‘1.7 milyon vergi mükellefi gerçeği yansıtmıyor’

Bakan Zafer Çağlayan, “76 milyon nüfusu, 50 milyon seçmeni olan bir ülkenin 1 milyon 700 bin vergi mükellefi olması gerçeği yansıtmıyor. Bir sıkıntı var” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Derya EĞRİCAN GÜLEÇ

MERSİN - Mersin’de düzenlenen 2012 Yılı Vergi Rekortmenleri ve Başarılı İhracatçılar Ödül Töreni’nde konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kayıt dışılığın ülke için önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Çağlayan, devletin harcamalarını yapmak için bu geliri bulmak zorunda olduğunu dile getirdi. Bu konuyla mücadelede devlet kadar özel sektöre de büyük görev düştüğünü vurgulayan Çağlayan, “Kayıtdışılık kayıt altındaki şirketlerin de haksız rekabetle karşı karşıya olmasına neden oluyor. Kayıtdışı firmalar ihbar edilmeli. Aksi halde tek taraflı uğraşla topu taca atarız” diye konuştu.

Günümüzde dünyada ekonomik kriz devam ederken Türkiye’nin sapasağlam ayakta durmasının tek nedeninin bütçe denkliği olduğuna dikkat çeken Çağlayan, kamu borçlarının milli gelire oranının Avrupa ülkelerinden çok daha düşük olması nedeniyle sıkıntı yaşanmadığını, daha çok güçlenmek için vergilerin daha düzenli alınması gerektiğini söyledi.

“Türkiye bugün hükümetimizin mali disipline, bütçe disiplinine verdiği önemin sonucunda küresel krizde ayakta duruyor” ifadelerini kullanan Çağlayan, “Avrupa ekonomilerini sıkıntıya sokan, borçlarının milli gelir içindeki payının yüzde yüzlerin üzerinde olmasıdır. Kamu borcu kendi borcunun üzerine çıkıyorsa o kadar kredi alma riski, verilen kredinin geri dönmeme riski ve faizlerin yükselme riski söz konusu” dedi.

‘Ben büyümeciyim sürekli gaza basalım’

Türkiye’nin, Avrupa’nın 6’ncı, dünyanın ise 17’nci büyük ekonomisi olduğunu vurgulayan Çağlayan, gelinen noktanın da yeterli olmadığını kaydederek şunları söyledi:

“Geçmişte bizim gördüklerimizi çocuklarımız görmesin. Artık IMF kapısında 1 milyar dolar borç almak için bekleyen bir Türkiye yok. IMF’ye 5 milyar dolar kredi açabilecek bir Türkiye var. Bugün IMF’nin kapısında sıraya girmiş, IMF reçetesi uygulamak zorunda olan 6 Avrupa ülkesi var. Artık Türkiye’nin IMF’ye şirin gözükme zorunluğu yok ama IMF, Türkiye’ye şirin gözükmek zorunda. Türkiye’yi daha fazla büyütmek, daha fazla geliştirmek istiyoruz.”

IMF’nin dünya büyümesini sürekli revize ettiğine de değinen Çağlayan, “Ben, büyümeciyim. Sürekli gaza basmadan yanayım. Gaza basılarak mesafe kat edilir. Türkiye büyümeli, gelişmeli. Türkiye ekonomisinin gelişmesi, artan istihdamına cevap vermesi uluslararası piyasadaki rekabet gücüne, ihracattaki artışına bağlı. İhracatta, üretimde hamallık dönemi bitmiştir” ifadesini kullandı.

‘Sosyal güvenlik içinden çıkılmaz hale getirildi’

Yaklaşan seçimlere de değinen Çağlayan, eskiden özel sektör temsilcilerinin seçim ekonomisi geliyor telaşına düştüğünü hatırlattı. Siyasetçinin de vatandaşın da bu işin sürdürülemez olduğunu anladığını kaydeden Çağlayan, şöyle konuştu:

“Kimse bu anlamda popülist demeçlere, beyanlara itibar etmiyor. Geçmişte bunların Türkiye’yi nereye getirdiğini gördük. Bir pazar seçimi kurtarmak adına ‘kim ne veriyorsa ben 5 fazlasını veririm’ diyerek sosyal güvenlik sistemi içinden çıkılmaz hale getirildi. O günlerde menfaati olanlar, sanki kendi babasının cebinden harcıyordu. 38 yaşında emeklilik hakkına sahip olanların hepsi bu popülizmin peşinden gitti. Dünyanın hiçbir ülkesi yoktur ki 38 yaşında insanlar emekli olsun. O sosyal güvenlik sisteminin getirmiş olduğu bir seçimi, pazar gününü kurtarma adına yapılan bu sistem, Türkiye’nin sosyal güvenlik sisteminin dumura uğratmıştı. Bugün işverenler, iş gücü maliyetlerinden şikâyet ediyor. Geçmişte o popülist sistemin getirmiş olduğu sonucu bugün yaşıyoruz. Şu anda o açığı kapatmaya çalışıyoruz.”

Mersin’in vergi rekortmenleri ‘denizden çıktı’

Bakan Çağlayan’ın konuşmasının ardından rekortmenlere ödülleri verildi. Kurumlar vergisi rekortmeni Mersin Uluslararası Liman İşletmesi olurken ikinci Botros Levante Taşımacılık, üçüncü ise Mersin Denizcilik Faaliyetleri oldu. Gelir vergisi rekortmenliğini Mehmet Hanefi Küçük elde ederken, ikinci İskender Botros, üçüncü ise Mişel Şaşati oldu. Vergi türleri toplamında en fazla vergi ödeyen firma yine Mersin Uluslararası Liman İşletmesi olurken ikinci Mersin Denizcilik faaliyetleri, üçüncü ise Misnak uluslararası taşımacılık oldu. En çok ihracat gerçekleştiren firma ödülü Durum Gıda’ya giderken, ikinciliği Arbel Bakliyat, üçüncülüğü ise Nawras Tarım elde etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir