”2009'da kart işlemleri cirosu yüzde 21 artacak”

BKM Genel Müdürü Özinal, işlem cirosunun 221 milyar TL'ye ulaşacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, 2009 yılında kredi kartı işlemlerinin cirosunun yüzde 21'lik artışla, 221 milyar TL'ye ulaşmasını beklediklerini bildirdi.

Türkiye'de kartlı ödeme sistemlerinde 2008 yılının değerlendirildiği ve 2009 beklentilerinin ele alındığı basın toplantısında konuşan Özinal, 2008'in, kartlı ödeme sistemleri açısından verimli bir yıl olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz yıl kredi kartı adedinin yüzde 19 artışla 44,5 milyona, banka kartı adedinin ise yüzde 9 büyümeyle 60,5 milyona ulaştığını belirten Özinal, Avrupa'daki büyüme oranlarının ise sırasıyla yüzde 9 ve yüzde 6 olarak gerçekleştiğini hatırlattı.

Özinal, Türkiye'nin, kredi kartı sayısında Avrupa'nın dördüncü, banka kartı sayısında ise üçüncü büyük pazarı olduğunu ifade etti.

ATM sayısının yüzde 17 büyüyerek 22 bin adede çıktığını ve bu alanda son 5 yılda Avrupa'da en hızlı büyümeyi gösteren Türkiye'nin, Avrupa'nın 6. büyük pazarı konumunda olduğunu söyleyen Özinal, POS cihazlarının ise yüzde 12 büyümeyle 1 milyon 630 bine yükseldiğini ve Türkiye'nin bu alanda Avrupa'nın en büyük pazarı olduğunu bildirdi.

Özinal, "Son yıllarda bağımsız ATM kurucu şirketler de ülkemizde yer almaktadır. 2-3 yılda ATM adedinin 35-40 bine yaklaşabileceğini düşünüyoruz" dedi. 2008 yılında kredi kartlarının yurt içi ve yurt dışı cirosunun yüzde 31 artışla 185 milyar TL'ye ulaştığını dile getiren Özinal, şu bilgileri verdi:

"En yüksek harcama Temmuz ayında gerçekleşti. Küresel krizin etkilerinin hissedilmeye başlandığı Ağustos ayı ve sonrasında kredi kartlarında düşüş değil, geçtiğimiz yıllara paralel standart bir gidiş olduğunu görüyoruz. Avrupa'nın büyüme oranı yüzde 9'da kalmıştır. Ayrıca AB-15 ülkeleri arasında kartlı ödeme sistemleri cirosunun yüzde 9'u Türk kartlı ödeme sistemlerinden gelmektedir. Kredi kartlarının yurt içi ve yurt dışı işlem adetleri yüzde 18 artarak, 1,7 milyar adede ulaşmıştır."

Özinal, banka kartlarının yurt içi ve yurt dışı alışveriş cirosunun ise yüzde 48 artışla 3,45 milyar TL olarak gerçekleştiğini belirterek, aynı dönemde banka kartlarının yurt içi ve yurt dışı işlem adetlerinin ise yüzde 44,5 yükselişle 106,98 milyon adede ulaştığını söyledi.

Banka kartlarının ATM'lerden para çekmenin yanı sıra alış verişlerde kullanımını artırmak için yoğun çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Özinal, Avrupa'da yüzde 40-50 düzeyinde olan bu oranın, Türkiye'de bilinçlendirme çalışmaları sonucunda ancak yüzde 2-3 düzeyine geldiğini belirtti.

"Taksitli ödeme oranı yüzde 20-22 aralığında"

Sertaç Özinal, 2009 yılı beklentilerine ilişkin olarak ise, şunları kaydetti:

"2009 yılının ikinci yarısından itibaren ekonominin canlanması, üretim ve istihdamın artarak sektörlerin hareket kazanması ve bu gelişmelere paralel olarak kredi kartı cirolarının artması beklenmektedir. 2009 yılında kredi kartı cirosunun, yüzde 21'lik artışla 221 milyar TL'ye ulaşacağını bekliyoruz."

Bir soru üzerine Özinal, 2009 yılında takipteki alacakların oranında çok büyük bir artış beklemediklerini, ilk aylarda artış yaşansa da, ikinci yarıdan itibaren ekonominin toparlanmasıyla oranın artışının önüne geçileceğini ifade etti.

Özinal, kredi kartı cirosu içinde taksitli ödeme oranının ise son 2-3 yıllık dönemde yüzde 20-22 aralığında değiştiğini, önümüzdeki dönemde de aynı seyrin devam edeceğini öngördüklerini aktardı.