'Taksit ayarı' iki sektörü üzdü
Cep telefonlarına kredi kartı ile taksit yasağının devam etmesine sektör temsilcileri tepki gösterirken, kuyumcular 4 aylık taksiti az buldu.
Kredi kartı taksit sayısının kuyumla ilgili harcamalarda 4 ay, beyaz eşya ve mobilya ile eğitim ve öğrenim ücretine ilişkin harcamalarda ise 12 ay olarak uygulanması ile ilgili karar yürürlüğe girdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK), kredi kartıyla yapılan bazı harcamalarda taksit sayısını artıran kararı, düzenleme getirilmeyen iki sektörde üzüntüye neden oldu.
MOBİSAD: En azından 4 ay taksit imkanı verileseydi
Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ekşi, BDDK'nın cep telefonu alımında kredi kartıyla taksit uygulamasına 31 Aralık 2013'te yasak getirildiğini anımsattı. Yaklaşık 31 aydır uygulamada olan bu yasakla cep telefonuna sahip olunmasının zorlaştırıldığını savunan Ekşi, "Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan BDDK'nın mobilya, beyaz eşya ve eğitim sektörlerini kapsayan taksit esnetme kararını içeren değişiklik yönetmeliğinde, cep telefonu alımı sırasında kredi kartına taksit yasağında en azından 4 aya kadar bile imkan verilmemesi bizleri çok üzdü" dedi.
Söz konusu yasaklamadan gelir düzeyi düşük tüketicilerin daha fazla etkilendiğini dile getiren Ekşi, yasakla birlikte bin liranın altında satılan telefon sayısında azalma gerçekleşirken, daha pahalı telefonların satışında göreceli olarak düşüş görülmediğine dikkati çekti. Ekşi, son 31 ayda bin liranın altındaki cep telefonu satış tutarının yüzde 57'den yüzde 38'e düştüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:
"Parası olan kişiler taksite ihtiyaç duymuyor. Yasak, parasını denkleştiremeyeni vurdu. Kuyumcudan kredi kartıyla, taksitle Cumhuriyet altını alıp, hemen ardından bozdurup, sonrasında aldığı nakitle cep telefonu alan binlerce tüketici var. Bir tarafta nisan ayında faaliyete geçecek 4,5G ile ileri teknolojileri yakalamayı hedeflerken, diğer tarafta kredi kartına taksitle pırlanta dahi alınabilirken, cep telefonlarına kredi kartı ile taksit yasağını halen sürdürüyoruz. Açıkçası bizler bu durumu makul bulmuyoruz. Cep telefonu alımlarında da kredi kartına en az 4 aya kadar taksit yapılabilmeli. Böylece düşük gelir düzeyine sahip tüketiciler başka ödeme şekilleriyle yüksek faizlerle satın alma ve kayıtdışı yollara itilmemeli."
4 ayı az bulan kuyumcular 9 taksit istiyor
Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu da BDDK'nın 31 Aralık 2013'teki söz konusu yönetmeliğinin yürürlüğe girmesiyle kuyumcuların da taksitli altın ve mücevher satışı uygulamasına son verildiğini hatırlattı. Uygulamanın kuyumculuk sektöründe büyük sıkıntılara neden olduğunu vurgulayan Çavuşculu, bunun üzerine kuyumcu meslek odalarının girişimleriyle 22 Ekim 2014'te söz konusu yönetmelikte yapılan değişiklikle kuyumculara 4 taksit imkanı getirildiğini söyledi.
Yönetmelikte yapılan değişiklikle o dönemde getirilen 4 taksit imkanının, sektörü rahatlatmadığını ifade eden Çavuşculu, "BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben'in açıkladığı 'taksit esnetme' çalışması biz kuyumcuları çok umutlandırmıştı. Ancak bugün Resmi Gazete'de yayımlanan BDDK yönetmelik değişikliğiyle taksit esnetmenin kuyumculuk sektörüne gelmemesi bizleri üzmüştür. Hem tüketicilerin rahatlaması hem de sektörün canlanması için kuyumculuk sektörüne de en az 9 taksit uygulaması getirilmelidir" diye konuştu.
Kuyumculuk sektöründeki taksit sayısının artırılması için ilgili makamlarla görüşmelerinin süreceğini dile getiren Çavuşculu, "BDDK'nın bizim sektörü içine almayan kararı, bizi hayal kırıklığına uğrattı. Sektörün daralmasına neden olan bu uygulamanın, kuyumculuk sektörüne 9 ay taksit yapılması yönünde yeniden düzenlenmesini bekliyoruz" dedi.