2015'te maden suyu tüketimi arttı

TÜRKMASUDER Başkanı Koçyiğit, "2015 yılında 3 milyar 375 milyon adet maden suyu tüketildiğini tahmin ediyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Maden Suyu Üreticileri Derneği (TÜRKMASUDER) Başkanı Seyfullah Koçyiğit, geçen yıl maden suyu tüketiminin bir önceki yıla göre yüzde 11 civarında arttığını belirterek, "2015 yılında 3 milyar 375 milyon adet maden suyu tüketildiğini tahmin ediyoruz" dedi. 

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Koçyiğit, doğal maden sularının büyük oranda 20'lik şişelerde pazarlandığını vurguladı. 

Koçyiğit, Türkiye'de 2015 yılında maden suyu sektöründe üretim kapasitesinin yüksek olduğunu, tüketim oranında üretim yapıldığını ve yıl sonu itibarıyla toplam tüketimin 675 milyon litreyi bulduğunu kaydetti. 

Kişi başına 10 litre maden suyu tüketildiğini aktaran Koçyiğit, "2015 yılında 3 milyar 375 milyon adet maden suyu tüketildiğini tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı 

Koçyiğit, tüketimin bir önceki yıla kıyasla yüzde 11 civarında arttığını, 2016 yılında ise kişi başına tüketimi 12 litreye çıkarmayı hedeflediklerini anlattı. 

Ambalajlı su pazarı içinde değerlendirilen maden suyu pazarında, Avrupa'nın yüzde 75 pay ile ilk sırada yer aldığını dile getiren Koçyiğit, "İtalya'da kişi başına maden suyu tüketimi 35 litredir. Kişi başına yıllık su tüketimi 205 litre olup bu pazarın yüzde 17'si madensuyudur. İkinci büyük ambalajlı su pazarı Almanya'dır. Kişi başına yıllık su tüketimi 170 litre civarındayken, bu pazarın yüzde 57'si madensuyudur. Almanya'da kişi başına maden suyu tüketimi 85 litre iken, 2015 yılında Avrupa'da artış yüzde 5 civarında gerçekleşti" diye konuştu. 

Koçyiğit, Türkiye'de maden suyu sektöründe ithalatın toplam tüketim içindeki payının çok düşük olduğunu söyleyerek, "2013-2014 yıllarında ihracat, toplam satışların yüzde ikisiydi. 2014 yılında yüzde 3 olan ihracatın, 2015 yılı sonunda da aynı düzeyi koruduğunu düşünüyoruz. 2014 yılında 858 milyon Türk lirası ciro elde eden sektörün, geçen yıl ciroda yüzde 6 artışla 907 milyon Türk lirasına ulaştığını tahmin ediyoruz" bilgilerini paylaştı. 

Navlun maliyetlerinin çok yüksek olduğunu kaydeden Koçyiğit, bu konuda hükümetten destek beklediklerini belirtti ve Irak, Suriye, Mısır gibi başlıca Orta Doğu ülkelerine ihracatın, bölgedeki olumsuzluklar nedeniyle yüzde 80 civarında azaldığına dikkati çekti. 

Koçyiğit, sektörde büyük maden suyu üreticilerinin yaptığı yeni yatırım ve modernizasyonlar sayesinde, maden suyu talebini en az 10 yıl boyunca karşılayacak dolum kapasitesine ulaşıldığının altını çizdi. 

Doğal maden suyu üretim maliyetlerinin yüzde 80'inin ambalaj malzemelerinden oluştuğuna işaret eden Koçyiğit, "Bu malzemelerde görülen fiyat artışları, bizim maliyetlerimizi de olumsuz etkiliyor. Sektörde fiyat artışları da bu paralelde gerçekleşiyor" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir