300 lira besi desteği devam edecek

Bakan Eker, "2013 yılıiçerisinde de hayvan başı 300 liralık besi desteği devam edecek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bu yıl hayvan başına 300 lira olarak ödenen besi desteğinin, 2013 yılında da verileceğini bildirdi.
Bakan Eker, ayrıca süt üreticilerine yönelik desteklemelerin de süreceğini belirterek, daha önce sütün litre başına 6 kuruş olan prim desteğini, 8 kuruş olarak ödemeyi kararlaştırdıklarını kaydetti.
 
Türkiye'de tarım sektörünün içerisinde hayvancılığa ayrılan payın, AK Parti Hükümeti öncesinde yüzde 4 civarında olduğunu, bu yıl bu rakamın yüzde 29'a çıktığını vurgulayan Eker, "Yıl sonu itibarıyla tarıma ödediğimiz 7,5 milyar lira nakit destekten bahsediyoruz. Bu 7,5 milyar liranın 2 milyar 180 milyon lirası hayvancılığa ödenmiş olacak. Bunun da 15 Aralık tarihinde 195 milyon lirasını, süt primi ve besicilik desteği olarak ödeyeceğiz ve bu rakama 15 Aralık günü çıkmış olacağız. Üreticilerimize bunu duyurmuş olalım: 15 Aralık günü besi desteği ile süt prim desteği ödenmiş olacak" diye konuştu.
Eker, bu yıl ilkbaharda bazı bölgelerde yağış azlığı nedeniyle ot ve saman miktarında düşüş yaşandığını anımsatarak, bu durumun üreticilere yük getirdiğini vurguladı.
Üreticiye yardımcı olmak amacıyla bu yıl içerisinde besicilik yapan çiftçilere hayvan başına 300 lira destek ödemesi vermeyi planladıklarını belirten Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunun kararnamesi 2012 yılı sonuna kadardı. Bundan endişeye kapılan bazı üreticilerimiz bu devam etmeyecek diye son haftalarda hayvanları kesime götürmeye başladılar. Tabii bu da fiyat düşüklüğüne yol açtı. Biz üreticilerimizin mağdur olmaması ve bu konuda bir endişe yaşamamaları için bir karar aldık; 2013 yılı içerisinde de hayvan başı besi desteği devam edecek. Bunu besici kardeşlerime duyurmak istiyorum. Endişe etmesinler, 2013 yılı içerisinde de hayvan besisi yapan kardeşlerimize ödemekte olduğumuz 300 lira hayvan başı desteği sürdüreceğiz. Telaşa, paniğe gerek yok. Kesim konusunda acele etmesinler."
 
"2013'te üreticiye 9 milyar lira nakit karşılık destek"
 
Bakan Eker, süt prim desteklerinin 3'er aylık dönemler halinde ödendiğini hatırlatarak, bu yılın üçüncü 3 aylık döneminde primi artırdıklarını açıkladı.
Eker, "Daha önce sütün litre başına 6 kuruş olan prim desteğini 8 kuruş olarak ödemeyi kararlaştırdık. Bundan da bu dönemde 370 bin üretici istifade edecek. Bunlara bu kardeşlerimize 1 milyon 800 bin litre süt için ödenecek tutar da 130 milyon lira. 15 Aralık tarihine kadar bu para da ödenecek" diye konuştu.
Bu desteklerle beraber hayvancılığa 2012 yılı içerisinde ödenecek desteğin, tüm desteklemelerin yüzde 29'una ulaşacağını ifade eden Eker, şunları kaydetti:
"Üreticilerimizin endişe etmemesini, olabildiğince imkanlar ölçüsünde kendilerini koruduğumuzu, koruyacağımızı, Türkiye'de üretimin daha verimli bir şekilde devam etmesi için gerek bütçe imkanlarıyla, gerek aldığımız diğer kararlarla, yaptığımız doğrudan ödemelerle, nakit desteklerle, diğer bir takım dolaylı destekleri sürdüreceğimizi belirtiyoruz. Diğer ödemelerimiz de zaten devam ediyor. 30 Kasım itibarıyla Türkiye'de çiftçiye bu yıl içerisinde ödenen nakit karşılıksız destek, 7 milyar 200 milyon lira. Bu rakam, bu yılki toplam desteklerimizin yüzde 95,1'ine tekabül ediyor. Yılın 11 ayında desteklerimizin yüzde 95,1'ini ödedik. Yaklaşık yüzde 4'ü kaldı. Bu da Aralık ayı içerisinde ödenecek."
Bakan Eker, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2013 yılı bütçesinin artırıldığını da dile getirerek, gelecek yıl üreticiye 9 milyar lira nakit karşılık desteğin verileceğini söyledi.
Üretimin arttığına ve Türkiye'de hayvancılıkta sayısal olarak önemli gelişmelerin yaşandığına işaret eden Eker, "Süt üretiminde 15 milyon tonu geçtiklerini, Avrupa'da birçok ülkede gerileme görülürken Türkiye'de gerçekte önemli bir artış var. Hayvan sayısında da artış var, gerek küçükbaşta, gerek büyükbaşta. Türkiye, hayvancılıkla ilgili kaynaklarını daha iyi kullanıyor. Bu ihracatımıza da yansıyor. Bu sene Ekim ayı itibarıyla 15 milyar doları geçti. Kasım, aralıkta bunun daha da yüksek bir noktaya gelmesini bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir