'4G teknolojisine hakim olmadan 5G'yi tasarlamak mümkün değil'

Netaş CEO'su Müjdat Altay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk Telekom toplantısında yaptığı "4G değil 5G'ye geçmemiz lazım" açıklamasını değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk Telekom toplantısında yaptığı "4G değil 5G'ye geçmemiz lazım" açıklaması tartışma yarattı. Yerli 4G sistemini geliştiren Netaş'ın CEO'su Müjdat Altay "4G LTE Advance-Sürüm 11 baz istasyonu; yazılımından donanımına kadar A'dan Z'ye Türk mühendisleri tarafından dünyayla eşzamanlı olarak tasarlanıyor. Bu ürün nihayetinde 5G olarak sonuçlanacaktır. Zaten 4G teknolojisine hakim olmadan 5G tasarlamak mümkün değil. Türkiye kendi 5G ürününü geliştirecek mühendislere, deneyim ve yeteneğe sahiptir" dedi. Netaş CEO'su Müjdat Altay, 4G teknolojisine hakim olmadan 5G'yi tasarlamanın mümkün olmadığını belirterek, gelecekte Türkiye'nin kendi 5G ürününü geliştirecek mühendislere, deneyime ve yeteneğe sahip olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın henüz 4G ihalesi yapılmadan Türkiye'nin vakit kaybetmemesi ve 5G'ye geçmesi gerektiğine yönelik sözlerinin ardından gözler telekom sektöründen gelecek değerlendirmelere çevrildi. Yerli 4G baz istasyonu projesi ULAK'ın paydaşlarından Netaş'ın CEO'su Altay, geliştirilen 4G LTE Advance-Sürüm 11 baz istasyonunun A'dan Z'ye Türk mühendisleri tarafından dünyayla eşzamanlı tasarlandığını söyledi. Altay, "Geliştirilmekte olan ürün nihayetinde 5G olarak sonuçlanacaktır. Zaten 4G teknolojisine hakim olmadan 5G tasarlamak mümkün değil. Türkiye kendi 5G ürününü geliştirecek mühendislere, deneyim ve yeteneğe sahiptir" dedi.

Bu arada Turkcell'den yapılan açıklamada da, "5G hazırlıkları kapsamında da yönetim kurulunda yer aldığımız Next Generation Mobile Networks çatısı altında Türkiye'yi temsil eden tek operatör olarak gelişmeleri yakından takip ediyor, bu konuda dünya standartlarının oluşmasına yön veriyoruz" denildi.

Erdoğan'ın açıklamalarıyla gündeme gelen 5G, yani 5'inci Nesil GSM hizmeti, bant genişliği açısından son aşama olarak kabul edilen, doğrudan uydu çıkışı yapabilecek. Bunun ötesinde dünya çapında coğrafi ve fiziki koşullardan bağımsız olarak ses harici veri transferi mümkün olacak. Güney Kore, 5G'ye en fazla önem veren ülke olarak öne çıkıyor. Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (MEST), 5G için 1.5 milyar dolarlık bir kaynakla çalışmaya başladığını duyurdu. Ülke, 5G'ye kısmi olarak limitli şekilde 2017'de geçmeyi planlıyor. Erdoğan'ın "2 yıl sonra" ifadesi de bu çalışmalardan kaynaklanıyor. MEST'in analizlerine göre özel şirketler önümüzdeki 10 yılda tüm dünyada bu yeni teknolojiye adapte olabilmek için 300 milyar dolar yatırım yapmak durumunda kalacak. Avrupa Birliği ise 2020'de devreye girecek sistem için 8 milyar dolar yatırım planlıyor.

5G ne kadar hızlı?

4G teknolojisiyle saniyede 1 gigabit'e kadar çıkan dosya indirme süresi 5G ile saniyede 10 gigabite yükselecek. 4G teknolojisi ile yaklaşık 50 milisaniye olan data aktarım süresi, 5G ile 1 milisaniyeye kadar düşecek. 4G teknolojisiyle 8 gigabyte büyüklüğe sahip bir HD videoyu indirmek 1 saat sürerken, 5G ile aynı video sadece 6 saniyede indirilebilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir