'Dijital Değişim' masaya yatırıldı

Samsung Türkiye ve CDO Turkey, lider şirketlerin Dijital Değişim Direktörlerini (CDO) düzenledikleri "Dijital Değişimin Liderleri Buluşuyor" etkinliğinde bir araya getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Samsung, kurumlara yönelik çalışmaları kapsamında, şirketlerin sürdürülebilir ve doğru dijital stratejilerine destek olan, Türkiye'nin en önemli dijitalleşme platformlarından CDO Turkey ile birlikte dünyada yaşanan dijital değişimi ve bu süreçte CDO'ların oynadığı rolü ele almak üzere 'CDO Buluşması' düzenledi. 

İstanbul Levent Wyndham Hotel'de yoğun bir katılımla gerçekleşen kahvaltılı buluşmanın açılış konuşmasını Samsung Türkiye Başkan Yardımcısı ve CDO Turkey Danışma Kurulu Başkanı Tansu Yeğen yaptı. 

CDO Turkey Danışma Kurulu Üyesi, TÜBİYAD Başkanı ve EuroCIO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Malaz'ın evsahipliğinde Türkiye'ye gelen ve tüm dünyada CDO hareketinin başlatıcılarından biri olarak kabul edilen CDO Club kurucusu David Mathison'ın da konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikte; CDO Turkey İcra Kurulu Başkanı Bülent Kutlu moderatörlüğünde "Türkiye'de Dijital Değişimin Yol Haritası" başlıklı bir panel de gerçekleşti. 

"CDO'lara, büyük görevler düşüyor"

"Kurumlarda Dijital Değişim" başlıklı konuşmasıyla etkinliğin açılışını yapan Tansu Yeğen; CDO (Chief Digital Officer-Dijital Değişim Direktörleri) pozisyonunu şirket içinde yapılan tüm dijital işlerin 'patronu' olarak tanımladıklarını ifade ederek şunları söyledi: 

"CDO, pozisyonu ve sahip olduğu nitelikleri itibariyle çerçevesi çizilmiş, limitleri belli bir alana sığdırılabilecek bir konum değil. Çünkü dijital işler dediğimiz zaman; pazarlamadan üretime, finansal süreçlerden İK'ya kadar içinde dijital bulunan her yapı günümüz kurumlarının çekirdeğine etki ediyor. Bu yüzden CDO'luk görevinin bazı zamanlarda CMO, CIO ve COO'lar tarafından icra edildiğini söyleyebiliriz." 

Tansu Yeğen, teknolojik gelişimlerden fayda sağlamayı bekleyen şirketlerin mutlaka dijital değişimin bir parçası olması gerektiğini vurguladı: "Her geçen gün gelişen ve değişen teknolojiyle birlikte tüm dünyada yaşanan dijital değişim sürecinin artık tüm kurumsal şirketler için daha da önemli. Bir CDO dijital yeteneklerin stratejik önceliklere göre haritalandırılması, dijital proje portföyünün geliştirilip yönetilmesi, verimlilik ve yatırım geri dönüşlerinin ölçümlemesine ek olarak, en üstün yeteneklerin korunması için yollar geliştirir ve dijital süreç inovasyonunun da en önemli destekçisi olur. Dolayısıyla; bu alana öncülük ve liderlik edecek yöneticilerin belirlenmesi, görev tanımlarının yapılması ve bu yeni oluşan pozisyonla ilgili farkındalık oluşturulması günümüz rekabetçi piyasa koşullarında öne çıkabilmek için son derece önemli. Türkiye'deki kurumsal dijital değişimi hızlandırmak için CDO'lara büyük görev düşüyor. Bizler de kurumların dünyadaki dijital değişime, doğru ve hızlı şekilde ayak uydurabilmesinde öncü rol oynayan CDO'ların sorumluluklarını en etkin şekilde gerçekleştirebilmeleri için her türlü desteği vermek üzere çalışıyoruz. Samsung Türkiye olarak CDO Turkey ile birlikte; önümüzdeki 5 yıl içinde her kurumda bir CDO olması vizyonunu hayata geçirmek için gerekli tüm çalışmalarımıza da devam ediyor olacağız."

