'Rusya'nın sebze ve meyveye talebi arttı'

TÜMESKOM Başkanı Er, Ruslar ihtiyaçlarını karşılamak için Türkiye'ye yöneldiğini ve şu anda bizim ürünlere olan talepleri yüzde 60 civarında artmış durumda olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er, Rusya'nın, Türkiye'deki sebze ve meyve ürünlerine talebinin arttığını belirterek, "Şu anda ürünlerimize olan talepleri yüzde 60 civarında artmış durumda. Ruslar daha çok narenciye, domates, biber, üzüm talebinde bulunuyor ve şu anda aşırı derecede talep geliyor" dedi.  

Rusya'nın, 7 Ağustos'tan bu yana AB, ABD, Norveç, Kanada ve Avustralya'dan meyve, sebze, et, balık ve süt ürünleri alımını bir yıllığına durdurmasının, Türkiye'ye yönelimini arttırdığı bildirildi.   

Er  yaptığı açıklamada, AB ülkeleri ile Rusya arasında son dönemde bazı sıkıntılar yaşandığını ve bu durumun Türk üreticilere olumlu yansıdığını söyledi.  

Rusya'ya 2008 ve 2009'da yapılan sebze meyve ihracatında da büyük artış olduğunu hatırlatan Er, "O zaman ihracatımız çok artmıştı ancak satılan ürünlerin parasını alırken çok zorluk çektik. Hatta parasını alamayanlar da oldu. Üreticilerimiz aynı durumu yaşamamak için çok dikkatli olmalılar" diye konuştu.  

Er, söz konusu sorunların yaşanmaması için iki ülke arasında protokol yapılması gerektiğini anlatarak, şöyle devam etti: 

"Devletler arasında protokol yapılmaması durumunda Rusya'ya mal vermeyi düşünmüyorum. Ürünü satarız ama kafamız rahat değil. Bu sorunun çözülmesi üreticimize ve ülkemize büyük katkı sağlayacak. Çünkü yaşanan tecrübeden dolayı üreticilerimiz oldukça çekimser. Eğer bu sorun çözülürse Rusya neredeyse tüm ihtiyacını bizden karşılayacak. Bu da ülkemize katkı demek. Ambargodan sonra Ruslar ihtiyaçlarını karşılamak için Türkiye'ye yöneldi ve şu anda bizim ürünlere olan talepleri yüzde 60 civarında artmış durumda. Ruslar daha çok narenciye, domates, biber, üzüm talebinde bulunuyor ve şu anda aşırı derecede talep geliyor. Anlaşma yapan ve Ruslara ürün satan çok sayıda tüccarımız var." 

Bu konularda ilginizi çekebilir