'Serbest bölgede Eximbank kredisi' için usul ve esaslar belirlendi

Satışların taahhüt gerçekleştirme süresi azami 18 ay olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Serbest bölgelerde üretilerek başka bir ülkeye yapılan satışların Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. (Türk Eximbank) tarafından sağlanan kredi, sigorta ve garanti hizmetlerinden yararlandırılmasına ve bu kapsamda başka bir ülkeye satış yükümlülüğünden doğan taahhüdün kapatılmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Dış Ticaret Müsteşarlığının "Serbest Bölgelerden Başka Bir Ülkeye Yapılan Satışların Türkiye İhracat  Kredi Bankası A.Ş.'nin Kredi, Sigorta ve Garanti Hizmetlerinden Yararlandırılması Hakkında Tebliği" bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Tebliğ, Türkiye'de kurulan serbest bölgelerde faaliyet ruhsatı alan ve bölgede belli bir iş yeri bulunan gerçek veya tüzel kişi kullanıcıların, başka ülkelere satışlarını artırmak ve bu kullanıcılara finansman desteği sağlamak amacıyla hazırlandı.

Serbest bölgelerde üretilerek bir başka ülkeye yapılan satışların taahhüt gerçekleştirme süresi azami 18 ay olarak tespit edilen tebliğde, gemi inşa ve başka bir ülkeye satışının finansmanı amacıyla kullanılacak kredilerde (hazır gemi hariç) ise bu süre 24 ay olarak belirlendi. Ayrıca, ilgili kullanıcı tarafından taahhüt edilen ihracatın yüzde 50;sinin gerçekleştirildiğinin kesinleşmesi kaydıyla, krediye ilişkin taahhüt süresi ilgili banka tarafından 6 ay uzatılabilecek. Gemi inşa ve başka bir ülkeye satışın finansmanı amacıyla kullanılan kredilerde (hazır gemi hariç) ise gemi inşa faaliyetinin yüzde 50'sinin tamamlandığının Deniz Ticaret Odalarından alınan ekspertiz raporuyla belirlenmesi kaydıyla, krediye ilişkin taahhüt süresi ilgili banka tarafından 6 ay uzatılabilecek.

Tebliğde, serbest bölgeden başka bir ülkeye taahhüt edilen satış gerçekleştirilmeden kredi riskinin kapatılmasının, taahhüdü ortadan kaldırmayacağı bildirildi.

Kredi vadesinin, krediye ilişkin taahhüt süresine paralel olarak ilgili banka tarafından uzatılabileceği belirtilen tebliğde, vadenin uzatılmaması veya orijinal kredi vadesinin kısa olması sebebiyle kredi riskinin taahhüt gerçekleştirme süresinden önce kapatılması halinde ise taahhüt süresi içinde yapılan satışın taahhüde sayılacağı kaydedildi.

Kredi, ilgili banka tarafından kapatılacak

Tebliğe göre, serbest bölgelerden yapılacak ihracata ilişkin taahhütler, Müsteşarlığın uygun görüşüne istinaden Türk Eximbank'ın belirleyeceği usuller çerçevesinde, krediyi alan kullanıcı tarafından gerçekleştirilen kesin satışı gösteren Serbest Bölge İşlem Formu (SBİF) asıllarına istinaden, ilgili banka tarafından kapatılacak.

İlgili banka tarafından, kullandırılacak kredilere ilişkin taahhüt hesaplanırken (Türk Lirası ihracat kredileri hariç), ana para ile birlikte faiz, komisyon ve diğer masraflar da hesaplamaya dahil edilecek.

Tebliğ ile kredinin süresi içinde gerçekleşmeleri halinde, kredi taahhüt süresinin (ek süre dahil) bitim tarihinden itibaren ilave olarak ek süre verilmesine gerekçe olabilecek mücbir sebep ve fevkalade haller de belirlendi. Bunlar arasında deprem, sel, don, fırtına, kasırga gibi tabii afetler, grev, lokavt, abluka hali gibi çeşitli sebepler yer alıyor.