'Kısa Çalışma Ödeneği' zirvesi başladı

Üçlü Danışma Kurulu toplantısına; Bakan Çelik TİSK, Türk-İş DİSK Başkanları ile Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı katılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Hükümet, işçi ve işveren kesiminin temsil edildiği Üçlü Danışma Kurulu toplantısında Çelik, toplantı sonunda kısa çalışma ödeneğinin koşullarının netleşip netleşmeyeceği konusunda "içeriğinin ve başka önlemlerin ne olacağı bu toplantıda netleşecek. Bütün yönleriyle çalışma hayatının şu anda karşı karşıya olduğu sorunları tartışacağız." dedi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in başkanlık ettiği toplantıya TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Arslan katılıyor.

Bakan Çelik, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, geçen çarşamba günü Üçlü Danışma Kurulunu toplamayı kararlaştırdıklarını ancak toplantıyı bugüne ertelediklerini anımsattı.

Toplantıda, küresel ekonomik krizin istihdama ve ekonomik yaşama etkilerinin değerlendirileceğini ifade eden Bakan Çelik, krizin istihdama yansımalarının minimize edilmesinin bu heyet tarafından ele alınması gereken bir konu olduğunu söyledi.  

Çelik, bir taraftan küresel krizin istihdama olumsuz etkilerinin neler olduğu tartışılırken bir taraftan da kriz ortamında çalışma hayatında olup bitenleri başkanlarla değerlendirme fırsatı bulacaklarını kaydetti.

Bakan Çelik, bu toplantıları 2009'da her ay düzenli olarak yapma kararı aldıklarını bildirdi. Bunun sorunların çözümü ve tespiti konusunda bir gecikme ve aksama olmamasını sağlayacağını dile getiren Çelik, "Alınması gereken önlemler ne ise bunlarla ilgili çok seri bir şekilde hareket etme zorunluluğumuzu bu vesileyle ifade etmiş bulunuyorum" dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çelik, toplantı sonunda kısa çalışma ödeneğinin koşullarının netleşip netleşmeyeceği konusunda şunları söyledi:

"Geçen hafta bu konudaki talepler bize iletildi. Biz de bu talepleri ve çözüm önerilerini çalıştık, değerlendirdik ve Bakanlar Kurulu gündemine de bu konu Pazartesi itibarıyla geldi. Orada da kısa bir değerlendirme yapıldı ve kısa çalışma ödeneğinin süresinin ve şartlarının iyileştirilmesiyle ilgili bir prensip kararı alındı. Fakat süre, miktar ve başka önlemlerle ilgili nelerin yapılacağı, hangi önlemlerin alınacağının Üçlü Danışma Kurulunda görüşülmesiyle ilgili karar çıktı. Bakanlar Kurulunda alınan kararı dün Başbakan net cümlelerle açıkladı. Yani kısa çalışma ödeneğinin istihdamı korumaya dönük olarak süresinin ve miktarının artırılmasıyla ilgili bir prensip kararı var. Ama içeriğinin ve başka önlemlerin ne olacağı bu toplantıda netleşecek. Bütün yönleriyle çalışma hayatının şu anda karşı karşıya olduğu sorunları tartışacağız."

İşsizlik sigortası

İşsizlik sigortası konusun da değişiklik olup olmayacağı yönündeki soru üzerine de Çelik, toplantının amacının bu olduğunu, açıklık getirmek için toplantıyı yaptıklarını ifade etti

Çelik, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek'in tutuklandığı hatırlatılarak, "Sendikaların susturulduğuna dair iddialar var. Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu yanıtlarken, "Yani yalın anlamda (bir sendikaya, çalışma hayatına yapıldı) dediğiniz için söylüyorum, biz böyle bir tavrı uygun bulmayız. Konuyu yalnız bu boyutuyla ele almayın. Arama yapan yargı, talimat savcıdan. Konu yargıda, mahkemede. Şimdi bu konuda hiç kimsenin konuşmaması en doğru olan, çünkü yargının konuşması gerekiyor. Yargının vereceği karara hepimizin saygılı olması gerekiyor. Ama siz bana (Çalışma Bakanı olarak sendikacıyla ilgili bakışınız ne) derseniz, ben hep sendikalardan yana olmuşumdur, hep sendikalardan yana olurum. Bu ayrı bir konu. Konu yargı konusuysa yargının kapısına geldiğinde hepimizin durması gerekir."