'Fiyatlardaki düşüşün etkisini ocakta göreceğiz'

Zeybekci, petrol fiyatlarının aşağıya gitmesinin cari açığımıza ve enflasyonumuza etkisi ocak ayından itibaren inşallah görüleceğini

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DENİZLİ  - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, petrol fiyatlarındaki düşüşün cari açık ve enflasyona etkisinin yılbaşından itibaren görüleceğini, bu düşüşü ülke ekonomisi açısından çok önemli bulduğunu belirtti. 

Zeybekci, Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından "Her firmaya bir proje uzmanı" projesinin sertifika töreninde gazetecilere açıklamalarda bulundu. 

"Güçlü Türkiye" sloganıyla başlatılan dönüşüm eylem planlarıyla ekonomik başarıların devam edeceğini ve Türkiye'nin dünyada taktirle izlenen bir ülke olmaya devam edeceğini söyleyen Zeybekci, bir gazetecinin "Petrol fiyatlarında düşme var, bu vatandaşa tam olarak yansımıyor. Bu düşmenin sağlanması enflasyonla mücadeleye katkıda bulunmaz mı?" sorusunu şöyle yanıtladı: 

"Dün etkili bir şekilde gerek benzin gerekse de dizelde düşüş oldu. Artık 5 lira seviyesinden daha aşağıya geldi. Bildiğim kadarıyla kurşunsuz benzinin fiyatı 4.40 lira seviyesinde, mazotta 3.90'lar seviyesine geldi. Bu rakamlar 5'lerden aşağıya geldi. Oldukça iyi bir indirim sağlandı. Ama şuna da dikkat çekmek istiyorum. Dünyadaki petrol fiyatlarının henüz doğal gaza yansımasını görmedik. 

Petrol fiyatlarındaki düşüşün doğalgaza yansıması yaklaşık 6 ay gibi bir sürede gerçekleşiyor. Petrol fiyatlarının aşağıya gitmesinin cari açığımıza ve enflasyonumuza etkisi ocak ayından itibaren inşallah görülecek. Petrol fiyatlarının 117 dolarlardan 70 dolar seviyesine gelmesini son derecede önemli buluyorum." 

Ham petrolde her yüzde 10'luk indirimin Türkiye'de yaklaşık olarak 5 milyar dolar civarında avantaj sağladığını kaydeden Bakan Zeybekci,  yüzde 30 civarındaki iyileşmenin 15 milyar dolar civarında bir avantaj sağladığını, bunun ekonomiye etkisinin en az ikiye katlayarak gerçekleşeceğini ifade etti. 

İndirimin cari açık, büyüme, kalkınma, yatırımlar ve istihdamda da olumlu etkilerinin görüleceğini kaydeden Zeybekci, makro ekonomik dengelerin ocak ayından itibaren bu gelişmeden etkileneceğini ifade etti. 

Petrol fiyatlarında bundan sonra daha fazla düşüşün beklenmediğini ancak yine de küresel dengelerin ne göstereceğinin tam kestirilemediğini dile getiren Zeybekci, "Spekülatif amaçlı bir hareket olduğu zaman çok daha hızlı gelişmeler olabilir. Ama şunu söyleyebilirim, petrol fiyatları yukarı yönlü hareketlerde bundan sonra zorlanacaktır ve bu seviyelerde kalacaktır" diye konuştu. 
 Öğrenci apartları 

Zeybekci, Denizli'de öğrencilerin kaldığı apart yurtlarla ilgili ülke gündemine de yansıyan tartışmalarla ilgili bir soru üzerine ise kentte apart yurtlarla ilgili bir sorunun olmadığını, tümünün kaliteli hizmet verdiğini belirterek, "Geçtiğimiz dönemde Denizli bundan zarar gördü. Maalesef bir veya iki kötü örneğin kamuoyuna yanlış şekilde yansıtılmasından dolayı. Denizli hakketmediği şekilde negatif olarak etkilendi. Denizlimizde yanlış olan şeylerin ilgili kurumlarımızın müdahaleleriyle çok daha kolay halledilebileceğine inanıyorum. Denizlimizin apart yurt ve özel yurtlarla ilgili bir problemi yoktur. Yüzde yüzü çok sağlıklı oranda iyidir. Anneler ve babalar merak etmesinler çocukları Denizlililerin güvenli ellerinde, devletimizin garantisi ve koruması altındadır" dedi. 

Bir gazetecinin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Tunceli ziyareti hakkında ve Dersim konusunda partiler arasındaki tartışmalarla ilgili sorusunu da yanıtlayan Zeybekci, devletin en üst seviyede "Dersim olayları" nedeniyle pişmanlığını ve özrünü dile getirdiğini, bu olaydan ibret alınması gerektiğini söyledi. 

İnançlar veya kültürel farklılıklar ne olursa olsun aynı bayrağın, vatanın, devletin ve milletin mensupları olunduğunu, bu ana şemsiyenin yırtılmaması, delinmemesi veya kırılmaması gerektiğini dile getiren Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Tunceli'ye gitmesinden son derecede memnun olduğumu söylemek istiyorum. Bu ülkenin vatandaşları, siyasi liderleri, siyasetçileri bu ülkede hiç bir noktaya gidememe endişesi taşımamalıdır. Ben Bahçeli'nin Tunceli'ye gitmesini son derece pozitif bir gelişme olarak görüyorum. Orada yaşanan olumsuzlukların bu güzel hareketi ve adımı gölgelemesine müsaade edilmemesi gerekiyor. Oraya Devlet Bahçeli de, MHP de, CHP de elini kolunu sallayarak gitmeli. AK Parti'nin zaten böyle bir sıkıntısı yok. Diğer partiler de ülkenin her yerine rahatlıkla gidebilmelidir." 

Bu konularda ilginizi çekebilir