'Katma değeri yüksek girişimler planlanmalı'
Türkiye'de melek yatırımcıların artmaya başladığını belirten İletişim Stratejileri ve Girişimcilik Uzmanı Remzi Durmuş, "Girişimcilerimiz biraz daha katma değeri yüksek olan girişimleri planlamalı" dedi
İSTANBUL - Türkiye’de özellikle son yıllarda melek yatırımcılık kavramı iş dünyasının ilgisini çekmeye başladı.
Türkiye’de melek yatırımcılık ile ilgili bilgi veren İletişim Stratejileri ve Girişimcilik Uzmanı Remzi Durmuş, kamunun da desteklemeleri ile birlikte melek yatırımcıların artmaya başladığını söyledi. Girişimcilik konusunda en büyük desteği Hazine Müsteşarlığı'nın sağladığını kaydeden Durmuş, şu bilgileri verdi:
"Önceden yaptığınız yatırımların yüzde yüzü kendi cebinizden çıkıyordu. Şimdi Hazine Müsteşarlığı’ndan alacağınız lisans ile Hazine’nin lisanslı melek yatırımcısı oluyorsunuz. Girişimcilere yaptığınız yatırımların % 75’i vergiden düşüyor. Eğer gelen proje, KOSGEB, TÜBİTAK veya Sanayi Bakanlığı onayıyla geliyorsa o zaman % 100’ü vergiden düşüyor." Bugün Hazine’nin lisansını alan 101 melek yatırımcı bulunduğunu ve bu sayının 5 yıl sonra 600’e ulaşmasının beklendiğine işaret eden kaydeden Durmuş, "Tabii, sadece melek yatırımcılar lisanslanmıyor, melek yatırım ağları da lisanslanıyor. Bu yasa ile birlikte yeni melek yatırım ağlarımız da oluşmaya başladı" dedi. Girişimci şirketin yatırım alabilmesi için, şirket gelirinin yıllık 5 milyon TL’den fazla olmaması, aynı zamanda AŞ statüsünde olması, en fazla 50 çalışının olması ve başka şirketlerin kontrolünde olmaması gerektiğini hatırlatan Remzi Durmuş, "Sistemin oturmasıyla birlikte girişimcilerimiz iş planlarını hayata geçirebilmek için daha fazla muhatap bulacaklar. Burada önemli bir kıstas var.. Genel anlamda ifade edecek olursak, kamu daha çok katma değeri yüksek olan inovatif projeleri destekliyor. Girişimcilerimizin biraz daha katma değeri yüksek olan girişimleri planlamaları gerekiyor."