2009 bütçesi kabul edildi

Bütçe maratonu sona erdi, tasarı 324 oyla Genel Kurul'dan geçti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA  -  2009 mali yılı bütçe kanunu tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda 324 kabul oyu, 117 ret oyuyla kabul edildi. Oylamaya 441 milletvekili katıldı.

Bütçenin son görüşmelerine liderler ilgi göstermezken, muhalefet, hükümeti IMF üzerinden eleştirdi.

Bütçenin tümü üzerinde son konuşmalar yapıldı. Bütçenin kapanış oturumunda genel başkanlar konuşmadı.

Kürsüye gelen muhalefet partileri sözcüleri hükümetin IMF ile yaptığı görüşmeleri eleştirdi ve bütçenin Meclis'ten çıkarılmadan revize edildiğini iddia etti.

Demokratik Toplum Partisi adına konuşan Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ile Diyarbakır Milletvekili Gülten Kışanak, IMF'nin baskılarıyla özellikle eğitim, sağlık, adalet ve tarım ile ilgili bütçelerde kesintiye gidilmesini eleştirdi.

CHP Trabzon Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi de, 2007'den itibaren ithalatı teşvik eden, döviz kurunu düşük, borçlarını az gösteren politikalar nedeniyle yeniden faiz giderlerinin artmaya, cari açık ve bütçe açığının da yükselmeye başladığını ileri sürdü.

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekilleri Mehmet Şandır ve Oktay Vural da, iktidarın her koyduğu hedefte yanıldığını, bütçenin adeta yamalı bohça haline geldiğini iddia etti.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise tüm dünyada büyük bir ekonomik kriz yaşanırken, Türkiye'nin de bundan etkilendiğini ancak alınan tedbirler sayesinde önemli sarsıntılar yaşamadığını belirtti.

Bütçe ile ilgili eleştirileri ise Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek cevaplandırdı.

Çiçek, Türkiye'nin kötü yönetildiği iddialarının doğru olmadığını belirterek, geçmiş yıllarla ilgili ekonomik karşılaştırmalar yaptı ve "Emin olun biz geldiğimizde Devlet Hazinesi'ndeki fareler bile açlıktan ölüyordu" dedi.

Cemil Çiçek, halkın sorumlu bir muhalefet istediğini, sorunlara karşı çözüm yolları gösteren bir muhalefeti arzu ettiğini belirterek şöyle dedi:

"Türkiye'de bir muhalefet krizi var. Türkiye'de bir muhalefet sorunu var. Bunu görmek lazım."

Cemil Çiçek tüm partilere birlik ve beraberlik çağrısı da yaptı.

Bütçenin kabul edilmesinin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, uzun ve yorucu çalışmalar nedeniyle milletvekillerine teşekkür etti.