'Asgari ücret yeterli seviyeye yükseltilmeli'

Türk-İş Genel Başkanı Atalay, "Asgari ücret tüm ülkelerde yeterli bir seviyeye yükseltilmeli. Bunu için tüm ülkelerde toplu pazarlık sitemleri güçlendirilmeli" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretin tüm ülkelerde yeterli bir seviyeye yükseltilmesi gerektiğini belirterek, "Bunu sağlayabilmek için tüm ülkelerde toplu pazarlık sitemleri güçlendirilmeli" dedi.

Anadolu Ajansı'nın ev sahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu G20 Liderler Zirvesi kapsamında, "G20 liderleriyle ana oturum, Büyüme ve İstihdam İçin Daha Kapsamlı Bir Çerçeve" başlıklı B20-L20 Ortak Toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau'un katılımıyla düzenlendi.

Coca-Cola Üst Yöneticisi (CEO) Muhtar Kent'in moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda konuşan Atalay, Fransa’da düzenlenen terör saldırısını kınayarak, terörden en çok etkilenen Fransa halkının acısını paylaştığını belirtti.

Atalay, Türkiye'nin G20 dönem başkanlığında diğer sendikalarla birlikte yoğun ve başarılı çalışmalar gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, gelecek yıl Çin'in G20 başkanlığında düzenlenecek L20 çalışmaları için iyi bir zemin oluşturduklarını aktardı.

İş dünyası ve çalışan kesimin aynı masada oturmasını ve sorunlara birlikte çözüm aramasını ve somut önerilerin ortak bir bildiriyle G20 Zirvesi'ne taşımalarını son derece önemli bulduklarını anlatan Atalay, şunları kaydetti:

"Asgari ücret tüm ülkelerde yeterli bir seviyeye yükseltilmeli. Emeğin milli gelirden aldığı pay artırılmalı. Bunu sağlayabilmek için tüm ülkelerde toplu pazarlık sitemleri güçlendirilmeli. Büyümenin yanında nitelikli geniş olanaklar oluşturulmalı. Tek başına ekonomik büyümeyle yetinmeye çalışan ülkeler daha fazla sosyal sorunla baş etmek zorunda kalmaktadır. Sürdürülebilir ekonomik ve sosyal dengeyi kurabilmek için daha fazla insana iş imkanı sağlamak zorundayız. L20 olarak bu konuda iş yaratacak büyük altyapı yatırımlarının yapılmasını öneriyoruz."

"Ticaret örgütü iş dünyası mesafesi kısaltılmalı"

Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Roberto Azevedo da Paris'teki terör saldırılarını kınayarak, "Aslında bunlar sadece Paris'te olmadı. Eğer bunun sadece Fransızların yaşadığı bir trajedi olduğunu düşünüyorsanız, asıl noktayı kaçırıyorsunuz demektir. Bu küresel bir trajedi ve öncelikle yanlış yolda ilerlediğimizi söylemek istiyorum" diye konuştu.

Azevedo, son bir kaç yıl içerisinde Dünya Ticaret Örgütü ve iş dünyası arasında bir mesafe oluştuğuna dikkati çekerek, "Bence bu mesafeyi kısaltmamız gerek. Devletler bir şekilde bize sizin önceliklerini getiriyorlar, ancak bazı şeyleri sizden doğrudan duymamız gerek" ifadelerini kullandı.

Toplantıda söz alan Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve B20 Türkiye Altyapı ve Yatırımlar Görev Gücü Başkanı Ferit Şahenk de yatırım ve alt yapılarla ilgili temel tavsiyelerde bulunarak, alt yapı yatırımlarının hem büyümeye hem de istihdama yardımcı olduğunu belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir