'Bölgesel İnovasyon Merkezleri' projesi tanıtıldı
Proje,TÜSİAD, TÜRKONFED ve TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu ve Ulusal İnovasyon Girişimi tarafından yürütülüyor
İSTANBUL - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu ve Ulusal İnovasyon Girişimi tarafından yürütülülen 'Bölgesel İnovasyon Merkezleri' projesi tanıtıldı.
TTÜSİAD Sanayi, Hizmetler ve Tarım Komisyonu Başkanı Erdal Karamercan, "Bölgesel İnovasyon Merkezleri" projesi ve raporunun tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, sürdürülebilir bir büyüme için, makro ekonomik istikrarın şart olduğunu söyledi.
Bunun için, ulusal düzeyde alınacak makro kararların, bölgesel ve sektörel düzeyde belirlenecek mikro politikalarla desteklenmesi gerektiğine işaret eden Karamercan, bu nedenle, bölgesel ve sektörel yapıların ortaya konularak, bölge-sektör bağlamında avantajların, potansiyellerin ve oluşturulması gereken politikaların belirlenmesinin, yüksek ve sürdürülebilir bir büyüme için önemli olduğunu vurguladı.
Karamercan, uzun vadede zayıf olan bölgelerde büyümeyi sağlayabilmek ve geliri artırabilmek için de fiziki ve beşeri kaynaklara yatırım yapmak ve bölgelerin tümünün rekabet gücünü artırmak gerektiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
"Bu, ulaşım, sağlık, eğitim, enerji, telekomünikasyon ve bilgi teknolojileri gibi temel altyapıların iyileştirilmesi, Ar-Ge ve inovasyon altyapı ve desteklerinin yükseltilmesi, bölge ekonomisinin ihtiyaçlarına göre iş gücü piyasasının, özellikle eğitim yoluyla değişen ekonomik koşullara adapte olmasının sağlanması ile mümkün olabilir. Ayrıca, başta KOBİ'ler olmak üzere yatırım destekleri de dahil olarak işletmelerin geliştirilmesi ve bölgelerin ve şehirlerin cazibelerinin yeni iş imkanları için artırılması da gerekmektedir."
İnovasyon odaklı kümelenme yaklaşımı
Karamercan, günümüz rekabet dünyasında bir diğer önemli yönelimin de kümelenmeler şeklinde kendini gösterdiğine değinerek, şunları kaydetti:
"Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından da kümelenmenin özellikle Türkiye'nin geri kalmış bölgeleri için de doğru bir kalkınma modeli olduğu vurgulanmaktadır. İnovasyon odaklı kümelenme yaklaşımı, firmaların rakip olarak birbirleriyle yarışmalarının yanı sıra, Ar-Ge, pazarlama, ürün ve üretim süreçlerinin geliştirilmesi gibi alanlarda ortak davranabilmelerine de imkân hazırlayarak, kümelenme içindeki firmaları, dışarıda kalan firmalara oranla rekabette bir adım öne geçirmektedir."
Lizbon Stratejisi'nin ana ekseninin rekabet gücünü artırmak için Ar-Ge'yi, yenilikçiliği teşvik ederek ve insana yatırım yaparak, bilgiye dayalı bir ekonomiye geçişi hızlandırmak olduğunu belirten Karamercan, bu vizyon ile hayata geçirilen "Bölgesel İnovasyon Merkezleri Projesi" ile hedeflenenin, özel sektör-üniversite-sivil toplum-kamu işbirliği ekseninde, rekabetçi kümelenme modellerinin dikkate alınması ve seçilen sektörlere yönelik Bölgesel İnovasyon Merkezleri'nin oluşturularak, uluslararası merkezlerle eşleştirmelerinin sağlanması olduğunu ifade etti.
"İletişimde hata olmuş"
Ayrıca Bölgesel Kalkınma Ajansları'nın, Bölgesel İnovasyon Merkezleri çalışması içinde son derece önemli bir unsur ve çok güzel bir çatı örgütlenmesi olduğunu vurgulayan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Sanayi, Hizmetler ve Tarım Komisyonu Başkanı, Eczacıbaşı Topluluğu Üst Yöneticisi (CEO) Erdal Karamercan, bir gazetecinin, "İstanbul Kalkınma Ajansı konusunda 'Arzuhan (Doğan Yalçındağ) Hanım katılsaydı o da seçilirdi' denildi" şeklindeki değerlendirmesi üzerine, "İletişimde hata olmuş. Yani o konuda yeterince bilgi akışı sağlanamamış. Eksik bilgilendirme olmuş. Oradan kaynaklanıyor. Bunlar modelin çalışmaması için bir neden değil. Düzeltilir, yine çalışılır" diye konuştu.