'Sera Erciyes' formülünü geliştirdi, şimdi dünyaya franchise verecek
Erciyes Teknopark, bugüne kadar 300 girişimciyi yetiştirdiği Sera Kuluçka Merkezi modelini franchise yöntemiyle yurtdışına ihraç edecek. 'Sera Erciyes' formülüyle kuluçka programı olmayan bir teknoparkın en az 5 yıl kazanması amaçlanıyor.
HATİCE ŞİMŞEK
KAYSERİ - Kayseri'de 200 firmaya ev sahipliği yapan Erciyes Teknopark, kendine özgü kuluçka programı olan 'Sera Erciyes'i yurtiçi ve dışına franchise olarak vermeye hazırlanıyor. Girişimci olmak isteyen gençleri 4 aşamalı eğitim programından geçirerek, iş fikri olanların herhangi bir risk almadan şirketleşmesini ve hatta markalaşmasını hedefleyen Sera'nın franchise modeliyle' Know-How' transferi yapılarak kuluçka programı olmayan teknoparklara kazandırılmış olacak. Bu hizmeti alan bir teknoparkın zaman ve bütçeden tasarruf sağlayacağı, uygulanabilir bir programla risk almaktan kurtulacağı ifade ediliyor.
Erciyes Teknopark Yönetim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Abdulhakim Coşkun, önümüzdeki 3 yıl içinde uluslararası çapta firmalar ortaya çıkarmak, teknoloji tabanlı firma ve girişimci yetiştirmek istediklerini belirterek, "Yani girişimci jeneratörü olmak istiyoruz" dedi.
Teknoparkların en önemli görevlerinden birisi olan kuluçka hizmetleri konusunda 2 yıl önce 15 kadar teknopark ziyaret ederek birçok modeli incelediklerini vurgulayan Coşkun, "Finlandiya'da özel bir model hoşumuza gitti ve onlarla ortak işbirliği yapmayı planladık. Ancak bir yerde kesintiye uğradı. Biz de iş fikri olanların herhangi bir risk almadan şirketleşmesini ve hatta markalaşmasını sağlayan Sera Kuluçka Programı'nı kurduk. Bu program ile girişimci adaylarının teknoloji tabanlı, yenilikçi, ticari değeri yüksek iş fikirleri üretmelerini ve pazara sunmalarını sağlayarak başarılı girişimciler yetiştirmeyi amaçladık. Bu tamamen özgün bir kuluçka modeli. Girişimci adayları, kendilerine tahsis edilen ofis alanlarında süreç boyunca eğitim, mentörlük gibi ayrıcalıklı hizmetlerin tamamından Sera Kuluçka Merkezi aracılığıyla ücretsiz faydalanabiliyor" diye konuştu. 3 teknoparkla görüşüyor Sera Kuluçka Merkezi'nde; akıllı yaşam, akıllı şehircilik, mobil uygulamalar, robotik, kablosuz iletişim, giyilebilir teknolojiler, mobil sağlık, akıllı eğitim, yenilenebilir ve akıllı enerji sistemleri, bilgi teknolojileri ve yazılım, gıda teknolojileri gibi alanlarda projeler yürütüldüğünü belirten Coşkun, "Sera'da şu ana kadar 300 girişimci yetiştirildi. Bunlarda 80'ini eğitim almaya devam ediyor. Sera programı markalaşmış, her aşaması kayıt altına alınan kurumsallaşmış bir yapı artık. Şimdi yurtiçinde ve yurt dışında bu modeli yine Sera Erciyes ismiyle franchise vereceğiz. Şu anda bir uluslararası teknoparkla ve yurtiçinde 3 teknoparkla görüşüyoruz. Know-How transferi yapacağız. Bu formülle kuluçka programı olmayan bir teknopark en az 5 yıl kazanmış olacak" şeklinde konuştu.
Sera Kuluçka Programı'nın Pre Sera, Sera, After Sera ve Pro Sera olmak üzere 4 aşamadan oluştuğunu kaydeden Coşkun, "İlham, fikir ve doğrulama alt aşamalarını içeren Pre Sera aşaması, diğer tüm kuluçka modellerinden farklı olarak henüz iş fikrine dahi sahip olmayan girişimci adayları için özel olarak tasarlandı. Sera aşaması ortaya konulan iş fikrinin prototipe dönüştürülmesi sürecini ifade ediyor" dedi.
Türkiye'nin en iyi 5. teknoparkı
3.Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi'nde 5-9 yaş aralığında "Gelişmekte Olan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri" ve 20 sıra birden atlayarak "En Çok Gelişme Gösteren Teknoloji Geliştirme Bölgeleri" kategorilerinin her ikisinde de birinci olan, Türkiye'nin en iyi 5. teknoparkı olmayı başarabilen Erciyes Teknopark, yıllık 60 milyon liralık Ar-Ge cirosu elde ediyor. Yaklaşık 3 yıl içinde ise bunu 100 milyon liraya çıkarmayı hedefliyor.
Kayseri ekonomisi kadar bir ekonomi oluşturmayı hedefliyoruz
Yaklaşık 30 bin 500 metrekare kapalı alanda 5 binada, 200 dolayında firmaya hizmet veren Erciyes Teknopark'ın, son 4 yıldır fiziksel büyümesinden çok nitelikli büyümesi üzerinde durduklarını ifade eden Coşkun, "2 yıl öncesine kadar Erciyes Teknopark'ın kuruluşundan bu yana toplam Ar-Ge cirosu 60 milyon liraydı. Son 2 yıldır her yıl 60 milyon lira Ar-Ge cirosu yapıyoruz. Buradaki firmaların Ar-Ge 'den elde ettiği gelir birkaç yıl içinde 100 milyon lirayı geçebilir. Bir İngiliz enerji firması Türkiye operasyonunu burada yürütüyor. Bu firma üniversitemize de bir laboratuvar hediye etti. Teknoloji tabanlı 75 kuluçka firmamız var. Önümüzdeki 3 yıl içinde uluslararası çapta firmalar ortaya çıkarmak, girişimci jeneratörü olmak istiyoruz. Kayseri'nin toplam ekonomisi kadar bir ek ekonomi oluşturmak istiyoruz" dedi.
Sanayici ve üniversite arasında 50 işbirliği kontratı
Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi'ni (ETTO) 2010 yılında faaliyete geçirdiklerini belirten Coşkun, "Türkiye'nin 2. yazılım kümesini ETTOSoft yazılım kümesi olarak Kalkınma Bakanlığı'nın Ur-Ge desteği kapsamında biz yürütüyoruz. Yaklaşık 3 yıldır 1513 TÜBİTAK desteği alıyoruz. 25 firmamız ETTOSoft içinde. Transfer ofisimizde Antalya, Gaziantep, İzmir, İstanbul, Ankara firmaları ile de çalışıyoruz. Sanayici ve üniversite hocaları arasında 50 işbirliği kontratı imzaladık. Son iki yılda üniversite hocalarına ait 75 buluş beyanı aldık ve 25 patent başvurusu yaptık. Bu sayı daha önceki dönemlerde yıllık 3-4 idi sadece" şeklinde konuştu.