”2009'a durgunluk damgasını vuracak”

Tüzmen, ihracatta daralan talep karşısında ayakta kalabilmenin, alternatif açılımlar gerçekleştirmenin firmaların önceliği olacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

ANKARA - Bu yıl dünya ekonomisine durgunluğun damgasını vuracağını ifade eden Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2009 yılı ihracat hedefini 109 milyar dolar, ithalat öngörüsünü ise 151 milyar dolar olarak açıklarken, ekonomik durgunluk nedeniyle, fiili gerçekleşmelere göre bu rakamların revize edilebileceğini söyledi. Tüzmen, Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) olarak, 2008'de 43,5 milyar dolar olan cari açığın da 2009'da 28 milyar dolara gerilemesini öngördüklerini kaydetti.

Dış ticarette 2008 yılı gerçekleşmeleri ve 2009 yılı beklentileri hakkında açıklamalarda bulunmak üzere Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Bakan Tüzmen, TÜİK ve ihracatçı birlikleri verilerine göre 2008 yılında, ihracatın 131,5 milyar dolar, ithalatın ise 201,4 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmiş olacağını söyledi.

Aynı toplantıda TİM, Aralık ayı ve 2008 yılı ihracat kayıt rakamlarını da açıkladı. Buna göre, 2007'de 105,9 milyar dolar olan ihracat, 2008'de yüzde 20,32 artış ile 127 milyar 498 milyon dolara yükseldi. Aralık ayı ihracatı ise 9 milyar 480 milyon dolardan, yüzde 25 düşüş ile 7 milyar 110 milyon dolara geriledi.

İhracat rakamları arasındaki fark

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2008 yılı için TİM'in 127,5 milyar dolar olarak açıkladığı ihracat rakamı ile kendi açıkladığı 131,5 milyar dolarlık rakam arasındaki fark ile ilgili soru üzerine, bunun ihracatçı birliklerinin kayıtlarına girmeyen ihracat kalemlerinden kaynaklandığını söyledi. Verilen bilgiye göre, işlenmemiş altın ihracatı, gemilere ve uçaklara verilen akaryakıt ile kumanya satışlarında, ihracatçı birliklerine kayıt yaptırılmıyor. Bu nedenle, ihracatçı birlikleri kayıt rakamları, TÜİK'in açıklamasına göre daha düşük olabiliyor.

Ancak, ihracatçı birlikleri rakamları da gerçekleşmeyi değil, kaydı gösterdiği, ihracat ilerleyen aşamalarda yapıldığı için, kayıt rakamları, aylık ihracat gerçekleşmesinin seyri hakkında önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor.

"Gelişmekte olan pazarlara yoğunlaşılacak"

"Bu yıl dünya ekonomisine durgunluğun damgasını vuracağını" ifade eden Bakan Tüzmen, bu çevresel koşullarda, ihracatta daralan talep karşısında ayakta kalabilmek, alternatif açılımlar gerçekleştirmenin firmaların önceliği olacağını söyledi.

Daralan piyasalarda pazar payını korumanın ihracatçılar için çok önemli olduğuna işaret eden Tüzmen, bu nedenle bu yıl, ekonominin daha dinamik, talebin daha canlı olduğu gelişmekte olan pazarlara yoğunlaşacaklarını belirtti.

"İhracatı krizin ötesine taşımayı" hedeflediklerini vurgulayan Tüzmen 2009 yılı ihracat hedefini 109 milyar dolar, ithalat öngörüsünü ise 151 milyar dolar olarak açıklarken, ekonomik durgunluk nedeniyle, fiili gerçekleşmelere göre bu rakamların revize edilebileceğini hatırlattı.

Alternatif ödeme ve mübadele biçimi

Bu yıl özel ihracatta özel strateji uygulayacakları ülkeler ve bölgeler hakkında da bilgi veren Bakan Tüzmen, küresel krizin bankacılık üzerindeki etkilerini dikkate alarak, belirli ülkelerde, gerektiğinde alternatif ödeme ve mübadele mekanizmaları üzerinde çalışacaklarını, ticari işlemlerde TL dahil yerel para birimleri üzerinde durduklarını açıkladı.

Tüzmen, ihracatçılara daha entegre hizmet verebilmek amacıyla, ilk etapta Pekin, Sofya ve Suudi Arabistan'da "ticaret takımlarını-Tic-Tak'ları" faaliyete geçireceklerini, yurt içinde lojistik altyapının güçlendirileceğini, Mersin, Marmara, Gaziantep, İzmir, Samsun, Zonguldak, Trabzon lojistik merkezlerinin kurulmasının destekleneceğini açıkladı.

İhracat, yüzde 25 düştü