'Büyük İstanbul Tüneli' için 12 teklif

3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli'nin Etüt-Proje İhalesi için şartname satın alan 23 firmadan 12'si teklif sundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Altyapı Yatırımları Genel Müdür Vekili Fatih Turan, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Etüt-Proje ihalesi için 23 firmanın şartname aldığını, 12 firmanın ise teklif verdiğini söyledi. 

Altyapı Yatırımları Genel Müdür Vekili Fatih Turan, Genel Müdürlüğün Konferans Salonu'ndaki ihalenin açılışında yaptığı konuşmada, İstanbul'un trafiğini rahatlatmak amacıyla hazırlanan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'nin etüt, proje ve mühendislik hizmetleri ihalesinde 23 firmanın şartname aldığını belirterek, "İhale için 12 firma teklif verdi" dedi. 

Daha sonra Altyapı Yatırımları Genel Müdür Yardımcısı Metin Akbaş başkanlığındaki ihale komisyonu, teklifleri değerlendirmek üzere çalışmalarına basına kapalı devam etti. Söz konusu iş kapsamında kara, deniz ve Haliç sondajları, jeofizik, geoteknik ve jeolojik araştırmalar, güzergah çalışmaları, ön projeler, ön ve nihai fizibilite etütleri yapılarak zemin verileri belirlenecek. İhale sürecinin ardından 1 yıl içinde mühendislik projelerinin tamamlanması planlanıyor. 

İhale için teklif veren firmalar şöyle: 

- Geodata SPA-Su Yapı Mühendislik AŞ İş Ortaklığı 

- Arcadis-Prota Mühendislik Proje Danışmanlık Hizmetleri AŞ İş Ortaklığı 

- IDOM Ingerieria y Consultoria SAU 

- Yooshin Enginering Corporation 

- Tecnimont Civil Construction SPA 

- AECOM Asia Company Limited 

- Yüksel Proje Uluslararası AŞ 

- Ferconsult SA-Amberg Enginering AG-Euroestudios SL-Cenor Consultores, SA İş Ortaklığı 

- Italfer SPA-Proyapı Mühendislik Müşavirlik AŞ İş Ortaklığı 

- CPG Consultants PTE LDT-Yeni Doğanlar İnşaat İthalat İhracat İş Ortaklığı 

- Sintagma Srl-SWS Engineering SPA-ERKA-AS Proje İş Ortaklığı 

- Systra SA 

Dünyada bir ilk

İstanbul Boğazı'nın altından geçecek 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli, tek tüpte hem karayolu hem de demiryolunun olduğu, ortadan geliş ve gidiş olmak üzere demiryolu, üst ve altta da iki şeritli lastik tekerli araç geçişine uygun olarak yapılacak. 

Tünelin büyüklüğü ve kapsamıyla dünyada ilk olacak projenin bir ayağı, Avrupa Yakası'nda E-5 aksında İncirli'den başlayan ve İstanbul Boğazı'ndan geçerek Anadolu Yakası'nda Söğütlüçeşme'ye kadar uzanan yüksek kapasiteli ve hızlı metro sisteminden, ikinci ayağı ise Avrupa Yakası'nda TEM Otoyolu aksında Hasdal Kavşağı'ndan başlayan ve İstanbul Boğazı'ndan geçerek Anadolu Yakası'nda Çamlık Kavşağı'na bağlanan 2x2 şeritli karayolu sisteminden oluşacak. 

9 Metro Hattı 

Tünel, 9 metro hattıyla, TEM Otoyolu, E-5 Karayolu ve Kuzey Marmara Otoyolu ile entegre edilecek. Yap-İşlet-Devret modeliyle yapımına başlanmasının ardından 5 yıl içinde tamamlanması hedeflenen tünelin kullanıma geçmesiyle Avrupa Yakası'nda İncirli'den, Anadolu Yakası'nda Söğütlüçeşme'ye, 31 kilometre uzunluğunda 14 istasyondan oluşacak hızlı metroyla yaklaşık 40 dakikada ulaşılacak. Avrupa Yakası'nda Hasdal Kavşağı'ndan Anadolu Yakası'nda Çamlık Kavşağı'na karayoluyla yaklaşık 14 dakikada geçilecek. Hattan günde 6,5 milyon yolcu yararlanması bekleniyor. Projenin ilk adımı olan etüt, proje ve mühendislik hizmetleri için 14 Aralık'ta yapılacağı duyurulan ihale, bugüne ertelenmişti.

Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'ndaki ihalede teklif sunan firmaların isimleri belli oldu.