'Kümelenme projesi' ile firmalar arasındaki işbirliği artacak

Bakan Çağlayan, "Ulusal Kümelenme Politikasının Geliştirilmesi Projesi Kapanış Etkinliği"nde konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, kümelenme projesi ile başta KOBİ'ler olmak üzere firmalar arasındaki işbirliği imkanlarının geliştirilmesinin sağlanacağını ifade etti.

Bakan Çağlayan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in de katıldığı "Ulusal Kümelenme Politikasının Geliştirilmesi Projesi Kapanış Etkinliği"nde yaptığı konuşmada, kamu kesiminin Kümelenme Projesi'yle bir inisiyatif aldığını ve özel sektöre rehber olacak çalışmanın hazırlanmasına ön ayak olduğunu belirterek, "Özel sektöre, (teşvik paketi açıklandı, yol haritanız da hazır artık top sizde) demiyoruz. Özel sektörün yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

"32 sektörde doğal küme tespit edildi"

Proje kapsamında, uluslararası kümelenme standartları çerçevesinde, ihracat verileri de dikkate alınarak, ancak ağırlıklı olarak istihdam verileri kapsamında ülke çapında 32 sektörde doğal küme tespit edildiğini kaydeden Çağlayan, öncelikli olarak da 10 kümenin saptandığını anlattı.

Çağlayan, bu çerçevede, "Ankara Makine İş Kümesi, Ankara Yazılım İş Kümesi, Denizli-Uşak Ev Tekstili İş Kümesi, Eskişehir-Bilecik-Kütahya Seramik İş Kümesi, İzmir Organik Gıda İş Kümesi, Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi, Manisa Elektrik-Elektronik Aletler İş Kümesi, Marmara Otomotiv İş Kümesi, Mersin İşlenmiş Gıda İş Kümesi ve Muğla Yat Üretimi ve Yat Turizmi İş Kümesi" için pilot çalışma yapıldığını ve yol haritası hazırlandığını söyledi.

Projenin hedefleri

Bakan Çağlayan, kümelenme projesi ile başta KOBİ'ler olmak üzere firmalar arasındaki işbirliği imkanlarının geliştirilmesi, yenilikçilik faaliyetlerinin geliştirilmesi, yabancı sermayenin çekilmesi, ölçek ekonomilerinin yaratılması, bölgesel ve ulusal düzeyde rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlayacak altyapının oluşturulmasına yönelik politikanın ortaya konulmasının hedeflendiğini bildirdi.

Temel olarak, kamu sektörü, özel sektör, üniversiteler ve sivil toplam kuruluşlarının işbirliği içerisinde çalışılmasının öngörüldüğünü ifade eden Çağlayan, Kümelenme Projesi'nin Türkiye için kümelenme konusunda temel bir çerçeve oluşturacağını söyledi.

Projenin farklı sektörler ya da benzer sektörlerdeki yeni iş kümeleri için model olacağını belirten Çağlayan, kümelenme portalının Türkiye genelinde yürütülecek kümelenme çalışmalarında önemli bir buluşma noktası olacağını anlattı.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Tibor Varadi de kümelenmenin bütüncül bir yaklaşım gerektirdiğini belirterek, ilgili taraflar arasında da güçlü bir işbirliği gerektiğini söyledi.

Varadi, Türkiye'de güçlü kümelerin bulunduğunu da kaydederek, Avrupa Komisyonu'nun daha rekabetçi bir Türkiye istediğini söyledi.

Toplantının ardından plaket törenine geçilirken, toplantıya davetli olarak katılan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker de projenin bitmiş değil, yeni bir aşamaya geçecek bir proje olduğunu kaydederek, projenin Türkiye'nin kalkınmasına büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

Öte yandan Bakan Çağlayan, plaket töreni sırasında toplantıya katılan ASO Başkanı Nurettin Özdebir'e takılarak, kendisinin klasik göbekli, purolu sanayici tipine uymadığını ancak Özdebir'in tam olarak uyduğunu ve yeni ASO Binası'nı da kendisi orada başkanken Özdebir'den esinlenerek yaptırdığını söyledi.