500 lider ve girişimci kadın toplanıyor

KAGİDER, Kadınlarda girişimcilik isteği uyandırmak ve girişimci kadınların dayanışmasını sağlamak amacıyla KGL Zirvesi'nin üçüncüsü düzenliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İbrahim EKİNCİ
 
3. Uluslararası Kadın Girişimcilik ve Liderlik Zirvesi başlıyor. KAGİDER'in düzenlediği zirvenin bu yıl üçüncüsü yapılıyor. 8-9 Kasım tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek zirvenin ana sponsoru Garanti Bankası. KAGİDER Başkan Yardımcısı Şila Gök, yönetimden Şule Yüksel ile Garanti Genel Müdür Yardımcı Nafiz Karadere, önemli bir kısmı yabancı 500 lider ve girişimci kadını buluşturacak zirveyi anlatıyor. Bu üçüncüsü olduğu için giderek kurumsallaşan zirveye ev sahipliği için başka ülkelerin talip olup olmadıklarını soruyorum; "Talep geliyor ama bunu Türkiye'nin projesi olarak sürdürmek istiyoruz. Alt toplantılarının başka ülkelerde yapılması düşünülebilir" diyor Şila Gök. 
 
Zirve ile ne yapılmak isteniyor? KAGİDER'in misyonuyla örtüşüyor tabi bu; Kadınlarda girişimcilik isteği uyandırmak, motive etmek, harekete geçmeleri için ilham vermek; girişimci kadınların dayanışmasını sağlayacak bir ilişki tabanı, sistemi ve network oluşturmak; yasalarda kadın girişimciliği yönünden yapılması gereken düzenlemeler için etkili bir lobi geliştirmekÖ  Bunun 2023 hedefleriyle ilişkisini gözden kaçırmıyorlar. Şila Gök ve Şule Yüksel, kadının katkısını artırmadan 2023 hedeflerinin mümkün olmadığının altını çiziyor.
 
Cartier Ödülü Luhabe zirvede
Zirvenin çok güncel bir konusu var; Yeni Dünya Düzeninde Kadının Yükselen Gücü! 500'den fazla lider ve girişimci bir araya gelerek, bu yakıcı gündemi konuşacaklar. Zirve katılımcılarının uzmanlık ve ilgi alanları çok geniş bir yelpaze oluşturuyor. Akademisyen, ekolojist, sosyal medya uzmanı ve yazar Simran Sethi, UNDP Toplumsal Cinsiyet Politikaları Direktörü Winnie Byanyima, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Uganda Ulusal Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Olive Z. Kigongo, yine Uganda'da başarılı bir işkadını ve şimdi de Uganda Ticaret Odası Direktörü olan Gloria Turyamureeba, Mısırlı işkadını Hala El Barkouky ve Sanofi Afrika İş Geliştirme Direktörü Amy Niambo Ndao Fall gibi çok renkli konukları var.
 
Zirvenin önemli katılımcıları arasında Güney Afrikalı ödüllü girişimci Wendy Luhabe de bulunuyor. Cartier Ödüllü girişimci, mentor ve koç Wendy Luhabe, 1991'den bu yana sosyal girişimci olarak çalışıyor. Hayatında birçok ilki başardı. Gençlerin liderlik gelişimi için kurulmuş The Duke of Edinburgh Ödülü Uluslararası Vakfı Vekili, Avrupa'daki Roma Kulübü üyesi, Johannesburg Üniversitesi Rektörü ve İsviçre'deki Uluslararası Yönetim Geliştirme Enstitüsü üyesi. Wendy Luhabe son on yıl içinde, İsviçre'deki Dünya Ekonomik Forumu Yarının Küresel Lideri, Japonya'daki Osaka Genç Müteşebbisler Odası Üstün Genç Ödülü, Güney Afrika'daki Unisa Ticaret Okulu Gerçek Lider Ödülü ve Güney Afrika'daki Yahudi Başarı Ödülleri Değerli Kadın Ödülü gibi pek çok uluslararası ödüle layık bulundu. Güney Afrika'nın en güçlü kadını olarak çeşitli basın organlarında (Sunday Times, Financial Mail) sık sık yer aldı ve 1999'da Dünyanın 50 Lider Kadın Girişimcisi'nden biri seçildi. 
 
Heyetler gelecek
Yurtdışından KGL Zirve'ye katılan Azerbaycan, Sırbistan, Kıbrıs, Hollanda, Bulgaristan, Arnavutluk, Hırvatistan'dan davetli heyetler var. Azerbaycan'dan 26 kişi geliyor, Hırvatistan'dan 4 kişilik bir heyet burada olacak. İçlerinde dünyada mikro finans uzmanı, toplumsal cinsiyet uzmanı olan fikir önderleri de var. Zirvenin temel gündemi "Yeni Dünya Düzeninde Kadının Yükselen Gücü" ancak, birçok alt başlığı var. "Değişimi Hedeflemek, Yeni Dünya Düzeninin Esası İş Yaratmaktır", "Yükselen Ekonomilerde Kadın Girişimcilerin Yükselen Gücü; Umut Veren Topraklar, Umut Veren Kadınlar", "Güçlenen Kadınlar, Beklenen Zihniyet Değişimi; Farklı Bak, Farklı Gör" gibi başlıklarda oturumlar olacak. İkinci gün, iş geliştirme aktivitelerine ve yuvarlak masa toplantılarına yer verilecek.
 
