'8 milyar liralık tasarruf hedefliyoruz'

Sanayide verimsiz elektrik motorlarını değiştirerek yılda 8 milyar liralık tasarruf sağlanacak. Yatırımın geri dönüş süresinin ise 1.5 yıl olacağı öngörülüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'de elektriğin yüzde 35'ini sanayideki elektrik motorlarının tükettiğini ve bunların verimli olanlarla değiştirilerek yılda 8 milyar TL'lik elektrik tasarrufu hedeflendiğini söyledi.

Temiz Teknoloji İş Fikirleri ödül töreninde konuşan Bakan Işık, "Hâlihazırda sanayimizde kullanımda olan 15 milyon adet az verimli elektrik motorlarının tümünü bugün daha verimli olanlarıyla değiştirmenin yılda 8 milyar TL elektrik tasarrufu sağlayacağını, yatırımın geri dönüş süresinin ise 1.5 yıl olacağını öngörmekteyiz. Bununla ilgili çalışma başlattık" dedi.

Bunun dışında yerli ve yenilenebilir enerji üretimi konusunda bir çalışma yaptıklarını söyleyen Işık, "Bunlardan biri, 27.200 dönüm büyüklüğündeki Konya/Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesidir. Bölgenin zemin etüt çalışmalarını bitirmek üzereyiz. Önümüzdeki günlerde ön yer tahsisine başlayacağız. Enerji Bakanlığı ile birlikte tahsis edeceğimiz bu alanlara kurulacak güneş santralleriyle toplamda 1,300 MW'lık yenilenebilir enerji üretilmesini hedefliyoruz" dedi.

Milli Güneş Santrali Projesinde çalışmalara başlanacak

Işık, güneş enerjisi teknolojisinin Türkiye'ye kazandırılması ile ilgili olarak son aşamaya
geldiklerini belirterek, "Önümüzdeki günlerde TÜBİTAK Enerji Enstitümüz ve özel sektör
işbirliğiyle MİLGES (Milli Güneş Santrali) Projesinin sözleşmesi imzalanarak çalışmalara
başlanacaktır. Diğer önemsediğimiz projemiz ise MİLRES (Milli Rüzgâr Enerjisi Santrali) 
Projesidir. MİLRES Projesi kapsamında, ilk milli rüzgâr enerjisi santralini, TÜBİTAK, Enerji Bakanlığı, üniversite ve özel sektör işbirliğiyle tamamladık" dedi.

Hedefimiz 2.5 MW'lık milli rüzgâr santralinin yapımını gerçekleştirmek

Işık, 500 kilowattlık kapasiteye sahip bu ilk milli rüzgâr santralinin kurulumunun önümüzdeki aylarda gerçekleştirileceğini belirterek, "Şimdiki hedefimiz ise 2.5 MW'lık milli rüzgâr santralinin yapımını gerçekleştirmek ve bu projelerin özel sektör eliyle seri üretimini sağlamaktır" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir