23 bin genç finansal okuryazar oldu
Visa Europe tarafından 'Paramı Yönetebiliyorum' projesi ile 23 bin genç bütçe, harcama, tasarruf ve enflasyon gibi finansal okuryazarlık konularında eğitim aldı
İSTANBUL - Visa Europe ve 22 üye bankasının desteği ile Kalkınma Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği ortaklığında dört yıl önce hayata geçirilen ve halen yürütülen 'Paramı Yönetebiliyorum' projesinde 23 bin gence finansal okuryazarlık konusunda eğitim verdi.
Proje dahilinde 65 ilde ve 357 gönüllü eğitmen ile bir kez olmak üzere yarım gün süren eğitimde, gençlere bütçe, harcama, tasarruf ve enflasyon gibi başlıklarda eğitim verildi. Verilen eğitimlerin ardından gençlerin yaptıkları bütçeye sadık kalma oranları yüzde 56'dan yüzde 83'e yükselirken, enflasyon etkisini hesap edebilenlerin oranı ise eğitim sonrasında iki katına çıkarak yüzde 30'dan yüzde 60'a çıktı.
Proje ile ilgili bilgi vermek üzere, Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, Visa Europe Türkiye Ülke Müdürü Merve Tezel ve Infakto Research Workshop Kurucu Ortağı Dr. Emre Erdoğan'ın katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.
Eğitimin gençlere finansal konularda teorik bilgilerin yanı sıra bu bilgileri hayata geçirmeleri konusunda da yol gösterdiğini belirten Berna Ülman, “Finansal okuryazarlığın yüksek olduğu toplumlarda bireyler, devletin ekonomik politikalarını daha iyi şekilde anlamlandırıyor. Finansal okuryazar bireylerden oluşan bir toplumda ekonomi daha iyi işlerken istikrar artıyor” dedi.
Projeyi ihraç ediyoruz
'Paramı Yönetebiliyorum' finansal okuryazarlık eğitim projesini ihraç etmeye çalıştıklarını söyleyen Ülman, "Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Sigrid Kaag ile Visa Europe olarak İstanbul'da bir araya gelerek 'Paramı Yönetebiliyorum' projesinin ulaştığı noktayı ve elde ettiği başarıları konuşttuk. Ayrıca OECD'nin davetlisi olarak OECD'nin Paris'teki genel merkezinde gerçekleşen Finansal Okuryazarlığın Geliştirilmesi için Küresel Politika Araştırma Sempozyumu'nda, 'Paramı Yönetebiliyorum' projesini yenilikçi yönleriyle sunduk" dedi.
2012 yılında Romanya'da 12 banka ile birlikte projeyi hayata geçirdiklerini söyleyen Ülman, İspanya, Bulgaristan ve İsrail'inde projeyle ilgilendiğini söyledi.
Finansal okuryazarlığın müfredata girmesini istiyoruz
Visa Europe Türkiye Müdürü Merve Tezel ise “Dört yıldır gençler gençlere bütçe yapma ve harcamalarında daha akıllı hareket etme konusunda rehberlik ediyor. Eğitimler sonrasında, yaz tatili parasını biriktiren, yurt dışında dil kursuna giden, daha önce zorlanırken ev kiralarını kendi birikimleri ile ödeyebilen gençlerin hikayelerini duydukça büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
Tezel, "Bir kez ve yarım gün süren eğitimin 65 il ve 357 gönüllü eğitmen ile 23 bin öğrenciye ulaştı. Eğitmenlerimiz tamamen gönüllüler ve kendileri büyük çaba harcayarak görme ve işitme engellilere, okuma-yazma bilmeyenlere ve cezaevlerine dahi eğitim vermek için gittiler." diye ekledi.
Gönüllü çalışan eğitmenlere sosyal medya ve medya yoluyla ulaşıldığını belirten Tezel, eğitimlerin online verildiğini de söyledi.
Uzun vadede amaçlarının finansal okuryazarlığın okullarda örgün eğitime de sokulmak istediğini söyleyen Tezel, bu konuyla ilgili olarak Kalkınma Bakanlığı'nın açıkladığı 10. kalkınma planına bir madde eklenmesi için bakanlıkla anlaştıklarını ve finansal okuryazarlığın okullarda okutulması konusunu Ulusal Planda da yer aldığını belirtti.
Finansal konularda yeterlilik yüzde 85
'Paramı Yönetebiliyorum' projesinin 2013 Etki Analizi sonuçlarını Infakto Research Workshop Kurucu Ortağı Dr. Emre Erdoğan açıkladı.
Açıklanan araştırma sonuçlarına göre, eğitim alan gençlerin yüzde 85'i kendisini finansal konularda yeterli buluyor.
Araştırma, finansal okuryazarlığın en önemli başlıklarından biri olan bütçe konusunda da gençlerin tutum ve davranışlarında önemli değişiklikler gösterdiğini ortaya koyuyor. Eğitimler öncesi gençlerin sadece yüzde 56'sı yaptığı bütçeye sadık kalırken, eğitim sonrası bu oran yüzde 83 olarak hesaplanıyor.
'Paramı Yönetebiliyorum' eğitimleri gençlerin birikim konusundaki bilinç seviyelerinin de önemli derecede artmasını sağlıyor. 2013 Etki Analizi sonuçlarına göre, birikim konusunda 'Elime para geçtikçe kenara koyarım' diyenlerin ön testte yüzde 49 olan son testte yüzde 87'ye yükselirken, hemen hemen her ay düzenli şekilde birikim yaparım diyenlerin oranı yüzde 302dan yüzde 62'ye çıkıyor.
Araştırmada,eğitimin bir diğer başlığı olan tasarruf konusunda da hem bilgi hem de davranış konusunda önemli değişikliklere yol açtığını gösteriyor.
'Paramı Yönetebiliyorum' projesi gençlerin harcama tutumlarını da olumlu yönde etkiliyor. Eğitim öncesi testlerde 'Herhangi bir şey satın almadan önce etrafa bakınmayı severim' gençlerin oranı yüzde 73 iken eğitim sonrasında bu oran yüzde 91'e yükseliyor. 'Harcama kararlarım söz konusu olduğunda disiplinli birisiyim' diyen gençlerin oranı eğitim öncesinde yüzde 58'ken eğitimle yüzde 82'ye çıkıyor.'Okuyup anlamadığım sözleşmeyi imzalamam' diyen gençlerin oranı ise eğitim öncesindeki yüzde 70'ten, yüzde 84'e yükseliyor.