5 şirketin petrol arama ruhsat talebine ret

Sondaj programı verilmedi; 16 petrol arama ruhsatı reddedildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Meltem GÜNDÜZ

ANKARA- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yerli ve yabancı şirketlerin, Denizli, Aydın, Mardin, Batman, Konya, Aksaray, Muğla, Manisa ve İzmir’de toplam 16 bölge için petrol arama ruhsatı başvurularını reddetti. Petrol İşleri Genel Müdürü Selami İncedalcı, şirketlerin sondaj programı vermemesi nedeniyle başvuruların reddedildiğini söyledi.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün ilanı Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararda başvuruların reddedilmesine ilişkin gerekçe olarak, Türk Petrol Kanunu’nun başvuruları düzenleyen 7’nci maddesi ile Türk Petrol Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nin 9 ve 10’uncu maddeleri gösterildi. Gerekçe gösterilen maddeler başvuran şirketlerin idari ve mali yeterliliklerine ilişkin bazı kriterleri içeriyor.

Başaranlar İnşaat Malzemeleri AŞ’nin Denizli ve Aydın illerinde, Energıa Iberica Ltd. Şti’nin Denizli ve Aydın’da, Yerbil Petrol Madencilik Jeolojik Hizmetler İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti’nin Mardin ve Batman’da, Polmak Sondaj San. AŞ’nin Mardin ve Batman illerinde, Çalık Petrol Arama Üretim San. ve Tic AŞ’nin Konya’da, Çalık Petrol Arama Üretim San. ve Tic. A.Ş.’nin Konya ve Aksaray’da, Energia Iberica Limited’in Denizli’de, Energia Iberica Limited’in Denizli ve Burdur’da, Energia Iberica Limited’in Denizli’de, Energia Iberica Limited’in Denizli ve Burdur’da, Energia Iberica Limited’in Burdur ve Muğla’da, Energia Iberica Limited’in Manisa ve İzmir’de, Energia Iberica Limited’in Denizli, Manisa ve Aydın’da, Energia Iberica Limited’in Denizli’de,  
Energia Iberica Limited’in Aydın’da, Energia Iberica Limited’in Denizli’de petrol arama ruhsatı verilmesine ilişkin talebi reddedildi.

Yatırımlar düşük seviyede

Petrol İşleri Genel Müdürü Selami İncedalcı, arama ruhsatlarında mali ve teknik yeterlilik ile sahadaki iş ve yatırım programının önem arz ettiğini belirterek, şirketlerin sondaj programı vermemesi nedeniyle başvuruların reddedildiğini söyledi. Şirketlerin yatırımlarının da düşük seviyede olduğunu altını çizen İncedalcı, “ Eğer bu şirketler araştırmacıysa araştırma izni verelim. Eğer amaçları aramaysa arama izni vereceğiz. Biz ruhsat spekülatörlerinin önüne geçmek için böyle bir karar aldık” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir