'Fashionist' tekstil sektörünü canlandıracak

14-16 Ocak 2016'da Lütfi Kırdar ve İstanbul Kongre Merkezi salonlarında gerçekleştirilecek Fashionist, bu yıl 300 milyon dolar ticaret hacmine ulaşmayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Patika Fuar A.Ş. ve OTİAD iş birliği ile bu yıl, 14- 16 Ocak 2016 tarihleri arasında üçüncüsü gerçekleştirilecek olan Abiye, Gelinlik ve Damatlık Fuarı Fashionist, Türkiye tekstil sektörünü canlandıracak bir ticaret hacmi yaratmayı hedefliyor. 

TİM’in (Türkiye İhracatçılar Meclisi) 2014 Ocak - Ekim aralığındaki ihracat rakamlarına bakıldığında hazır giyimin toplamda 15 milyar 858 milyon dolar iken, 2015 yılının aynı aralığında 14 milyar 180 milyon dolar olduğu ve bir önceki yıla oranla yüzde 10,6 düşüş yaşadığı görülmekte.  

Toplam Tekstil ihracat rakamlarının yine 2014 Ocak - Ekim aralığında 7 milyar 480 milyon dolar iken 2015’in aynı aralığında yüzde 10,8 düşüşle 6 milyar 669 milyon 900 bin dolar olduğu görülüyor. Tekstil sektöründeki bu düşüş, Ortadoğu’da yaşanan krizin de etkisiyle büyümeye devam ederken, sektör için yeni pazar arayışı çok daha büyük önem kazanıyor.

’Türkiye tekstil sektörünün yeni pazarı: İran ve Afrika’

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından da tescil edilen ve uluslararası fuar takviminde yer alan Fashionist Abiye, Gelinlik ve Damatlık Fuarı için 1 yıl boyunca çalışmalar gerçekleştirildiğini belirten Patika Fuar A.Ş. Genel Müdürü Didem Cılga üçüncü yılında rotasını deniz aşırı pazarlara çeviren Fashionist’in sektöre yeni aktörler kazandırmayı hedeflediğini söyledi. Yapılan saha çalışmaları sonucunda özellikle İran ve Afrika’nın Türkiye pazarına olan ilgisinin sektörü heyecanlandırdığının altını çizen Cılga, Fashionist’in ayrıca bugüne kadar Türkiye’de yapılan en büyük alım heyeti çalışmasına da imza attığını belirtti. 

Türkiye’nin Abiye, Gelinlik, Damatlık sektörünü dünya genelinde temsil eden Fashionist, bu yıl, yeni Pazar arayışlarında İTHİB, İTKİB ve Ekonomi Bakanlığı’nın da desteğiyle başta Ortadoğu’dan Bahreyn, Katar, Suudi Arabistan, Kuveyt, Ürdün, Filistin, İran, Irak, Lübnan, Umman Sultanlığı olmak üzere, Türk Cumhuriyetler’den Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Gürcistan, Güney Amerika’dan Brezilya, Avrupa’dan Fransa, Belçika, Hollanda, Almanya, İtalya, Kosova, Makedonya, Sırbistan, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Karadağ, Afrika’dan Angola, Nijerya, Fildişi Sahili, Gana, Fas, Tunus, Cezayir, Libya, Mısır ve Sudan’dan 700’ün üzerinde moda profesyoneli ve alıcıyı fuar kapsamında ağırlayacak.

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) da desteklediği Fashionist, 120 marka ve 15 tasarımcıyı, yerli ve yabancı satınalmacılarla bir araya getirerek 300 milyon dolarlık bir hacim yaratmayı hedefliyor.

Gelinlik ihracatına katkı sağlayacak

Fashionist’e dünyanın farklı ülkelerinden gelen satınalmacıların abiye dışında en büyük alımı gerçekleştirdikleri gelinlik sektörü, toptan üretim yapan firmaların yüzünü güldürecek yenilikleri getiriyor. Özel defilelerle yeni sezonun ilk kreasyonlarının da sergileneceği Fashionist, gelinlik ihracatına da büyük katkı sağlayacak. 

Türkiye genelinde toplam 4000 gelinlik üreticisi bulunuyor. Yılda yaklaşık 900.000 gelinlik ihraç edilirken 2014 yılının Ocak-Kasım aralığında gelinlik ihracatı 10 milyon 070 bin 616 dolar iken 2015 yılının aynı döneminde 13 milyar 283 milyon 309 bin dolar olduğu görülüyor.

