50 bin dolarlık konuta yabancı ilgisi arttı
Döviz kurundaki artış konut sektörüne yaradı. İç talepte daralan piyasaya yabancı alıcılar ilaç oldu. (Leyla İlhan)
LEYLA İLHAN
Döviz kurunda artış Türk konut sektörüne yabancı ilgisini artırdı. Yabancıya konut satışında geçen yıla oranla yüzde 100'ün üzerinde artış yaşandı. Değerli dolar, alım gücü düşük yabancı alıcıların ilgisini Türkiye'ye yöneltti. Bu ilgide 250 bin dolarlık gayrimenkul alımı yapana Türk vatandaşlığı verilmesi kararı da etkili oldu.
Dolar ve euro kurundaki artışın C segmentindeki alıcıların da ilgisini Türkiye'ye yönelttiğini söyleyen Beyttürk İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğurcan Barman şöyle konuştu: "Yüksek kur yabancı alıcılar için Türkiye'yi cazip hale getirdi. Fiyatların yüksek olması nedeniyle daha önce Türkiye'den ev alamayan düşük bütçeli gayrimenkul yatırımcısı da Türk konut sektörüne ilgi göstermeye başladı. Eskiden 100 bin doların altı ilgi çekerken, şimdi fiyatı 50 bin doların altında kalan evlerin satışında büyük bir patlama oldu."
Yalova ve Bursa bölgesinde 2013 yılından bu yana ürettiği 1000'den fazla konutun tamamını Orta Doğu ve Körfez ağırlıklı alıcılara sattıklarını ifade eden Barman, "C segmenti konutta büyük bir talep oluştu. Bu amaçla Yalova, Bursa Orhangazi bölgelerinde projeler yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Böylelikle bu insanların ulaşabileceği konutlar üreteceğiz" diye konuştu. Halihazırda Çınarcık'ta yapılan 210 konutlu Beyttürk Orman ve Beyttürk projelerinde stüdyo dairelerin fiyatının 29 bin dolardan başladığını anlatan Barman, 1+1 ve 2+1 dairelerinin fiyatının ise 39 bin ile 49 bin dolar arasında değiştiğini kaydetti. Barman, bu projelerde satışların önemli derecede tamamlandığını ellerinde yüzde 10 gibi bir stok kaldığını aktardı.
Günde 200 başvuru alıyor
Dövizin yükselmesi ve vatandaşlık için gereken bedelin 1 milyon dolardan 250 bine düşürülmesi ile satışların hızlandığını aktaran Barman, "Ayrıca yaptığımız reklamların da etkisiyle eskiden en fazla 50 kişi gelirken şimdi yabancılardan günde 200 başvuru almaya başladık. Bununla birlikte satışlarda ciddi bir patlama bekliyoruz. Bu süreçte bizden daire alan 15 kişi vatandaşlık için işlemlerini başlattı. Bu fiyat çok cazip. Bu rakama alıp 3 yıl satmayacağını taahhüt eden yabancıya 18 yaşından küçük çocuklarına vatandaşlık, eşine ise ikametgah veriliyor" diye konuştu.
Mütekabiliyet sonrası Orta Doğuluların Türkiye'de ev alımlarının artacağını düşünerek tanıtımlarına da bu coğrafyada yoğunlaştırdıklarını belirten Barman, "Aradan geçen 5 yıl sonunda Körfez ülkeleri başta olmak üzere Orta Doğu'da çok tanınan bir marka haline geldik. Öyle ki sosyal medyada 1 milyon takipçisi olan bir şirket haline geldik. Bu nedenle tüm gayrimenkullerimizin satışını sosyal medya üzerinden yapıyoruz" dedi. "Satışlarımızın yüzde 30'unu alıcı hiç gelmeden online olarak internet üzerinden yaptık" diyen Barman, "Özellikle stüdyo dairelerde bu şekilde satışlarımız oldu. Güven unsuru oluşturmak için neredeyse Katar'da, Ürdün'de Birleşik Arap Emirlikleri'nde ve diğer Arap ülkelerinde yapılan her fuarlara katıldık. Ayrıca daire alan müşterilerimizin referansı da etkili oldu" dedi.
Yabancı oturumluk konutta doyuma ulaştı
2013 yılından 2015 yılına kadar geçen süreçte ağırlıkla oturuma yönelik konut üretimi yaptıklarını anlatan Barman, "Tamamen Arap kültürüne hitap edecek şekilde her odasında banyo ve tuvaleti olan büyük daire, büyük villalar yaptık. Ancak bu tarihe kadar oturum amaçlı bir doyum oluşunca 2015'ten sonra Türkiye'de yatırımlık amaçlı alımlara kaymaya başladılar. Kira getirili ve veya alım satım amaçlı alımlar gündeme geldi" bilgisini verdi.