'Kriz varsa çare de var' seferberliği başladı

TOBB önderliğinde Hak-İş, Türk-İş, TESK, TİSK ve Kamu-Sen, TİM, TÜSİAD, MÜSİAD bir araya gelerek seferberlik başlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) önderliğinde Hak-İş, Türk-İş, TESK, TİSK ve Kamu-Sen, TİM, TÜSİAD, MÜSİAD bir araya gelerek "Kriz varsa çare de var" seferberliği başlattı.

Kampanya seferberliğinin tanıtım toplantısında verilen bilgiye göre, seferberliğin ilk evresini oluşturan iletişim kampanyasının 5 hafta sürmesi planlanıyor. İlk hafta tüketicilere yönelik "Eve kapanma, pazara çık" mesajıyla başlanan kampanyada sonraki haftalarda üreticiye, çalışana ve hükümete yönelik çağrılar da yapılacak.

Toplantıda, bildirgeyi TOBB, Hak-İş, Türk-İş, TESK, TİSK ve Kamu-Sen, TİM, TÜSİAD, MÜSİAD adına TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından okundu.

Bildirgede, işçi, işveren esnaf ve memurun el ele verdiği, üreten Türkiye'yi temsil eden TOBB, TESK, KİSK, TÜRK-İŞ HAK-İş ve Kamu-Sen, TİM, TÜSİAD, MÜSİAD olarak bir araya gelindiği ifade edilerek, "Üreten Türkiye platformunu kurduk üreten Türkiye'nin şirketleri, çalışanları, esnafı bu krizden daha az hasar görsün diye, 'Kriz varsa çare de var' diyor, 'Türkiye'nin yüzü gülsün' diye herkese sesleniyoruz" denildi.

"Üreterek ve tüketerek özveriye can vermek"

Bildirgede, tüm dünyada tüketimin düştüğü, Türkiye ekonomisinin toparlanabilmesi için öncelikle iç piyasayı canlandırmanın şart olduğu vurgulanarak "Bu krizi atlatmamızı sağlayacak şey, milli gelirimizin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan hane halkı harcamalarını canlı tutmaktır" denildi.

Üretime ve tüketime açık, genç nüfusu ile Türkiye'nin bu anlamda çok şanslı olduğu ifade edildi.

"Bu girişim ile biz tulumbaya ilk suyu döküyoruz"

Hisarcıklıoğlu, TOBB önderliğinde Hak-İş, Türk-İş, TESK, TİSK, Kamu-Sen, TİM, TÜSİAD ve MÜSİAD'ın bir araya gelerek başlattığı "Kriz varsa çare de var" seferberliği ile ilgili olarak, "Bu girişim ile biz tulumbaya ilk suyu döküyoruz" dedi.

Hisarcıklıoğlu, konuşmasında, uzun zamandır üzerinde çalıştıkları bu kampanya için yola çıkarken dünya ekonomisinin gelişim süreci ile küresel krizi ve Türkiye ekonomisinin rakamlarını analiz ettiklerini, mevcut krizin nedenlerini anlayarak bu krizin etkilerini azaltmaya dönük bir strateji ortaya koyduklarını, hazırladıkları projelerin tümünün bu strateji doğrultusunda hayata geçirileceğini ifade etti.

"Tüketimi kesme değil bilinçli tüketme zamanı"

Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk tüketicisi için ürettikleri ürünler sayesinde ekonominin, enerjisinin büyük kısmını içeriden aldığını belirterek, "İçinde bulunduğumuz süreçte pek çok sektörde fiyatların aşağıya doğru gittiğini görüyoruz. Kriz, alım için bir dizi yeni fırsat ortaya çıkarıyor. Tüketiciler olarak bu fırsatları dikkatle analiz etmeliyiz. Şimdi tüketimi kesme değil, bilinçli tüketim zamanındayız. Tüketiciler olarak krizi fırsata çevirmenin yolu, fiyatların en düşük olduğu noktada ihtiyaçlarımızı karşılamaya başlamaktır" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, "İşin en güzel tarafı; iktidarıyla muhalefetiyle böyle bir kampanyada... Yaklaşık 2 yıldır böyle bir konsensüs ararken, 2 yıldır yakalayamadığımız birşeyi yakaladık. İktidarıyla, muhalefetiyle değerli genel başkanlar bize bu kampanyaya destek olacaklarını ifade ettiler. Onun için herkesin üzerine düşen var. Bankalarımızın var, hepimizin üzerine düşen var. Temaslarımız devam ediyor" şeklinde konuştu.