'Elektrikte konsolidasyon kaçınılmaz'

CLK Boğaziçi Elektrik Perakende Satış AŞ Genel Müdürü Gümüşlü, "Elektrik perakende satış sektöründe tamamen serbest piyasa ortamına geçildiğinde, 5 yıl içerisinde özellikle küçük şirketler bazında konsolidasyon yaşanması kaçınılmaz” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Avrupa yakasında tedarik şirketi olarak faaliyet gösteren CLK Boğaziçi Elektrik Perakende Satış AŞ'nin (BEPSAŞ) Genel Müdürü İbrahim Gümüşlü, sektörde tamamen serbest piyasa ortamına geçilmesiyle gelecek 5 yılda, özelleştirme sonrası Batılı ülkelerde yaşandığı gibi Türkiye'de de küçük firmalar bazında konsolidasyonun kaçınılmaz hale geleceğini belirtti. 

Gümüşlü, yaptığı açıklamada, İstanbul Avrupa yakasında halen elektrik perakende satış hizmeti veren irili ufaklı 200’e yakın şirket olduğunu söyledi. Şu anda Avrupa yakasında 400 bin müşterinin serbest elektrik tüketici hakkına sahip olduğunu anlatan Gümüşlü, şöyle konuştu:

"Bu sektörde, çok düşük kar marjlarıyla ciddi bir nakit veya sermaye birikimi gerekiyor. Genelde, yüksek cirolar ve düşük kar marjlarıyla çalışılan sektörde, serbest piyasaya geçişte müşteriyi yönetebilme becerisini ön plana çıkaran firmalar kazanacak. Halen piyasanın yalnızca yüzde 8 ila 10 arası serbest. Bu oran yüzde 100 olduğunda her şirketin mali gücü bununla baş edebilecek durumda olmayabilir. Özellikle küçük şirketler bazında konsolidasyon yaşanabilir. Özetle elektrik perakende satış sektöründe tamamen serbest piyasa ortamına geçildiğinde, 5 yıl içerisinde özellikle küçük şirketler bazında konsolidasyon yaşanması kaçınılmaz. Ancak, sektörde liberalizasyonun gerçekleşmesiyle, doğru konumlanan bir şirket de kar marjını arttırabilir."

"Sübvansiyon kalkarsa kalite artar"

Müşteriyle firma arasındaki ikili ticari ilişkilerin gerçek anlamıyla liberalizasyon ortamında hayata geçirileceğini dile getiren Gümüşlü, bu ortamı sağlamak için de sübvansiyonların kalkması ve elektrik fiyatının tamamen serbest piyasada oluşması gerektiğini bildirdi.

Sübvansiyonlar kalksa bile Türkiye’de elektrikte üretime yönelik yatırımların devam edeceğini ifade eden Gümüşlü, "Enerji arzının bu bağlamda artması nedeniyle elektrik fiyatlarının ucuzlama ihtimali bile var. Piyasadaki serbestleşmenin hem daha uygun fiyatlara hem de müşteri hizmetlerindeki kalitenin artmasına neden olacağını düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Gümüşlü, BEPSAŞ’ın, serbest tüketici limitinin sıfırlanacağı ve tüm halkın kendisine beğendiği hizmeti sunan şirketi seçebileceği döneme yönelik olarak hazırlıklarını son hızla sürdürdüğünü ifade etti. 

"Dijitalizasyon önem kazanacak"

Perakendecilikte özellikle hizmette dijitalizasyona geçmenin de büyük önem kazanacağını vurgulayan Gümüşlü, bunu başarabilmek için her türlü yatırımı yapmayı hedeflediklerini vurguladı. Gümüşlü, “Örneğin müşterinin internet üzerinden veya akıllı telefonlardan indirilebilen mobil uygulamalarla her türlü işlemini yapabildiği bir ortamı sağlamaya çalışıyoruz. Bunun yanı sıra, çağrı merkezi, telefon bankacılığı gibi her türlü hizmeti sağlamaya ve çoklu kanallarda hizmet vermeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Gerçek anlamda perakendecilik faaliyeti verebilmek için uyguladıkları pazarlama yöntemlerinden birinin, müşteride sadakat yaratabilecek ürünler sunmaya odaklanmak olduğunu anlatan Gümüşlü, bu tarzdaki 50’den fazla ürün çeşidine müşterinin hiçbir taahhütte bulunmadan istediği şekilde ulaşabildiğini söyledi.

"Hedef 6 milyar lira ciroyu korumak"

Yetkilendirilmiş görevli tedarik şirketi olarak pazar paylarının yüzde 85-90 civarında olduğunu belirten Gümüşlü, "Geçen yıl ciromuz 6 milyar lira oldu. Bu yıl da Türkiye’de enerji alanında büyümenin aşağı yukarı sabit kalması yönündeki beklenti nedeniyle, ciromuzun aynı seviyeleri koruyacağı hesaplanıyor." ifadelerini kullandı. 

Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ’nin 2013’te Cengiz-Kolin-Limak tarafından özelleştirme ihalesinde devralınmasının ardından, dağıtım ve perakende satış faaliyetlerinin ayrı tüzel kişilikler altında yürütülmesi zorunluluğundan dolayı, şirket ikiye bölünerek BEPSAŞ kuruldu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından yetkilendirilmiş görevli tedarik şirketi olarak faaliyetlerini sürdüren BEPSAŞ, halen 4 milyonu aşkın aboneye mevcut satış tarifeleri üzerinden hizmet veriyor.