100 milyar dolar için çalışıyoruz

Bakan Yıldız, Türkiye ile Rusya arasındaki 34 milyar dolarlık ticaret hacminin artırılması için potansiyel olduğunu vurgulayarak "Liderlerimizin önümüze koyduğu 100 milyar dolarlık hedefe ulaşacağımıza inanıyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Türkiye-Rusya Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 12. Dönem Toplantısı, Antalya'daki Rixos Downtown Otel'de yapıldı.

Toplantı öncesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak'ın başkanlığındaki heyetler, bir süre basına kapalı görüşme yaptı.

Görüşmenin ardından geçilen toplantının basına açık bölümünde konuşan Bakan Yıldız, "arkadaşım" diye hitap ettiği Bakan Novak ve ekibiyle birçok konuyu ele aldıklarını anlattı. Türkiye-Rusya KEK 12. Dönem Toplantısı'nın verimli geçtiğini düşündüğünü dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:

"Birçok sektör bu toplantıda ele alındı. Enerjiden ulaştırmaya, tarımdan sanayiye, ekonomik ve stratejik işbirliğimizi destekleyen bütün konulara değinildi. Türkiye ile Rusya arasında 34 milyar dolarlık ticaret hacmimiz var ama daha çok kullanılabilecek bir potansiyelin olduğunu gördük. İşbirliklerinin geliştiğini anlıyoruz ve liderlerimizin önümüze koyduğu 100 milyar dolarlık hedefe ulaşacağımıza inanıyoruz. Bin 500'e yakın Rusya Federasyonu'ndan firma Türkiye'de şu anda işlem görüyor. 250 milyar dolarlık Türk müteahhitlerinin dünyadaki işlemleri devam ediyor. 50 milyar dolarlık kısmı Rusya Federasyonu'nda gerçekleşiyor."

"Soçi'de Türk çileği yedim"

İmza töreninin ardından basın mensuplarının sorularına geçildi. Bir gazetecinin, geçen günlerde Türkiye'den Rusya'ya ihraç edilen 18 ton çileğin girişine sağlıksız olduğu gerekçesiyle izin verilmemesini hatırlatması üzerine Bakan Novak, Türkiye'den yüzlerce ton çileğin geldiğini, ancak bir partinin geri gönderilmesinin büyük bir olay olmadığını düşündüğünü söyledi. Novak, "Türkiye'den Rusya'ya çilek sevkıyatı konusunda her şeyin yolunda olduğu konusunda sizi temin edebilirim. Dün Soçi'deydim ve Türk çileği yemiştim" diye konuştu.

"Nükleer santral zamanında tamamlanacak"

Novak da pilot proje ile Rusya'da öğrenim gören öğrencilerin sektördeki ilklerden olacaklarına işaret etti. Öğrencilerin Türkiye'de çalışmaya başladıklarında "tarihe geçeceklerinin" altını çizen Novak, "Bu, piyasada rekabet edebilme gücünüzü artıracak. Çok iyi bir mesleki eğitime sahip olacaksınız. Size başarılı eğitimler diliyorum. Öğrencilik yıllarının tadını çıkarın" dedi.

Video konferansın son bölümünde söz alan bir öğrenci, nükleer santralin yapımında gecikme olup olmayacağını sordu. Bunun üzerine Bakan Yıldız sözü, nükleer santral projesini hayata geçirecek Akkuyu NGS AŞ Genel Müdürü Alexander Superfin'e verdi. Superfin de "Merak etmeyin, projeyi zamanında tamamlayacağız. Tam bitirdiğimiz zaman da sizleri bekleyeceğiz" diye konuştu.