'Kayyumun orantısız yetki kullanma riski var'

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar şirketlere kayyum atanmasına ilişkin Meclis'teki yeni düzenlemeyle ilgili 'Kayyumun orantısız yetki kullanma riski var' uyarısını yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sedat ALP

İZMİR - Şirketlere kayyum atanması konusunda Adalet Komisyonu’nda yeni bir düzenlemenin görüşülmekte olduğunu belirten Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, özellikle şirketlerin ortaklık payları ve menkul kıymetlerin idare yetkilerinin de kayyuma devredilmesine ilişkin düzenlemelerin çeşitli ristler taşıdığını söyledi. Yorgancılar, kayyum önlemlerinin uygulanacağı suçların kapsamının oldukça genişletildiğini, bunun da şirketlerin hareket alanını daralttığını ifade etti. 

Yorgancılar, konuyu EBSO’nun aylık olağan meclisinde gündeme getirdi. Alınan olumlu kararların yanında, sanayiciyi endişeye sevk eden kararların da alındığını dile getiren Yorgancılar, kayyum için üzerinde çalışılan yeni düzenlemeyi buna örnek olarak gösterdi. Şirketlere kayyum atanması konusunda Adalet Komisyonu’nda yeni bir düzenleme üzerinde çalışıldığını aktaran Ender Yorgancılar, “Şirketlere kayyum atanması hususu oldukça iyi değerlendirilmesi gereken noktaları içeriyor. Özellikle de, şirketlerin ortaklık payları veya menkul kıymetlerin idare yetkilerinin de kayyuma devredilmesine ilişkin düzenlemeler çeşitli riskler taşımaktadır. Söz konusu tasarıyla, kayyum tedbirlerinin uygulanacağı suçların kapsamı oldukça genişletilmekte bu da şirketlerin hareket alanını daraltmaktadır” dedi. 

Yorgancılar, tasarının önemli soru işaretlerini içerdiğine dikkat çekerek, şu noktalara işaret etti: “Kayyum tarafından yetkilerin orantısız kullanılması sonrasında; geriye getirilmesi mümkün olmayan zararlar nasıl telafi edilecek? Bu durumun ticari hayat üzerindeki etkisi nasıl olacak? Bundan nasıl bir fayda beklenmektedir? Şirketlerin ticari yaşamdaki güvenceleri, özgürlükleri, ticari yaşamın istikrarı, rekabet koşulları tamamen farklı bir yöne gitmeyecek mi? Kayyumlara, görevleri nedeniyle tazminat davası açılamaması orantısız yetki kullanma konusundaki riskleri açıkça ortaya koymuyor mu?” 

Kayyum atanmasının üreten ekonomi politikası ile çelişmekle birlikte doğrudan yabancı yatırımcıyı da kaçırtan bir uygulama niteliğinde olduğunu savunan Yorgancılar, “Doğrudan yabancı yatırımların yılın ilk 4 ayında yüzde 45 azaldığını dikkate aldığımızda, iş dünyasının haklı endişelerine kulak verilerek, konu yeniden değerlendirilmelidir” diye konuştu. 

‘Çek alacağı SGK priminden düşürülsün’ 

Karşılıksız çeklerle ilgili de yeni bir düzenlemeye gidildiği bilgisini meclis üyelerine aktaran Ender Yorgancılar, kare kodlu çek uygulaması ile birlikte, yeniden karşılıksız çeke hapis cezası geleceğini öğrendiğini belirterek, şunları söyledi: “Yeni düzenlemeye göre; karşılıksız çek miktarından az olmamak üzere önce adli para cezası, ardından da ödenmeyen çek için 1 ile 6 ay arasında hapis cezasının verilecek olması ve bu cezanın da ertelenmemesinin caydırıcı olmasını ümit ediyoruz. Yeni düzenleme sonucunda da alacaklı yine hakkını alamayacak, mağduriyeti devam edecektir. Bu nedenle hem Gümrük Bakanımız hem de TOBB Başkanımız nezdinde bir girişimde bulunduk ve dedik ki; söz konusu mağduriyeti gidermek amacıyla, alacağı kalan çek alacaklısının alacağı kadar tutarının devlete ödeyeceği, vergi, SGK primi gibi yükümlülüklerinden düşürülmesi veya vergi iadesi gibi ödenebilmesidir. Bu şekilde gerçek hakkaniyetin sağlanacağı inancındayız.”

Bu konularda ilginizi çekebilir