"Sahip olduğunuz dijital strateji, kurumsal stratejinizdir"

Tüm dünyada CDO hareketinin başlatıcılarından biri olarak kabul edilen ve dünya çapında CDO pozisyonunda görev yapanların %65'nin bağlı olduğu CDO Club'ın kurucusu David Mathison ise etkinlikte "CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi olan CDO'lar" başlıklı bir konuşma yaptı. Şirketlerin veya yapıların sahip olduğu dijital stratejilerin, aslında şirketlerinin stratejileri olduğuna dikkat çeken Mathison; konuşmasında şunları söyledi: 

"Tüm dünyada çok ciddi bir dijital değişim süreci yaşanıyor. Bu gelişmelerle birlikte CDO kavramı da özellikle son yıllarda hızla yaygınlaşan, çok büyük şirketlerin devlet ve kamu kuruluşlarına kadar farklı kurumlarda yapılan atamalarla büyük bir önem kazanan bir pozisyon haline geldi. İlk olarak 2003 yılında medya ve reklam sektöründe yapılan konumlandırmalarla dikkat çeken bu pozisyon; tüm dünyada bankacılıktan, ilaç, kimya ve perakendeye kadar farklı birçok sektörde hızlı bir şekilde gelişimini sürdürmekte. Artık dünya devi diyeceğimiz kurumlarda CDO pozisyonları açılarak hızla dolduruluyor. Hatta 2015 Şubat'ında Twitter Başkan Yardımcısı olarak da görev yapan Jason Goldman, Beyaz Saray'a CDO olarak atandı."

Bugünün CDO'ları yakın zamanın Yönetim Kurulu Üyeleri hatta CEO'ları olabileceğine de değinen ve tüm dünyada CDO pozisyonunda görev yapan yöneticilerin %88'nin Kuzey Amerika'da görevlendirildiğini ifade eden David Mathison, konuşmasını şu bilgileri vererek tamamladı: "Şu an dünyada 2.000 kadar CDO var ve bu sayı hızla artıyor. Bir şirketin sahip olduğu dijital stratejinin şirket stratejisi olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle de şirketlerin geleceği, dijital stratejiye verdikleri öneme bağlıdır; bu noktada da CDO pozisyonu kritik bir öneme sahiptir."

Dijital değişim artık tüm sektörlerde

Etkinliğin son bölümünde ise Citibank Global İşlem Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Gülru Atak Gündem, LC Waikiki BT Direktörü Mehmet Demir, MEC Global Dijital ve İnovasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Eda Önsel, Pfizer Avrupa Çok Kanallı Pazarlama Direktörü Gökhan Salmanoğlu ve Samsung Türkiye Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen'in katılımıyla "Türkiye'de Dijital Değişimin Yol Haritası" konulu bir panel de gerçekleştirildi.

CDO Turkey İcra Kurulu Başkanı Bülent Kutlu moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde; dijital değişim süreçlerinin bankacılıktan, perakendeye, ilaçtan medyaya kadar farklı birçok sektördeki etkisi ve gelişimi ele alınırken; panelistler kurumlarında yaşanan dijital değişim çalışmalarından da örnekler verdiler.

Dijtal Çağın Liderlik Sırları kitabının yazarı ve aynı zamanda CDO Turkey Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Toduk, gelinen noktada Türkiye'de CDO pozisyonuna büyük ihtiyaç olduğunu ve önümüzdeki yıllarda benzer pozisyonların daha da yaygınlaşacağını söyledi. Toduk, bu alanda çalışma yapanların gelecekte önemli kariyer fırsatları yakalayacağına dikkat çekerek, dijital değişimde teknolojik gelişmeler kadar insan kaynakları politikasının da önemini vurguladı.