'Özel sektörde sendika için devlet iradesi lazım'

Koop- İş Genel Başkanı Eyüp Alemdar yabancı işverenlerin, Türkiye’yi ‘ucuz işgücü merkezi’ olarak gördüklerini vurguladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

ANKARA - Sekreteri ve KOOP-İŞ Genel Başkanı Eyüp Alemdar, özel sektörde sendikalara karşı nedensiz bir tavır alındığını ve düşmanlık beslendiğini, kamunun da buna karşı hareket etmediğini savundu. Alemdar, hatta yabancı işverenlerin, her yerde sendikal örgütlenmeye sıcak bakarken, Türkiye’de yöneticilerin de etkisiyle tavır değiştirdiklerini, Türkiye’yi ‘ucuz işgücü merkezi’ olarak gördüklerini vurguladı. 

Kuruluşunun 50. yılında genel kurul çalışmalarını tamamlayan Eyüp Alemdar DÜNYA’ya değerlendirmelerde bulundu. Alemdar, örgütlenme çalışmalarında sendikalara karşı hukuk dışı uygulamalara girişildiğini ve en önemlisi işten atma gibi çok ağır bir tavır sergilendiğini belirtti. Sendikal örgütlenmenin Anayasal bir hak olduğunun altını çizen Eyüp Alemdar, “Özel sektörde, sadece bugün değil, geçmişten gelen bir tutum var. Sendikaları düşman gibi görüyorlar, her şey değişiyor ama Türkiye’de sendikal kültür, anlayış bilinç özellikle özel sektör işverenlerinde bir türlü değişmiyor, gelişmiyor” dedi. 
Özel sektördeki işverenlerin hukuku zorlayarak bazen de hukuk dışına çıkarak sendikal örgütlenmeye karşı tavır sergilediklerini, adeta sendikaları düşman gibi gördüklerini aktaran Alemdar, “İşçiler işten atılıyor, sendikaya karşı ellerinden gelen bütün araçlarla hatta hukuku zorlayarak mücadele ediyorlar. Üzüntü verici olan işçilerimiz, işçi sendikalarımız Anayasal hak kullanılırken, işverenler hukuk dışına çıktığında ya da çıkmaya teşebbüs ettiğinde devletimizin gücünü de arkamızda bulamıyoruz. Bazen de sendikalar direnmeye başladığında polisi, jandarmayı karşısında buluyor. Bu hak, özgürlük kullanımı değil. Böyle sendikacılık yapamayız. Devletimizin burada hakların kullanımından yana, sendikal örgütlenmeden yana irade koyması gerekli” diye konuştu. 

‘Yabancılar ucuz işgücü olarak görüyor’ 
Alemdar, yabancı sermayeli şirketler açısından durumun daha çarpıcı olduğunu belirterek, dünyanın her yerindeki birimlerinde sendikal örgütlenmenin bulunduğu küresel firmaların bile iş Türkiye’ye geldiğinde tutum değiştirdiğini, özellikle bazı yöneticilerin de etkisiyle sendikayı engellemeye çalıştığını söyledi. Alemdar, bunun altında Türkiye’deki işçileri daha ucuza ve daha fazla çalıştırma isteğinin yattığını belirtti. Alemdar, “Bizi ucuz işgücü, adeta köle gibi görüyorlar sanırım. Kimsenin buna hakkı yok, başta devletimiz olmak üzere kimse buna izin vermemeli. Biz vermiyoruz ve mücadelemizi sürdürüyoruz. Hatta bu tutumu kınamak herkesin boynunun borcu” dedi. Alemdar, her yerde demokrasi ve işçi hakları konusunda ders vermeye kalkan uluslararası şirketlerin ve bazı yerli işverenlerin sendikal örgütlenme gündeme geldiğinde ucuz işgücü olarak gördükleri Türk işçisinin hak ve özgürlüklerini unutuverdiğini söyledi. 

Özel sektördeki sendikal örgütlenmenin işverenlerin haksız tutumu sonucunda çok ağır geçtiğini belirten Eyüp Alemdar, bunun da örgütlü işyerlerinde sendikal mücadeleyi sertleştirdiğini, bunun da kabul edilebilir bir durum olmadığını belirtti.

Eyüp Alemdar güven tazeledi 
KOOP-İŞ’in kuruluşunun 50. yılının kutlandığı 18. Genel Kurul sonrası Eyüp Alemdar yeniden başkanlığa seçildi. Seçimler sonrasında KOOP-İŞ yönetimi, Genel Başkan Eyüp Alemdar, Genel Sekreter Metin Güney, Genel Mali Sekreter Ahmet Karaman, Genel Teşkilatlandırma Sekteri Osman Aksoy, Genel Eğitim Sekreteri Murat Türkekul şeklinde oluştu. Seçimlerin ardından bir açıklama yapan Eyüp Alemdar, gelecek dönemde önceliklerinin örgütlenme ve eğitim olacağını kaydetti.