50 milyon dolarlık piliç sınırda bekletiliyor

Türkiye ile Kuzey Irak arasında petrol alımı yönünde anlaşma imzalanmasının ardından Irak Hükümeti, Türkiye'den aldığı ürünlerde zorluklar çıkarmaya başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye ile Kuzey Irak arasında imzalandığı belirtilen petrol anlaşması Türk ihraç ürünlerini vurmaya başladı. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani'nin, Ankara ziyareti sırasında böyle bir anlaşmaya sıcak bakmadığını belirten ve bu konuda Türkiye'yi uyaran Merkezi Irak Hükümeti, Türkiye'den aldığı ürünleri sınır kapılarında bekletmeye ve almamaya başladı.

İlk zorluk kanatlı sektörüne çıkartıldı. Nitekim şu sıralarda Habur Sınır Kapısı'nda 50 milyon dolar değerinde tavuk ve yumurta bekletiliyor. Her hafta 250-300 TIR kanatlı ürün sevkıyatının yapıldığı Irak, bu ürünleri yurda sokmuyor. dunya.com'un edindiği bilgiye göre Irak Hükümeti, Reuters tarafından duyurulan Türkiye-Kuzey Irak arasında imzalanan anlaşmadan dolayı bu ürünlerin yurda girmesini engelliyor.

Konuyu değerlendiren Kanatlı Tanıtım Grubu (KTG) Başkanı Şahin Aydemir, "Irak Agrofood fuarına Kanatlı Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu ve sektör ile güçlü bir şekilde katılmış, Irak halkının büyük ilgi ile karşılaşmıştık. Son gelişmelerin bu fuarın hemen ardından yaşanması ise hem Iraklı müşterilerimizi hem de sektörümüzü derinden üzmektedir" dedi.

Acilen çözüm istediler

Türkiye'den Irak'a haftalık 250 ile 300 araç arasında piliç ve piliç ürünleri ihracatı gerçekleştirdiklerini belirten Aydemir, "Ancak son haftada gerçekleştirilen yüklemelerde, Halil İbrahim Gümrük Kapısı'ndan TIR'larımızın geçişine izin verilmemektedir. Bu durum ihracatçılarımızı zor duruma sokmasının yanı sıra fiyatları da olumsuz etkileyerek ülke ekonomisini ciddi bir zararla karşı karşıya bırakmaktadır.

Oysa, bizim için yumurta ihracatımızın yüzde 90'ını, beyaz et ihracatımızın ise yüzde 80'ini yaptığımız Irak, son derece önemli bir pazar. Bizler Kanatlı Tanıtım Grubu olarak kurulduğumuz günden bugüne Irak'a yapılan ihracatı desteklemek amacıyla Türk kanatlı sektörünün kalitesi ve üretim koşullarının güvenirliliğini, helal kesim ve hijyen özelliklerini Irak'ta yaptığımız çalışmalarda düzenli olarak anlatıyoruz. İkili görüşmeler ile alıcı ve satıcıları bir araya getirerek yeni iş fırsatları yaratıyoruz. Eş zamanlı olarak pazarın geliştirilmesini sağlamak amacıyla Irak'ta dengeli beslenme alışkanlığında beyaz et ve yumurtanın önemini anlatan çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalarımızın sonucu olarak da tavuk eti ihracatımız yüzde 254 arttı. Dost ve kardeş ülkemiz Irak ve ülkemiz ilgili kurumlarının soruna acilen bir çözüm bulacağına inancımız sonsuzdur" diye konuştu.

Anlaşma neyi içeriyor?

Reuters bugün yer verdiği bir haberde Türkiye ile Kuzey Irak arasında petrol, doğalgaz aramalarının yanı sıra boru hatlarının yapımını da içeren sözleşmelerin bu hafta Ankara'da imzalandığını duyurmuştu. Reuters'a bilgi veren konuya yakın kaynaklar, bu hafta Türkiye'yi ziyaret eden Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin Başbakan Tayyip Erdoğan ve Enerji Bakanı Taner Yıldız ile görüşmesinin ardından sözleşmeleri imzaladığını belirtmişlerdi.

Merkezi Irak hükümeti ise Kuzey Irak'ın bağımsız olarak petrol ihraç etmesine ve Türkiye ile doğrudan projeler üretmesine tepki göstermiş ve Türkiye ile Kuzey Irak arasında son dönemde enerji konusunda atılan adımlar Ankara ile Bağdat arasında gerilime neden olmuştu.