'Taklit gıdacılara verilen ceza yeterli değil'

TESK Başkanı Palandöken, "Gıdada taklit ve tağşiş yapan firmaların, bir daha aynı üretim alanında ticaret yapmasına izin verilmemeli" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firmaların, bir daha aynı üretim alanında ticaret yapmasına izin verilmemesi gerektiğini belirtti. 

Palandöken, yazılı açıklamasında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, denetimler sonucunda 171 parti üründe taklit ve tağşiş yapıldığının tespit edildiğini internet sitesinden duyurduğunu anımsattı.  

İnsan sağlığının bu kadar ucuz olmaması gerektiğini ifade eden Palandöken, şunları kaydetti: 

"Halkın sağlığı ile oynayanlar insanlıktan nasibini almamış kişilerdir. 3-5 kuruş haksız kazanç temin etme amacıyla bu işi yapanların sadece internetten deşifre edilmesi, ceza kesilmesi yeterli değildir. Bir daha aynı üretim alanında ticaret yapmasına izin verilmemelidir. Halkın yoğun alışveriş yaptığı çarşıların girişlerinde ilan edilmeli, perakende satış yapan firmalar bu ürünleri almamaları konusunda uyarılmalıdır." 

Halkın sağlığını hiçe sayan firmaların ve ürünlerinin internet üzerinden yayınlanmasının yeterli olmadığını savunan Palandöken, şöyle devam etti: 

"Herkesin evinde internet yok. İnternetten yayınlanmasıyla herkes haberdar olamaz. Yerel yönetimlerin billboardlarının bir bölümü halk sağlığı duyurularına ayrılarak bu tür uyarıcı ve bilgilendirici ilanları yayımlamaları gerekmektedir. Sadece ilan etmekte çözüm değil, ceza keserek de 3 kuruşa tamah eden bu zihniyetteki insanları vazgeçiremeyiz. Hatalı üretim yaptıkları alanlarda bir daha çalışamamalılar. Bu tür üretici firmaların kaynağında denetimleri artırılmalı, merdiven altı üretim mercek altına alınmalıdır. Vatandaşımız da normal fiyatının altında satılan ürünleri almamalı, mahallesindeki tanıdık esnaftan alışveriş yapmaya özen göstermelidir. Biz de ilan edilen firmalara ve ürünlere dikkat edilmesi hususunda teşkilatımızı uyardık."