Kadın Girişimcilik ve Liderlik Zirvesi'nde kim ne anlatacak?
TÜSİAD Başkanı ve KAGİDER üyesi olan Ümit Boyner yeni dünya düzeni vizyonunu katılımcılarla paylaşacak. Mckinsey and Company Türkiye Direktörü Özgür Tanrıkulu yeni ekonomik dengeler ve kadının ekonomik potansiyelini Mckinsey 2020 vizyon çalışması ışığında tartışacak. Eski Ekonomi Bakanı Kemal Derviş video mesajıyla küresel ekonomiye yön veren üç mega trendden bahsedecek. Shelly Porges, kadınları işe almayı bir öncelik haline getirmenin işletmelere yararlarını anlatacak.
 
Barbara Hauser (TBC) Türkiye ekonomisinde aile işletmelerinin yaygınlığından yola çıkarak, bu işletme modelinin kadın istihdamı ve girişimciliğinde alabileceği rolden ve sağlayabileceği katkıdan bahsedecek. Tracey Carr, kadın-erkek dengesinin farkına varan akıllı şirketlerin CEO koltuğunu kadınlara emanet ettiğini anlatacak. Uganda'da başarılı bir işkadını ve şimdi de Uganda Ticaret Odası Direktörlerinden olan Gloria Turyamurebaa, Afrika deneyimlerini anlatacak. Hala El Barkouky, Mısır'dan kendi deneyimlerinden örnek vererek, Müslüman bir toplum bağlamında yükselen bir ekonomide bir işkadını olarak başarılı olmanın yolları konusunda düşüncelerini paylaşacak. Carolina Hernandez büyüyen Filipin ekonomisinden ve daha genel olarak da Asya ülkeleri ekonomisinden bahsederek, bu ekonomik gelişmenin kadın rolleri ve istihdamına herhangi bir etkisi olup olmadığını tartışacak. Amy Niambo Ndao Fall, dünya çapında kadın sağlığı ve genç kadınların güçlenmesi alanında yaptığı çalışmaları paylaşacak. Uganda'da kadın hakları, ekonomik ve siyasi hayattaki rol ve fırsatları konusunda birçok değişime yol açmış başarılı eski bir kadın politikacı ve UNDP Yöneticisi olan Winnie Byanyima, zorluklarla mücadelesi ve siyasetteki zorlu deneyimine referansla ülkesi ve dünya için vizyonunu nasıl gerçeğe dönüştürebildiğini açıklayacak. Simran Sethi, sürdürülebilir bir dünya ve çevre için kadın erkek eşitliğinin tüm dengeleri ile evrene nasıl bakılması gerektiğini tartışacak. Michaela Bergman, küresel bir finans örgütünün toplumsal cinsiyet eşitliğine neden kafayı takmış olduğunu anlatacak.
 
 
Ana sponsor Garanti Bankası
Zirvenin ana sponsoru Garanti Bankası'nın Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, kadınlar konusundaki çalışma ve çabalarını şöyle anlattı:
"Türkiye nüfusunun yüzde 51'i kadın, ama kadının işgücüne katılım oranı yüzde 22 ise, yüksek hedefleriniz hayalden ibaret kalabilir. Bu oranı yükseltmelisiniz. Sosyal açıdan, kültürel açıdan kadın sıkıntılıdır. Eşit doğmuş insanlar arasındaki eşitsizlik, haksızlıktır. 2001 yılından beri Anadolu Sohbetleri yapıyoruz. Birçok ilde toplantılar yapıyoruz. 100 kişi katılıyorsa, 95'i erkek. Kadın girişimci çok az. Bu yüzden biz kadını ve KAGİDER'in etkinliğini desteklemeye karar verdik. Birçok konferansa katıldık, bu konuyu özel olarak inceledik. Kadın girişimciliğinin önündeki en önemli sorunlardan biri finansal destek eksikliğidir. Garanti olarak burada yapabileceklerimiz var ama kadınların girişimcilik açısından eğitimi ve cesaretlendirilmeleri konusunda sadece bizim çabamız yetmezdi. KAGİDER'le bu bakımdan da işbirliği yapıyoruz. Şimdi üniversitelerle çalışmaya başladık. Ankara'da eğitim oldu, sertifikalar verildi. İstanbul'da başlıyor, İzmir'de olacak."