'Mücevher ihracatı 4 milyar doların üzerinde'

MİB Başkanı Güner, mücevher ihracatının 700 milyon dolardan, 4 milyar doların üzerine çıktığını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) Başkanı Ayhan Güner, mücevher ihracatının 700 milyon dolardan, turiste satışlarla 4 milyar doların üzerine çıktığını belirtti. 

Birlikten yapılan açıklamaya göre, Güner ve yönetim kurulu üyeleri, 2003 yılında kurulan birlikte daha önce başkan olarak görev yapan Cihan Kamer ve İmam Altınbaş'ın da aralarında olduğu eski dönem başkan ve yönetim kurulu üyeleriyle buluştu. 

Sektörün 2003 yılından bu yana katettiği mesafe ve 2023 ihracat hedeflerine ulaşabilmek için yapılması gerekenlerin ele alındığı toplantıda, özellikle ihracatın geliştirilmesinde ürün standardizasyonu, özgün tasarım ve yeni pazarların geliştirilmesi gerektiği vurgulandı. 

'Sektör ihracatı 4 milyar dolar'

Güner, toplantının açılış konuşmasında, sektör ihracatının 700 milyon dolardan, turiste satışlarla 4 milyar doların üzerine çıktığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: 

"Biz görevi teslim aldığımızda İstanbul'u mücevher ticaretinin önemli merkezlerinden birisi yapacağımızı belirttik. Asya ülkeleriyle iş birliğimizi geliştiriyoruz. İstanbul bugün hurda altının rafine edilerek dünya çapında sertifikası olan rafinerilerde külçe altın haline dönüştürüldüğü bir merkez oldu. Elmas borsasını hareketlendirdik ve 100 milyar dolarlık bir işlem hacminden pay almaya talip olduk. Türkiye dünyanın en güçlü montör kapasitesine sahip. Biz bu montörleri taşlı satabilirsek çok daha yüksek bir katma değer elde edeceğiz. 

Sektörün 2023 ihracat hedefi olan 12 milyar dolarlık ihracatı gerçekleştirebilmesi için önemli adımlar attık. Dünyanın en büyük mücevher alım heyetlerini getirerek, İstanbul Mücevher Fuarı'nı dünyadaki en büyük fuar sıralamasında 8. sıradan 5. sıraya yükselttik, amacımız 3. sıraya yükselmek." 

Toplantıda söz alan diğer konuşmacılar da sektörün her türlü ayrışmadan arınarak birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi.