'İnovasyon, kur tartışmasını bitiririr'

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçıların inovasyonla belli bir yere gelerek kur ve asgari ücret konusundaki tartışmalardan etkilenmeyebileceğini ifade etti. Büyükekşi, ihracatçıların artık kur konuşmak istemediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan AKINCI / Belma Bağrıkdurmuş ÇELİK

ADANA - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçıların kurda istikrar istediğini belirtti. İhracatçıların dolar kuru 2.80 olduğunda 3 lira olsun demediğini aktararak, “Biz ihracatçılar artık kur konusunda konuşmak istemiyoruz. Bu yaptıklarımız amacına ulaşıp, marka ve inovasyonda bir yere geldiğimizde ne kur ne de asgari ücret bizi etkilemez” dedi. 

TİM ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) düzenlediği “Türkiye İnovasyon Haftası” Adana’da başladı. Türkiye İnovasyon Haftası etkinlikleri tasarım, Ar-Ge ve inovasyon kültürünü bölgeye yayarak mucitleri, icatları ve tasarımcıları ile anılmayı hedefl iyor. Büyükekşi, 2 gün sürecek kongrenin panellerin yanında kariyer etkinliği, workshoplar, tasarım gösterimleri, öğrencilerin işadamlarıyla buluşturulması ve projesi olan gençlerin sunumlarıyla destekleneceğini, hafta etkinliklerine üniversite, teknopark ve Ar-Ge merkezleri yetkililerinin önemli katkı sağlayacaklarını kaydetti. 

Girişimcilik Bakanlığı kurulmalı 

Özellikle son gerçekleştirdikleri çalıştayda yeni hükümette bir girişimcilik ve inovasyon bakanlığının kurulmasının önemine yönelik vurgu yapıldığının altını çizen Başkan Büyükekşi, birçok ülkede artık bu bakanlığın görev aldığını, hatta yurt dışı temsilcilikleri veya ataşelerin bu bakanlığa bağlı çalıştıklarını kaydetti. Girişimcilik ve inovasyon konusunda gelecek sene Güney Kore ile de işbirliği yapacaklarını anlatan Büyükekşi, “Biz ekonomide tüm bakanların koordinasyonu temennisindeyiz. Mesela Gümrük’te bir şey oluyor, ihracatçıları engelliyor” dedi. 1 Kasım seçimleriyle birlikte yurt içi ve dışında Türkiye’ye yönelik olumsuz algının bir anda değiştiğini belirten Büyükekşi, birçok yatırımcının şirket almaya kadar askıya aldıkları yatırımlarına hız verdiklerini söyledi. Şu anda yeni kurulacak hükümetten önemli beklentiler olduğunu da kaydeden Büyükekşi, şunları söyledi: “Seçimde alınan sonuçlardan sonra fl u ortam bir anda normale döndü. Şimdi halkın beklentisi 2002 -2007 yılları arasında görev yapan hükümette yaşanan heyecanın aynısının bu hükümette de olması. Herkes bunu istiyor. Seçimlerin ardından bir arkadaşımız aradı ve yabancıların daha önce askıya aldığı bir satın alma için tekrar iletişime geçtiklerini söyledi. Başka bir arkadaşımız da yabancıların vazgeçtiği gayrimenkul yatırımını yeniden gündeme aldıklarını bildirdi. Seçim sonuçları etkisini 1- 2 günde gösterdi.” 

Bütün partilerin seçim öncesinde asgari ücretin artırılmasına yönelik vaatlerde bulunduklarını hatırlatan Büyükekşi, şimdi önemli olanın bu vaatlerin nasıl uygulanacağı olduğunu kaydetti. Büyükekşi, ihracatçıların artık kur ile ilgili konuşmak istemediğini belirterek, “Bunun için marka ve inovasyonda öyle bir yere gelmeliyiz ki ne kur ne de asgari ücret bizi etkilemesin” diye konuştu. 

