'Teşhisi koyduk, gerekçeyi araştırıyoruz'
Bakan Yıldız, tüm Türkiye'yi etkileyen elektrik kesintisi için, "Mühendislik hatası manipülasyon mu olabilir bir kasıt mı olabilir. Hepsini ihtimal dahilinde tutuyoruz. Bu hastalığa teşhisimizi koyduk. Gerekçeyi araştırıyoruz" dedi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yurt genelinde görülen büyük elektrik kesintisine ilişkin son araştırma verilerini paylaştı. Kesintinin sebebiyle ilgili araştırmalarının devam ettiğini söyleyen Yıldız, "Vakayı okuyoruz hangi sebeplerle olduğu yönünü araştırıyoruz" dedi.
Bakan Yıldız, tüm Türkiye'yi etkileyen büyük kesinti için şu açıklamaları yaptı:
İzmir Ailağa’daki santralların çıkması böyle bir çöküşe neden oldu. Vakayı okuyoruz ama araştırmalarımız devam ediyor. Bütün bu 3 tane olumsuzluğun aynı ana denk gelmesi nedeni 33 yıldır işi iletim olan arkadaşlarla konuştuğumuzda böyle bir olasılığın şu ana kadar olmadığını kast ettiler.
Depremle bir kısım çökmeler olmuştu 1999’da. Trafo merkezleriyle fiziken bir darbe olmuştu. Bu sistem Avrupa’nın ikinci büyük şebekesidir. Toplam 1.2 mliyon kilometrelik iletim ve dağıtım hattı olan atmosferi açık bir işletmedir. İster teknik gerekçelerle ne olursa olsun bunu…
Sistem kendisi korumak için frekans seviyelerini gerilim salınımlarını gözlemliyor. Ve bunu lokalize etmek için bu şekliyle çalışıyor. Türkiye’nin geneline sirayet etmesin diye. ENSO-E kapsamında senkron çalışma da böyle davranıyor. Aliağa Bölgesi’ndeki yapınan frekansla birlikte olduğunu gözlemledik. Bunu tetikleyen nedenin ne olduğunu bir müdahale mi teknik gerekçemi manipülasyon mu olduğunu söylemiyoruz şu an.
Siber saldırıdır demem için erken
Sistemin yüzde 100’ü devreye alındı. Ben bu açıdan sanayicilerimizin ve bütün kesimlerimizin bundan teshir altında kaldığını biliyorum. Bütün kurumlarımız adına sistem adına da bunun bir kez daha tekrarlanmayacağını söylemem lazım.
İhtimal dahilinde mi siber saldırı ihtimal haricinde değil. Türkiye’de bir kriptolama yaptığınızda bunun deşifresinin yanıbaşında olduğunu biliyoruz. Mühendislikte bu bilinir. TEİAŞ sisteminin siber saldırıya açık olup olmadığını bu cümlelerle açıklayabilirim. 17-25 Aralık süresinde bunları gördük. Biz sistemin koruma altına alınmasıyla ilgili ayrı bir ekibimiz çalışıyor. Bu siber saldırıdır demem için şu anda erken. Biz bakanlığımıza bütün konuları gücünü şeffaflıktan alan bir yapıyız.
Tekrar söylüyorum. Bu teknik bir gerekçe olabilir. Ama bu kadar 3 tane büyük arızanın ve üretim santrallarının yük atmanın daha ötesinde sistemin çalışması ve bunun birer saniye arayla tetikleyen sebep manipülasyon mu teknik gerekçeler mi? Küçük bir ihtimalin gerçekleştiği mi siber bir saldırı mı söylemem erken.
TEİAŞ çalışanları 'İlk kez böyle bişey gördük' dediler
TEİAŞ’ta 33 yıldır çalışan 5 ayrı kişiyle görüştüm. İlk kez böyle bir şeyle karşılaştıklarını söylediler. Bu bir çok olumsuzluğun 3-4 olumsuzluğun tersine sinerjiyle olan bir konu. Bunun yanlızca Türkiye’de olmuşçasına bilgi verilmesini doğru bulmuyoruz. 2003’te ABD’de 36 saatlik bir kesinti oldu. Onlarda oldu bizde de oldu demek doğru değil.
Üretim azlığıyla ilgisi yok
Üretim azlığından alaklı değil. Üretim fazlamız var. Bir kilogramı üzerinden aldığımız an var onu da röleler ayarlayacak. Sebepleri netleşti. Tetikleyen yapı netleşti.
Adana ve Gaziantep bölgesindeki talepte sistem izole olunca Gaziantep böglesindeki üretim tesisleri çok daha fazla. Gaziantep ve Adana izole olduktan sonra üretim tesislerinin bir kısmı buradan çıktı.
İhtimaller üzerinde duruyoruz
Mühendislik hatası konusunda: Mühendislik hatası manipülasyon mu olabilir bir kasıt mı olabilir. Az olasılık da olsa bütün bu 3 üretim hattının yapıdan mı kaynaklanabilir hepsini ihtimal dahilinde tutuyoruz. Ne varsa doğru bir şekilde bunu kamuoyu ile paylaşacağız. Bu hastalığa teşhisimizi koyduk. Bunu da kamuoyu ile paylaşacağız.