'Şeker fabrikaları özelleştirilmesin'

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Yetkin, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı olduklarını beliterek, 'Özel şirketler yerine kooperatifleri ve işçi sendikalarının katılımıyla oluşturulacak kuruluşlara satılmalı" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin,  şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı olduklarını belirtti. Yetkin, yazılı açıklamasında, 25 şeker fabrikasının kamu hisselerinin özelleştirilmesi için ihale sürecinin başladığını hatırlattı. İhale süreci sonunda 6 grup halinde parça parça satılması planlanan şeker fabrikalarından sadece 5-6 karlı fabrikaya talep gelmesinin, bunlar dışında kalanların ise kapatılmasının beklendiğini ifade eden Yetkin, hesaplara göre bu işletmelerin kapatılması durumunda şeker üretiminin yüzde 40-50, sektörel istihdamın yüzde 50-60 azalacağını, yan sektörler ve yöresel ekonomilerde ciddi gerileme yaşanacağını savundu.

Şeker fabrikalarının ulusal sanayinin oluşturulmasında kilit rolü oynamış tarımsal sanayi kuruluşlarının başında geldiğini kaydeden Yetkin, tüm dünyada şeker pancarı üretiminin arttığını ve yeni fabrikaların kurulduğunu, Türkiye'de ise tam tersi bir süreç yaşandığını belirtti.

TZD olarak, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı olduklarını ifade eden Yetkin, şunları kaydetti:

"Eğer bu fabrikalar satılacaksa, özel şirketler yerine pancar üreticileri kooperatifleri ve işçi sendikalarının katılımıyla oluşturulacak kuruluşlara satılmalı ya da mülkiyeti devlette kalmak üzere kiralanmalıdır. Ancak her hal ve şartta şeker fabrikalarının üretime devamı sağlanmalıdır. Bu fabrikaların bazı az gelişmiş bölgelerde zarar etmeleri söz konusu olabilir, ancak bu bölgelerin kalkındırılması ve bölgesel eşitsizliklerin giderilmesi açısından bu zarar, diğer karlı işletmeleri de bünyesinde toplayan ve üreticiler tarafından yönetilen bir konsorsiyum içinde telafi edilebilir. Ülke sanayimizin temel direklerinden biri olan şeker pancarı üretimi ve şeker fabrikaları korunmalı."

Bu konularda ilginizi çekebilir