'Varlık barışı'nda süre uzuyor

Varlık barışında süreyi uzatmayı düşündüklerini ifade eden Şimşek, bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, varlık barışı uygulamasında süreyi uzatmayı düşündüklerini bildirdi.

Şimşek, katıldığı Hesap Uzmanları Kurulunun 64. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen "Küresel Kriz Ortamında Para ve Maliye Politikalarında Uyum Sorunu" konulu panelde bir gazetecinin varlık barışıyla ilgili soruyu yanıtladı. Varlık barışında süreyi uzatmayı düşündüklerini ifade eden Şimşek, bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun ile 22 Kasım 2008 tarihinde uygulamaya konulan Varlık Barışı uygulamasında, yasal kayıtlarda yer almayan yurt içi ve yurt dışı kıymetlerin kayıtlara intikal ettirilmesi için 2 Mart 2009 tarihine kadar bankalar, aracı kurumlar ya da vergi dairelerine başvurulması gerekiyordu.

Uygulama, 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle yurt dışında sahip olunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile varlığı kanaat verici bir belge ile ispat edilen taşınmazları, Türkiye'de ise yine aynı tarih itibariyle işletmelerin öz kaynakları içinde yer almayan para, döviz, altın, taşınmazlar ve diğer menkul kıymet ve sermaye araçlarını kapsıyordu.

Kanun çerçevesinde yurt dışından gelecek varlıklara yüzde 2, Türkiye'deki varlıklara da yüzde 5 oranında vergi uygulanıyor. Varlık Barışı kapsamında bildirimi yapılan varlıkların 1 ay içinde

Türkiye'ye getirilmesi gerekiyordu.

Kanun kapsamında 14 milyar 832 milyon liralık bildirimde bulunulmuş ama yaklaşık 6 milyar liralık kısmının vergisi ödenmişti.

Süresi 2 Mart 2009 tarihinde dolan kanunda, Varlık Barışından yararlananlara yönelik vergi incelemesi ve soruşturması yapılmayacağı hükmü bulunuyordu.