'Yastık altı'na bir de böyle bakın!
KOBİDER Genel Başkanı Nurettin Özgenç: "Yastık altı diye iki yüzük bir çift küpenin hesabı yapılıyor. Çıkar hesabı gözetilip ikide bir 'yastık altında 5-6 ton altın var' deyip de kafa karıştırmanın bir anlamı yok" dedi.
İSTANBUL - Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, "Yastık altı diye iki yüzük bir çift küpenin hesabı yapılıyor. Çıkar hesabı gözetilip ikide bir 'yastık altında 5-6 ton altın var' deyip de kafa karıştırmanın bir anlamı yok" dedi.
Özgenç, yaptığı açıklamada, Türkiye'de yastık altında 5 bin ile 6 bin ton arasında altın bulunduğu ve bunun da mali değerinin 450-500 milyar dolar olduğu yönünde abartılı rakamlar telaffuz edildiğini ifade etti.
Özgenç, "Yastık altı diye iki yüzük bir çift küpenin hesabı yapılıyor. Çıkar hesabı gözetilip ikide bir 'yastık altında 5-6 ton altın var' deyip de kafa karıştırmanın bir anlamı yok" görüşünü aktardı.
"Altın toplama günleri", "Altın buluşmaları", "Altın kabul günü" ve benzer adlar altında altın mevduat toplayan bankalarla işbirliği içerisinde bulunanların gündem oluşturmak ve vatandaşı etkilemek için açıklamalar yaptığını öne süren Özgenç, şunları kaydetti:
"Maksat ekonomiye katkı yapmak mı yoksa kazanç elde etmek midir, bunların sorgulanması gerekir. Yastık altındaki altının gerçek boyutu tam olarak bilinmiyor. Bize göre vatandaşın elinde en fazla 1,5 ton civarında altın var. Bunun da ederi günümüz fiyatlarına göre 100-150 milyar dolar kadardır. İnsanlar ev eşyası ve giysi gibi aksesuar olarak altın takı alabilirler. Vatandaşın kolundaki bilezik, kulağındaki küpe ve parmağındaki yüzük 'yastık altı' olarak görülmemeli. Bunlar altın takıdır yatırım aracı değil. "
Özgenç, altının, her zaman uzun vadeli yatırım yapıldığında yatırımcısını güldürdüğünü belirterek, şunları aktardı:
"Öyle ki ekonomi yönünden insanların olduğu kadar devletlerinde altına bakışı aynıdır. Garanti yatırım araçlarından biri olan altının, her dönem alıcısına sürekli kazandırması ile popülaritesini muhafaza etmektedir. Altın takı olarak kullanılmaktır, bozdurup bankaya yatırmanın bir esprisi yok. Altın, tarihinde ilk defa bu kadar artmıştır. Bundan 20 yıl önce 300-350 dolar seviyesinde olan altının onsu, şu an 1,670 dolar civarlarında seyretmektedir. Özellikle 2008-2011 yıllarında altın çok büyük getiri sağlamıştır. İnsanlar en sağlam yatırım aracı olarak çoğu zaman altını görmüşlerdir dolayısıyla son yıllarda iyi prim yapması ile halkımız ellerindeki altınlarını bozdurup değişik yatırım enstrümanlarına veya alışveriş yaparak harcadıklarından dolayı bir şekilde ekonomiye katmışlardır."