3 günde 37 bin abone numarasını değiştirdi

Uygulamanın gerçekleştirildiği Numara Taşıma Sisteminin sorunsuz çalıştığı öğrenildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Numara Taşınabilirliği uygulamasından ilk 3 günde yaklaşık 37 bin abone yararlandı.

Edinilen bilgiye göre, 9 Kasım 2008'de başlayan uygulamada, 37 bin abone cep telefonu numarasını değiştirmeden başka operatöre geçti. Bu aboneler bugün itibariyle yeni operatörlerinden hizmet almaya başladı.

Telekomünikasyon Kurumunca yaklaşık 6 aydır çalışmaları sürdürülen taşıma sisteminde, GSM operatörlerinin talepleri değerlendirerek en fazla 6 gün içinde sonuçlandırması öngörülüyordu. Ancak ilk uygulamalarda bu süre yarıya indi.

Bu arada uygulamanın gerçekleştirildiği Numara Taşıma Sisteminin de sorunsuz çalıştığı öğrenildi.

Numara taşıma süreci

Numarasını taşımak isteyen aboneler, abone merkezine bizzat başvuru yapıyor. Bilgilerin merkeze ve diğer operatöre iletilmesinin ardından "fiili taşıma zamanı" SMS ile aboneye bildiriliyor. Abone, kendisine verilen yeni SIM kartını, taşıma zamanı bildirildiğinde makinesine takarak kullanmaya başlıyor. Numarasını taşıyan abone, yeni operatöründe faturalı veya kontörlü sistemi tercih edebiliyor. 

Uygulama için abonelerin başvuru formu doldurmaları ve bireysel abonelerin TC kimlik numarası ve nüfus cüzdanı, kurumsal abonelerin ise ticari unvan ve vergi numarası ile başvuru yapmaları gerekiyor.

Abonenin mevcut operatörü, "Numaranın başka bir aboneye ait olması", "Abonenin mevcut işletmecisinde numarasının değiştirilmesi talebinin bulunması", "Abonenin kimlik bilgilerinin, kimlik bilgisini ispat edemeyecek nitelikte yanlış veya eksik olması", "Taşınması istenen numaraya ait daha önceden başlatılmış veya devam eden taşıma işleminin bulunması" halinde taşıma talebini reddedebiliyor. 

Telekomünikasyon Kurumu, taşıma sırasında operatörlerin abonelerden alabileceği en yüksek ücreti 2 YTL olarak belirlemiş, GSM operatörleri ise geçiş işlemini teşvik etmek amacıyla herhangi bir ücret talep etmeyeceklerini duyurmuştu.

Numara taşıma işleminde, operatörünü değiştiren aboneler arandığında, çağrıyı yapanlara "uyarı tonu" veriliyor. GSM operatörleri birbirine benzeyen uyarı tonlarını internet sitelerinde de duyuruyor. Telekomünikasyon Kurumu, "uyarı tonu"nun yetersiz kalması halinde "sesli anons" sistemine de geçilmesini benimsediğini duyurmuştu.

Numara taşınabilirliğine ilişkin bilgilere "www.numaratasima.gov.tr" adresinden ulaşılabiliyor.