Aymen: Hata yapmaktan korkmayın 

AKİB Koordinatör Başkanı Bülent Aymen de Türkiye’nin ihracat verilerine değinerek başta parite olmak üzere siyasi ve bölgesel kırılganlıklar yaşandığını hatırlattı. Bu kırılganlığın ortadan kaldırılabilmesi için inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşma üzerinde duran Aymen, “En önemli hedefimiz fasonculuktan, takipçilikten kurtulmamız. Bizim fiyatlarımızı indirerek daha fazla mal satmamız başarılı olduğumuz anlamına gelmiyor. Yapmamız gereken 10 dolarlık malı 15 dolara satmaktır. Bu da inovasyondan geçer. İş hayatında rutinin dışına çıkmamaya, yanlış yapmamaya kurulmuşuz. Hata yapmaktan korkmayan, beynine sınır koymayan genç nesiller istiyoruz” diye konuştu. 

Kıvanç: Gençlere sesleniyorum yenilik peşinde koşun 

Adana Sanayi Odası ve aynı zamanda Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zeki Kıvanç da “Yüksek katma değerli üretim gücü için global düşünebilen, yenilikçi gençlere ihtiyacımız var. İnovasyon sadece bakmayı değil görmeyi gerektirir. Zeki, üretken, araştırmacı gençlere ihtiyacımız var. İnovasyon, yenilikçiliği destekleyen ülkelerde olacaktır. Gençlere sesleniyorum. Yenilik peşinde koşmaya devam edin, asla pes etmeyin. Başarısız olmadan başarılı olunamayacağını unutmayın” dedi.

Sabancı: 100 günde yapılacak reformları bekliyoruz

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı yaptığı konuşmada seçim sürecinin geride bırakıldığını söyledi. Seçmenin AK Parti’ye tek başına hükümet etme ve birlik ve beraberliği yeniden tesis etme görevi verdiğini anlatan Sabancı, “Bir an önce hükümetin göreve başlamasını bekliyoruz. Bu dönemde birlik ve beraberlik içinde çalışmalıyız. Kaybedecek vaktimiz yok. İlk 100 günde yapılacak reformları dört gözle bekliyoruz. Son yıllarda girişimciliğe, yenilikçiliğe, araştırmaya destek veren bir ortam yaratılmaya çalışılıyor. Araştırma altyapısında çok yol alındı. Ancak, yeni dönemde de desteklerin kesintisiz ve planlı devam etmesini bekliyoruz” dedi.

Dokuma kumaşta ödüller verildi

Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’nda kazananlar belli oldu. Etkinliğe ev sahipliği yapan ATHİB Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç yarışmayla ilgili olarak; “Gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşmak istiyorsak öncelikli olarak insanımıza yatırım yapmalıyız. İşte bugün burada gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik de insana verdiğimiz değerin en önemli göstergelerinden biri. ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışmasını sadece bu geceye veya sonuca endeksli bir etkinlik olarak görmüyoruz… Aslında gerçekleştirmek istediğimiz yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan insanların gönül zenginliğini, kültürünü, yaşam tarzını harmanlayarak yansıtması bunlara anlamalı bir değer kazandırmasıdır” dedi. Kumaş tasarımı alanında ilerlemek isteyen genç yeteneklerin sektöre kazandırılmasına fırsat veren yarışmada Öğrenci ve Genel kategorilerinde yarışan tasarımcılardan birinciye 10 bin lira, ikinciye 7 bin lira ve üçüncüye 4 bin lira para ödülü verilirken, öğrenci kategorisi kazananlarına yurtdışında eğitim imkanı sağlandı. Öğrenci kategorisinde Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Tuğçe Aşık birinci, Uğur Özmiş ikinci ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Berk Gümüşterazili üçüncü olarak dereceye girdi. Genel kategoride ise Gülhan Güleçer birinci olurken, İsmail Yerlikaya ikinci, Lale Şanslı ise üçüncü oldu. Ayrıca finale kalan tüm tasarımcılar, Uluslararası Paris Premiere Vision Tekstil Fuarı’na ziyaret etme imkanı verilerek ödüllendirildi. Yarışmacılara ait ürünler, ünlü modacı Gamze Saraçoğlu’nun yarışmaya özel oluşturduğu koleksiyon ve Öner Evez’in koreografisi ile davetlilerin beğenisine sunuldu. Yarışma defilesinde tasarımları Didem Ozal, Merve Büyüksaraç gibi 32 ünlü manken taşıdı.

Bu konularda ilginizi çekebilir