''Kentsel dönüşüm ‘kayyumla’ çözülür''

Kadıköy’deki kentsel dönüşüm projelerinin yüzde 40’nı yapan Mimar Ahmet Erkurtoğlu, bakanlığı dönüşüm projelerinde sorun çıkaranlara karşı uyardı. Erkurtoğlu, dönüşümü isteyenlerin haklarını korumak için projelere kayyum atanmasını istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

leyla_ilhan-004.jpg

AE Mimarlık Yönetim Heyeti Başkanı Mimar Ahmet Erkurtoğlu, Kadıköy’deki dönüşüm projelerinin yüzde 40’na imza atmış. Ancak bugüne kadar yaptığı projelerin biri hariç hepsinin parsel bazlı dönüşüm olmasından şikayet ediyor. 

Erkurtoğlu, ada bazlı dönüşümün hızlanması için bu tarz dönüşümde yüzde 90 diye bir kanun çıkarılmasını önerirken, yine ada bazlı dönüşüm kayyum atanmasını istedi. Erkurtoğlu öneriyle ilgili şöyle konuştu: “Kadıköy’ün emsali şu anda 2.7, bakanlığın verdiği artışla 2.46 oldu. Fakat dönüşümün büyüklüğüne göre bölgede kademeli olarak emsal artışı verilmeli. Örneğin birleşmeler ada bazlı olduğunda emsal 3 olarak verilebilir.” Şu anda binaların 3/2 anlaşma yasasıyla yıkılıyor” diyen Erkurtoğlu, “Ancak bir tanesi problem çıkardığında sadece bir kişinin hissesini almak 1 yılı bulabiliyor. Bu kira, gelir ve zaman kaybına neden oluyor. Ada bazlı olduğunda kişi sayısı ve sıkıntı daha da artıyor. Bu da ada bazlı dönüşümde yüzde 90 yasası diye bir kanunun çıkarılmasını gerekli kılıyor. Üçte iki yasası insan haklarına aykırı değilse, yüzde 90 anlaşmaya varılan bir yasasının da aykırı olmadığını düşünüyorum” dedi. Yasa kapsamında bakanlığı dönüşüm projesinde sorun çıkaranlara karşı sorun çıkarmayanların haklarını korumak için kayyum atanmasını isteyen Erkutoğlu, “Projede kayyum bakanlığın verdiği yetkiyle taahhütname muafakatname verecek. Bu taahhütname ile müteahhit ruhsat alması sağlanacak. İnşaatın kontrolünü yapacak. İnşaat bittiğinde ise kat mülkiyeti tapularını alıp teslim edecek. Böylece hem sorun çıkarmayanların hem de müteahhidin hakkı korunuyor ve gerçek kentsel dönüşümün yapılmasını sağlayacak” açıklamasını yaptı. 

Parsel bazındaki dönüşüm kente yük getiriyor 

Erkurtoğlu, parsel bazlı dönüşümün sadece kente ek yük getirdiğini söyledi. “Bu dönüşüm modelinde ne alt yapı yatırımı var nede başka bir şey yapılabiliyor, sadece bina yenileniyor” diyen Erkurtoğlu, “Son 2-3 yılda bölgede 400 yakın binayı yeniledik. Bu sürede ada bazlı yaptığım tek kentsel dönüşüm projesi biri 20 diğeri 28 katlı olan Eminiyet Sağlık sitesi oldu. 5 dönüm arazide 5 blok vardı bunları yıkıp yerine tabana yayılmak yerine yükselen 2 tane blok yaptık. Böylece yeşil alan kazandığımız projede çocuk oyun alanları, sosyal tesisler, kapalı otopark alanı yaptık. Eğer 15 kat olsaydı projeyi tabana yaymak durumunda kalacağımız için yeşil alanı kalmayacaktı” dedi. Erkurtoğlu, dönüşümün yüzde 10 seviyesinde olduğu bölgede hala geç kalınmadığını söyledi. 

15 kat sınırın üstünde 1000’den fazla yapı var 

Ahmet Erkurtoğlu, Kadıköy’deki 15 kat sınırını de değerlendirdi. Kadıköy’de eskiden yapılmış yüksekliği 15 katı aşan1000’e yakın yapı oldğunu belirten Erkurtoğlu, bunlar yıkılmasının şerefiye hakkı sorununa neden olacağını belirtti. Kadıköy’de balkon ve merdiven boşluğunun emsal dışı tutulmasının kentsel dönüşümü hızlandırdığını ifade eden Erkurtoğlu, “Sadece bu artışta yanlış. Maltepe, Kartal'daki gibi ada ve parsel bazlı birleşimlerde emsal artışı olmalı” diye konuştu.

Yurtdışında birçok proje tasarlıyor 

Ümraniye’de Dudullu Kavşağının olduğu yerde çarşı konseptli bir proje geliştirdiğini söyleyen Ahmet Erkutoğlu, “Stutgart’ta üniversite yanında 15 dönümlük bir arazide proje geliştirme teklifi aldık. Bunun yanı sıra bölgede domates üretip satan Pagasos Oteleri’nin sahibi Vehbi Özkoç Gürcistan Abhazya’da yapacağı 900 odalı bir otel projesini biz tasarlıyoruz” dedi

Bina yıkılmadan ruhsat verilmeli 

Kadıköy’de çok sayıda proje olması nedeniyle ruhsat almada sıkıntı yaşadıklarını anlatan Erkutoğlu, “Müteahhit binayı yıkıyor ancak yoğunluktan dolayı ruhsat alması 5-6 ayı buluyor. Bu nedenle Bakanlığın ya da belediyenin buna bir çözüm bulup ruhsatı binayı yıkmadan vermesi gerekir. Böylece boşu boşuna maliyet artışını engelleyip mağduriyetleri engellenebilir. Çünkü maliyetler sonunda halka yansıyor. Bu piyasayı da rahatlatacaktır”dedi. Bağdat Cadde'sinde sat yapçıların sıkıntıya neden olduğunu belirten Erkutoğlu, “İnşaat süreleri gecikince ve çok sayıda proje olunca satamıyorlar. Bu nedenle batma riski yaşayan çok sayıda firma var” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir