15 yılda 37 milyar dolarlık yatırım dışarı gitti

Türkiye'den yurtdışına 15 yıl içerisinde 37 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Bu miktarın 21 milyarlık kısmı sanayi yatırımlarından oluşurken, Hollanda yatırım yapılan ülkeler arasında başı çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

ANKARA - Türkiye’den yurtdışına 2002’den bu yana toplam 37 milyar 178 milyon dolarlık yatırım yapılırken, bunun 21 milyar 192 milyon dolarlık kısmını sanayi yatırımları oluşturdu. DÜNYA’nın Merkez Bankası verilerinden yaptığı derlemeye göre, yabancı doğrudan yatırımların en önemlilerinden görülen imalat sanayiinde yapılan yatırımlar ise 10 milyar 231 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Sektörel bazda bakıldığında, Türk sanayiciler yurtdışında en fazla tekstil, gıda ve metalik olmayan mineraller (cam-çimento- mermer işleme) sektörlere ilgi gösterdi. Gıda sektöründe Ülker’in satın almaları ile çimentoda Türk şirketlerin yakın coğrafyada açtığı fabrikalar etkili olmuştu. Tekstilde ise Türk şirketlerinin ucuz işgücü olan kimi Kuzey Afrika ve Afrika ülkelerinden üretim yaptırdığı ve bazı yatırımlar yaptığı biliniyor. Son dönemde Balkan ülkelerine de yatırım kaydığı haberleri yer almıştı.

En fazla Hollanda’ya

Türkiye’den yurtdışına 2002’den Şubat 2017’ye kadar 37 milyar 178 milyon dolar doğrudan yatırım yapıldı. Bunun 15 milyar 880 milyon doları hizmetler, 21 milyar 192 milyon doları sanayi, 106 milyon doları da tarımda. Bu tutarlar, Türkiye yerleşiklerin yurtdışındaki toplam sermayesi anlamına gelmiyor. Yıllar içinde şirketlerin faaliyetlerini durdurması, satılması vb. yollarla yatırım stoku değişebiliyor. Türkiye’den yurtdışına yapılan doğrudan yatırımlardan en fazla yararlanan ülke Hollanda oldu. Hollanda’ya 10 milyar 21 milyon dolar yatırım yapıldı. Hollanda’yı 3.9 milyar dolarla ABD izledi.