'e-Devlet' kapıyı açtı

Proje vatandaşın, her işlem için TC Kimlik Numarası ile bilgiye erişmesini amaçlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "e-Devlet Kapısı" Projesi'nin, vatandaşın her yerde, her işlem için, TC Kimlik Numarasından başka bir ihtiyacı olmadan bilgiye erişmesi, işlemlerini yapabilmesi ve sonucu elde etmesini amaçladığını, bunun için hazırlandığını söyledi. 

Kamu hizmetlerinin elektronik ortamda sunulacağı "e-Devlet Kapısı Projesi, www.türkiye.gov.tr"nin açılış töreni Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla MEB Şura Salonu'nda gerçekleştirildi.

Bakan Yıldırım, elektronik ortamda kamu hizmetlerinin yaygınlaşması için hukuki düzenlemeler yapılması gerektiğine işaret ederek, "Bizim kamu sistemimiz sanal ortamda hizmet vermeye uygun olmayan bir mevzuat alt yapısına sahip. Bu nedenle düzenlemeler yapılmalı. Tek bir esas belirlenmeli. Vatandaş her yerde, her işlem için TC Kimlik Numarası dışında başkaca bir ihtiyaç olmadan bilgiye erişmeli, işlemlerini yapabilmeli ve sonucu eline verilmeli. e-Devlet Kapısı'nın amacı budur, bunun için hazırlanmıştır" diye konuştu.

Projenin zamandan tasarruf, vatandaşın yaşam kalitesinde ve devletten memnuniyetinde artış hedeflediğini belirten Yıldırım, çalışmanın aynı zamanda devlet yönetiminde de zihniyet dönüşümünün en önemli aşamasını oluşturduğunu söyledi. Yıldırım, e-Devlet Kapısı'ndan 2013'e kadar vatandaşların en az yüzde 50'sinin hizmet almasını amaçladıklarını da dile getirdi. 

Milli Eğitim Bakanlığı ile yürüttükleri okullarda internet erişimi ve bilgi teknoloji sınıfları çalışmalarının önemli oranda başarı sağladığını ifade eden Yıldırım, bu çalışmalarla elektronik hizmet alt yapısına destek verdiklerini kaydetti.

Yıldırım, Başbakan Erdoğan'dan, bakanlıkların ve kurumların projeye katılım sağlayarak, e-Devlet Kapısı'ndan hizmet sunmaları konusunda destek istedi. Yıldırım, "Kurumlar hizmet sunmalı ve bilgi paylaşımında kıskanç olmamalı" dedi.

"İlk etapta 22 kamu hizmeti sunulacak"

TÜRKSAT A.Ş Genel Müdürü Özkan Dalbay da törende yaptığı konuşmada, projenin bilgi toplumu olma yolunda atılmış önemli bir adım olduğunu ifade etti. Projenin hazırlanma sürecine ilişkin bilgi veren Dalbay, vatandaşların "www.türkiye.gov.tr" portalının "devlet", "iş", "vatandaş" bölümlerinden bilgi edinebileceklerini, şifre, elektronik imza ve mobil elektronik imza ile de hizmet alabileceklerini söyledi. 

Dalbay, proje kapsamında ilk etapta 22 kamu hizmetinin sunulacağını daha sonra ise yeni hizmetlerin verileceğini belirtti. Bir süre sonra portalda "e-askerlik" ve "e-tüketici" gibi hizmetlerin de verilmeye başlanacağını bildiren Dalbay, "Bu, tüm Türkiye'ye hizmet edecek, Türkiye'nin projesidir. Çok başarılı çalışmalara imza atan kurumlar, bununla çok önemli bir olanağa sahip olacak" diye konuştu.

"Projenin hedefi bürokrasinin asgariye indirilmesi"

Törende yaptığı konuşmada, Hükümet olarak, göreve geldikleri ilk günden itibaren bürokratik yapıyı vatandaşlara daha iyi hizmet eder hale getirmenin çabası içinde olduklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bilgi toplumuna dönüşümün yolunu açan e-Devlet Kapısı projesinin öncelikli hedefi, bürokrasinin asgariye indirilmesi, devletin vatandaşlarımıza ve iş dünyasına hızlı ve kaliteli hizmet sunmasıdır. Hükümet olarak, her zaman insan odaklı bir vizyon ortaya koyduk. Milletimizi, dünyayı küresel bir köy haline getiren kürselleşme çağının nimetlerinden mahrum bırakmamak için var gücümüzle çalıştık, çalışıyoruz.

Başbakan Erdoğan, sözlerinin son bölümünde, projenin hayat geçirilmesinde emeği olan herkese teşekkür etti.

Erdoğan, tüm vatandaşları türkiye.gov.tr adresine beklediğimi ifade ederek sözlerini tamamladı.

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından, "Ya Allah bismillah" diyerek dokunmatik ekrandaki tuşa bastı ve e-Devlet Kapısı Projesinin açılışını gerçekleştirdi.