'İhracatta Rusya etkisi telafi ediliyor'

ATSO Başkanı Davut Çetin, ihracatçıların alternatif kanallar yarattığını ve bu sayede Rusya etkisinin büyük ölçüde telafi edildiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, domates gibi bazı ürünlerdeki düşüşün yüzde 39'a ulaştığını belirterek, ihracatçıların alternatif kanallar yarattığını ve bu sayede Rusya etkisinin büyük ölçüde telafi edildiğini söyledi.

Çetin, ATSO'nun nisan ayı olağan meclis toplantısında, EXPO 2016 Antalya'nın kent için önemli bir kazanım olduğuna değindi.

EXPO için hala kesin bir program ilan edilemediğini dile getiren Çetin, "Avrupa ülkelerinde dünyaca ünlü isimlerin konserlerinin afişlerini asmış olsaydık EXPO'ya katılım da daha iyi olurdu. EXPO etkinlikleri mutlaka çok yararlı olacaktır." dedi.

EXPO ile ilgili önemli bir konunun fazla gündeme gelmediğini vurgulayan Çetin, şunları kaydetti:

"Dünyada bazı kentler EXPO gibi organizasyonları bir kültür değişimi için yapmışlardır. Botanik EXPO yapan birçok kent, çevreci-yeşil bir büyüme modeli benimsemiştir. Biz ise EXPO'yu daha çok bir fuar gibi algıladık. EXPO'nun felsefesiyle daha fazla ilgilenmemiz lazım. EXPO ile birlikte çevrenin korunması ve yeşil ekonomiye geçiş konusunda dönüşüm planlamamız gerekirdi. Ayrıca 6 ay sonra EXPO'nun nasıl devam edeceği de şimdiden ele alınmalıdır. Antalya'da çevreci bir dönüşüm lüks bir konu değil, zorunluluktur."

Çetin, EXPO'yu Antalya'nın geleceğinde bir model olarak ele almak gerektiğini vurguladı.

Kıdem tazminatı çalışmaları

Davut Çetin, beyaz eşya satışlarının ilk 3 ayda artmaya devam ettiğini, otomobilde birkaç aydır yavaşlama görüldüğünü, konut satışında ise yüzde 1'lik artış olduğunu anlattı.

"Tüketici güven endeksi şubat ayında düşmüştü, mart ve nisanda yükseldi. Aynı toparlanmayı reel sektör güven endeksinde de görüyoruz. Bunlar olumlu gelişmeler. Ekonominin seyrine ilişkin göstergeler bunlar. Türkiye ekonomisi yüzde 3,5 ve 4 arasında bir büyümeye devam ediyor." diyen Çetin, bu büyümenin özellikle KOBİ'ler için yetersiz kaldığını belirtti.

Ekonomi yönetiminin son dönemde makro ekonomik alanda iyi adımlar attığına dikkati çeken Çetin, şöyle konuştu:

"Gelir vergisi ve kurumlar vergisinin birleştirilerek sadeleştirilmesi gündemdedir. Kıdem tazminatı konusu, ayrıca çalışanlara zorunlu bireysel emeklilik konuları da gündemdedir. Bu ortama rağmen ekonomi yönetiminden böyle adımlar gelmesi elbette bizi memnun etmektedir. Çünkü gündeme kapılıp gidilirse ekonomik reformlar unutulabilir. Vergi reformu sadeleştirmeden ibaret kalmamalı, artık rantı vergilendiren, vergi adaletsizliğini azaltan bir sistem getirilmelidir. Memurlardan sosyal güvenlik primi kesiliyor ve 20 yıl sonra emekli olursa emekli maaşı alıyor. Özel sektörde çalışan için prim kesiliyor, emekli olunca emekli maaşı alıyor ama arada ayrılırsa ayrıca işverenden tazminat alıyor. Devlet tazminat vermiyor ama biz veriyoruz. Verilecekse SGK zaten bizden prim kesmiş oluyor, SGK ödemelidir. Burada gerçekten bir haksızlık söz konusu. Bu nedenle mutlaka herkesin razı olacağı bir model geliştirilmelidir."

Turizmde yüzde 30 kayıp

Çetin, turizmde şu anda yüzde 30 kayıpla devam edildiğini ancak sezona yaklaştıkça kaybın artığını dile getirdi. 

Yaş meyve ve sebze ihracatında şu ana kadar yüzde 25'lik bir düşüş olduğunu anlatan Çetin, "Domates gibi bazı ürünlerde düşüş yüzde 39'a ulaştı. Geçen ay ihracatçılarımızın alternatif kanallar yarattığını söylemiştim. Bu sayede Rusya etkisi büyük ölçüde telafi edildi ama yine de kayıp söz konusu oldu. Havaların erken ısınması da ilave bir etken oldu ve geçen yıl bu dönemde domates 2 lira iken şu anda 1 lira. Geçen yıl 2 lira olan sivri biber şu anda 60 kuruş, geçen yıl 1 lira 20 kuruş olan patlıcan şu anda 40 kuruş. Çilek bile geçen yıl 3 liraydı, bu yıl 2 lira 40 kuruş. Dolayısıyla tarımda ürünün bollaştığı dönemde üretici önemli kayıp yaşıyor" değerlendirmesinde bulundu.