'İran, TANAP'tan hisse alabilir'

Enerji Bakanı Taner Yıldız, ticari şartların oluşması halinde İran'ın TANAP Doğalgaz Hattı'ndan pay almasının mümkün olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye ile Gürcistan arasında enerji alanında işbirliği anlaşmasının imza töreninde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Ticari şartlar oluşması halinde İran'ın TANAP'tan hisse alması mümkün olabilir, başka ülkelerden de talepler var" dedi.

Geçen ay Kars'ta temeli atılan TANAP'ta Azerbaycan'dan Socar'ın yüzde 58, Türkiye'den BOTAŞ'ın yüzde 30 ve İngiliz BP'nin yüzde 12 payı bulunuyor.

Projeyle Azerbaycan'ın Şah Deniz II sahasından üretilen gazın Türkiye'nin batı sınırına kadar taşınması öngörülüyor. Bu gaz daha sonra TAP aracılığıyla Avrupa'ya taşınacak.

İran'ın nükleer müzakerelerde Batılı ülkelerle sağladığı ön anlaşmanın ardından yaptırımların kalkması ihtimalini gündeme getirmişti. Bu durumda İran'ın özellikle bölgedeki enerji projelerine katılması bekleniyor.

İran'ın Türkiye'ye sattığı gaz pahalı

Yıldız, İran'ın TANAP'a ortaklığı konusunda şu aşamada bir şey söylemek için erken olduğunu da bildirdi. Türkiye'nin İran'dan daha fazla gaz alınmasının ancak fiyat gibi şartların oluşması durumunda mümkün olabileceğini belirten Yıldız, halen İran'ın Türkiye'ye sattığı gazın pahalı olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bu hafta günübirlik Tahran ziyaretinde Türkiye'nin İran'dan daha fazla doğalgaz alınması konusu gündeme geldi ancak Erdoğan, İran'ın fiyatları indirmesi gerektiğini açıkladı.

Yıldız bir soru üzerine, "İran'dan alınacak gazda fiyatlar uygun olursa ve daha fazla gaz alınacaksa BOTAŞ'ın hatlarında kapasite artışına gidilecek" dedi. İran, Rusya'nın ardından yıllık 10 milyar metreküp anlaşmayla Türkiye'nin en iyi ikinci doğalgaz tedarikçisi durumunda bulunuyor. İran daha önce Türkiye'ye yıllık 10 milyar metreküp daha gaz satmayı teklif etmişti.

Seçimde 'kesinti'ye karşı jeneratör takviyesi yapacağız

Bakan Taner Yıldız, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 7 Haziran'da oy sayımı sırasında elektrik kesintisi ihtimaline karşı jeneratör takviyesi yapacakları yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

“YSK'nın özellikle oy sayımının yapılacağı binalarla ilgili jeneratör talebini, kendi içerisindeki bir mekanizma olarak görüyoruz. Bizim için önemli olan Türkiye'nin geleceğiyle alakalı, Türkiye'nin demokratik hayatıyla alakalı 7 Haziran seçimlerinde elektrik kesintisi olmadan bunu sağlıklı şekilde yapabilmektir. Bununla alakalı bütün tedbirlerimizi alıyoruz. Ek tedbirlerimizi alıyoruz. Böyle bir tedirginliğe ne muhalefet partilerinin ne de herhangi bir sivil toplum örgütlerimizin kapılmasına inşallah gerek kalmayacak. Bunu hep beraber göreceğiz, Allah'ın izniyle o gün bir problem yaşanmayacak"

CHP'nin kedinin peşinde koşmasını esprili buluyorum

Cumhuriyet Halk Partisi'nin seçim kampanyası için hazırladığı kedili reklam filminin sorulması üzerine Bakan Yıldız, “Siyasette bir gündem belirleyenler vardır bir de gündemin peşinde koşanlar vardır. Tabii CHP'nin bir kedinin peşinde koşmasını ben biraz esprili buluyorum açıkçası" dedi.