'Türkiye’de fiyat-kalite üst düzeyde, tanıtıma devam edin'

Tatilini Antalya’da geçiren turizm devi Thomas Cook’un CCO’su Sandström, 'Türkiye’ye iyi günde de, kötü günde de destekleyeceğiz. Fiyat-kalite ilişkisi diğer destinasyonlarla kıyaslanmayacak kadar üst düzeyde' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fikri CİNOKUR - Esra ÖZKAN 

ANTALYA - Türkiye’nin turizm bölgesi olan Antalya, İstanbul, Muğla ve İzmir’de yılın ilk 7 aylık dönemindeki turist kaybı 5.5 milyona ulaştı. 

Merkezi Antalya’da bulunan turizm araştırma şirketi Turizmdatabank şirketi sahibi Erol Karabulut yaptığı açıklamada, 2016 yılı 7 aylık döneminde ülkemize turist çeken 4 büyük destinasyondaki toplam turist kaybı 5 milyon 503 bine ulaştı. En büyük turist kaybının Antalya’da yaşandığını belirten Karabulut, ‘’2016 yılının Ocak-Temmuz dönemi turist verilerine göre en büyük kayıp 2.8 milyon ile Antalya’da yaşandı. Antalya’yı 1.7 milyon turist kaybı ile İstanbul izlerken, Muğla’daki kayıp 677 bin, İzmir’deki kayıp da 258 bin kişi oldu’’ dedi. 

Turist kaybının yüzde 83’ünün Antalya ve İstanbul’da gerçekleştiğine dikkat çeken Karabulut, 7 aylık dönemde yaşanan 5.5 milyonluk turist kaybının yüzde 51.8’i Antalya’da, yüzde 31.2’si de İstanbul’da gerçekleştiğini, böylece bu iki kentin, toplam turist kaybının yüzde 83’üne sahip olduğunu belirtti. Karabulut, toplam kaybın yüzde 12.3’ü Muğla, yüzde 4.7’sinin de İzmir turizminde yaşandığını kaydetti. 

Otellerde maliyet artışı rekor kırdı 

Öte yandan turizm sektörü krizle boğuşurken otellerde maliyet artışı ise rekor kırdı. TÜİK tarafından açıklanan temmuz ayı yıllık enfl asyon rakamı yüzde 7.92 olurken, otellerdeki maliyet artışları enfl asyonun 5 puan üzerine çıkarak yüzde 13 gerçekleşti. Otel maliyetleri içinde en yüksek artışları yüzde 21 ile yağ grubu, yüzde 15.5 ile meyve sebze grubu, yüzde 12-13’lük seviyelerle et ve bakliyat-un gruplarında meydana geldi. Öte yandan yalnızca süt ve enerji gruplarındaki maliyet artışları, enflasyon rakamlarının altında kaldı.

Turizm devi Antalya’da tatilde

Avrupa’nın en büyük seyahat acentelerinden Thomas Cook CCO’su Björne Sandström, tatil için geldiği Antalya’da, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve turizm sektör temsilcileriyle biraya geldi. Görüşmede, darbe girişiminin ardından Antalya turizmindeki durum değerlendirildi. Tatil için ailesiyle birlikte Türkiye’yi tercih eden ve Side’de tatil yapan Björne Sandström’e teşekkür eden Menderes Türel, “15 Temmuz akşamını da Side’de yaşadılar ve tatili kesmeden Antalya’da kalmaya devam ettiler. Antalya’ya yüz binlerce misafir getiren bir kuruluşun yöneticisi olarak, böyle bir duruş sergilemeleri her tür takdirin üzerinde bir tutum” dedi. Türel, 16 Temmuz- 4 Ağustos arasında Thomas Cook kanalıyla Almanya ve İngiltere’den Antalya’ya yapılan rezervasyonlarda 15 bin kadar iptal olmasınha karşın 20 bin yeni rezervasyon geldiğini, hatta geceleme sayısında daha fazla artış olduğunu söyledi. 

“Yurtdışı tanıtımları faydalı oldu” 

Türkiye’nin en önemli destinasyonların başında geldiğini belirten Thomas Cook CCO’su Björne Sandström de Türkiye ile eski ve güçlü bağlarının olduğunu ve iş ortaklığının devam ettiğini söyledi. Türkiye’ye iyi günde de, kötü günde de desteklerini vermeye devam edeceklerini anlatan Sandström, “Sayın Belediye Başkanı Menderes Türel ve değerli STK yetkililerinin yurt dışında gerçekleştirdikleri tanıtım çalışmaları çok faydalı oldu ve bunların devamı önemli. Siz otelci partnerlerimizin de desteklerine çok teşekkür ederiz. Misafirlerimiz tatilleri boyunca zamanın yüzde 90’ını otelde geçiriyor, Türkiye’deki fiyat-kalite ilişkisi diğer destinasyonlarla kıyaslanmayacak kadar üst düzeyde” dedi.

CHP’li Tanal, turizm sektörünün sorunlarını Meclis’e taşıdı 

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, zor bir yıl geçiren turizm sektörünün sorunlarını Meclis gündemine taşıyarak “Yaşanan düşüş sebebiyle ekonomik güçlük yaşayan kaç şirket ve kişi var” diye sordu. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı tarafından yanıtlanması için soru önergesi veren Tanal, “Türkiye, terör ve benimsenen dış politika sebebiyle turizm açısından zor günler geçiriyor. Bu sebeplerin üzerine darbe girişiminin de eklenmesi turizm cennetlerimizi boş bıraktı. Son dönemde Rusya ile ilişkilerin yeniden başlaması ise turizm açısından yeterli ivmeyi sağlamadı” dedi. Tanal, önergesinde şu soruları yöneltti: “Turizm gelir miktarı ve oranının düşüş sebepleri nelerdir? Hükümetin dış politika uygulamalarının turizm gelirlerinin geçen yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 35.6 azalmasına etkisi nedir? Yaşanan düşüş sebebiyle ekonomik güçlük yaşayan kaç şirket ve kişi var? Turizm bölgelerindeki ekonomik kaybın ve mağduriyetlerin giderilmesi için çalışma yapılmakta mı, bu çalışmalar neler? Turizm işletmelerinin mali yapılarının desteklenmesi için vergi, SGK, banka kredi ve borçlarının yapılandırılması ve girdi maliyetlerinin düşürülmesine yönelik teşvik ve destekle ilgili; yasal düzenleme yapmayı düşünmekte misiniz?”

catsawdawdwdaawd.jpg