Fashionist’e ağırlıklı olarak Türkiye’den Osmanbey’deki Abiye, Gelinlik ve Damatlık firmalarının katıldığını belirten OTİAD Yönetim Kurulu Başkanı İlker Karataş fuarın, özellikle Abiye üretiminin can damarı olan Osmanbey’deki ihracata taze kan getirmeyi hedeflediğini söyledi. Karataş, Kasım sonu itibariyle Osmanbey özelinde 2014 yılında 1 milyar 651 milyon dolar ihracat söz konusu olduğunu belirterek aynı dönem için 2015 yılının Ocak-Kasım aralığında 1 milyar 443 milyon dolarlık ihracatın gerçekleştiğinin altını çizdi. Fashionist’in sektöre kazandıracağı yeni pazarlarla bu rakamların daha da üste çıkacağı öngörülüyor. 

İlk defa beğeniye sunulacaklar

Abiye, gelinlik ve damatlık pazarının yerli ve yabancı markalarına ev sahipliği yapacak Fashionist’in en dikkat çeken bölümlerinden biri ise erkek ve kız çocukları için özel günlerde tasarlanan kıyafetler olacak. Çocuklar için özel kıyafetler tasarlayan Badi Junior, Tugi Kids ve LiaLea markaları bu yıl, tasarımlarını Fashionist kapsamında ilk defa fuar katılımcılarının beğenisine sunacak.  

'Tüm profesyonelleri Fashionist'e bekliyoruz'

İstanbul’un dünyanın en önemli ticaret merkezinden biri olduğuna dikkat çeken Patika Fuar A.Ş. Genel Müdürü Didem Cılga, Fashinoist’ten beklenti ve hedefleri hakkında şunları söyledi: ‘’Kültürlerin buluşma noktası olan İstanbul, Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan, jeopolitik konumu itibariyle dünyada önemli bir yer tutan, 350 noktadan direk uçuşa sahip olan ve modanın trendlerinin belirlenmesinde önemli rol oynayan bir merkez. Bugüne kadar 40 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlayan ve abiye, gelinlik ve damatlık alanında dünya trendlerini belirleyen Fashionist fuarı kapsamında İstanbul’u Milano, Paris, New York, Londra gibi dünyanın sayılı moda başkentleri arasında konumlandırmayı hedefliyoruz. Türkiye tekstil ve konfeksiyon sektörünü uluslararası pazarda temsil eden Fashionist, tüm yerli ve yabancı moda profesyonellerini buluşturan bir organizasyon. Bu yıl da yine 25 bin ziyaretçiyi Fashionist çatısı altında bir araya getirerek ciddi bir ticaret hacmi oluşturmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda bugüne kadar Türkiye’de yapılmış en büyük alım heyeti çalışmasını yaptık. Dünya konjonktürünü ve içinde bulunduğumuz genel ortamı göz önüne alarak yeni pazarlara açılmayı hedefledik. Ocak ayından beri tüm dünyada 120 bin davetiye ve broşür dağıtımı yaptık. Abiye, gelinlik, damatlık modası ile ilgili dünyada öne çıkan tüm yayınlarda Ocak ayından beri haber ve ilan çalışmaları yaptık. Tarih itibariyle iç pazara da hitabeden Fashionist’in dünyadaki en önemli fuarlar arasında yer almasını sağladık. Tüm sektör profesyonellerini Fashionist’e bekliyoruz."

OTİAD Yönetim Kurulu Başkanı İlker Karataş bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek Fashionist’16 kapsamında şöyle konuştu: ‘’İlk iki yılında yoğun emeklerle Patika Fuarcılık iş birliğiyle yaptığımız Fashionist, hem tekstil sektörü hem de İstanbul için gurur verici bir başarı ile neticelendi. İstanbul’un bir ticaret merkezi olması ve önemli geçiş yolları üzerinde bulunması nedeniyle büyük ilgi gören Fashionist, 3. yılında da dünyanın pek çok ülkesinden alıcıları ağırlamaya hazırlanıyor. Yeni Pazar arayışlarında İTHİB, İTKİB ve Ekonomi Bakanlığı’nın da desteğiyle, başta İran olmak üzere Afrika, Türk Cumhuriyetler, Balkanlar ve Ortadoğu pazarlarına ulaşılarak tekstil sektörünün lokomotifi olan Osmanbey’i dünyanın farklı noktalarıyla buluşturacak bir organizasyonu daha hayata geçiriyoruz. Markalaşıp, üretim dönemlerimizi dünya ile senkronize ettiğimizde, abiye, gelinlik, damatlık firmalarımız özgün tasarımları, üretimdeki hızları ve kalite-güvenlik konularında dünya platformunda hak ettiği yeri alma yolunda hızla ilerliyor. OTİAD olarak Osmanbey’de bulunan 4000’e yakın firma ile tekstil pazarını temsil eden bir sivil toplum kuruluşuyuz. Birlikteliğimizden doğan bu gücü, Fashionist ile buluşturarak markalaşma yolunda daha sağlam adımlar atmaya devam ediyoruz. Abiye, Gelinlik ve Damatlık sektöründe dünyanın önde gelen organizasyonu olma yolunda güçlü ve emin adımlarla ilerlerken 3. yılımızda da modanın profesyonellerini Fashionist’e bekliyoruz.’’