2,25 milyar dolarlık ihaleyi Türk şirketi aldı
Polimeks İnşaat şirketi, Aşkabat Havalimanı'nı 2 milyar 253 milyon dolara inşa edecek.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
AŞKABAT - Türkmenistan'da aldığı büyük projelerle gündeme gelen Polimeks İnşaat şirketi, Aşkabat Havalimanı'nı 2 milyar 253 milyon dolara inşa edecek.
Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov'un imzaladığı karar çerçevesinde, üç yıl sürecek olan havalimanı inşaatı 20 bin kişiye de istihdam sağlayacak. 2016 yılında tamamlanması öngörülen Aşkabat Havalimanı'nın yılda 14 milyon yolcuyu ağırlayabilecek kapasitede inşa edileceği açıklandı.
Aşkabat Havalimanı'nı 2 milyar 253 milyon dolara inşa edecek olan Türk şirketinin, Türk müteahhitlerinin yurt dışında tek kalemde üstlendiği en büyük projeyi kazandığı da belirtildi.
Projeye ilişkin bilgi veren Polimeks İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca, kendilerine duyulan güven dolaysıyla Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov'a ve iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin olumlu yönde gelişmesini sağlayan Türk yetkililere teşekkür etti.
Projenin tamamlanmasıyla sözkonusu havaalanının dünyanın önemli havalimanlarından birisi olacağını vurgulayan Tabanca, kuruldukları günden beri bu ülkede 120 projeye imza attıklarını belirtti.
"Halihazırda Türkmenistan'da 3,69 milyar dolarlık projeyi devam ettiriyoruz"
Tabanca, sözkonusu projenin bu ülkede yapacakları ikinci havaalimanı olduğunu, halihazırda Olimpiyat Köyü Projesi, Avaza Kongre Merkezi ve Aşkabat Teknoloji Merkezi dahil 3,69 milyar dolarlık projeyi devam ettirdiklerini dile getirdi.
Yeni havaalanının mimarisinin de kendilerinin eseri olduğunu söyleyen Tabanca, "Türkmenistan'a böyle bir hizmet vermekten ve dolayısıyla ülkemiz için de çok büyük bir istihdam kapısı açmış olmaktan dolayı son derece mutlu ve gururluyuz. Bu projenin inşası sırasında yaklaşık 20 bin kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor" bilgisini verdi.
Bu arada, Aşkabat Uluslararası Havalimanı'na bir adet yolcu terminali, bir adet VIP terminali, hava trafik kontrol kulesi, toplam 3 bin araç kapasiteli açık ve kapalı yolcu otoparkları, yılda 200 bin ton yük kapasiteli kargo terminali, üç uçak kapasiteli uçak bakım hangarı, catering binası, yeni yakıt ikmal tesisleri, itfaiye binaları, bakım-onarım ve ambar tesisleri, sivil havacılık okulu, uçuş ve kabin eğitim simülatör binası, hastane, yurt binası ve kapalı spor salonu inşa edilecek.
Proje, idari ve teknik yardımcı tesislerle birlikte yaklaşık 350 bin metrekare toplam kapalı alan büyüklüğüne sahip olacak. Proje kapsamında, en büyük yolcu kapasiteli uçaklardan olan Airbus A380 ve Boeing B747-8 modeli uçakların iniş-kalkış yapabileceği 3 bin 800 metre uzunluğunda Code F kapasiteli ve CAT III yeni bir pist, paralel taksi yolu ve apronlarda yapılacak. Mevcut pist ve taksi yolları ise tadil edilerek kullanımının devamı sağlanacak. Toplam 2 milyon 300 bin metrekare pist, apron ve taksi yolu inşaatı yapılacak.