657 sayılı Devlet Memurları Kanunu değişiyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu, devlet memurları kanununda reforma ihtiyaç olduğunu ve gerçekleştirmek için krarlı olduklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, yeni hükümet döneminde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun değiştirilerek, memurun 'iş güvencesinin' kalkıp kalkmayacağı tartışmalarına yanıt verdi. Soylu, "Bilinmelidir ki bu konuda reforma ihtiyaç vardır. Bu reformu gerçekleştirmek için muhakkak ki hükümet programımız dahil olmak üzere her birimizin kararlılığı söz konusudur." açıklamasını yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, dün Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ve Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp Alemdar'dan oluşan heyeti makamında kabul etti.

Soylu, son 13 yılda gerek çalışma hayatı gerekse de sosyal güvenlik alanında büyük reformların hayata geçirildiğini anımsatarak, bunda toplumsal ihtiyaç ve hükümetin kararlılığının yanında, çalışma hayatının paydaşı olan sendikaların da payının olduğunu söyledi. 2023, 2053 ve 2071 gibi somut hedeflere ulaşılmasında reformların büyük öneme sahip olduğunu vurguladı. 

Bir gazetecinin 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda nasıl bir değişiklik planlandığını sorması üzerine Bakan Soylu, şu yanıtı verdi:

"Türkiye büyümektedir ve yükselmektedir. Bizim özellikle her alanda etkinliği ve verimliliği baz alacağımız, gerek kendi içimizdeki gerekse de uluslararası rekabetin en iyi noktaya ulaşabileceğini hedeflememiz, ülkemiz için de hükümetimiz için de kaçınılmazdır. Bu noktada devletimizin verimliliği de önemlidir. AK Parti iktidarlarının birçok özelliği arasında ülkenin ihtiyaç duyduğu reformları hayata geçirmesi de yer almaktadır. AK Parti bu konuda sarfınazar etmemiştir, vazgeçmemiştir. Reformlar ilk günlerde çok eleştirilmiştir ama bugün çıktılarına baktığımızda reformlar, değişimler, atılan adımlar ülkemize ciddi bir şekilde katkı sağlamıştır."

'Sadece iş güvencesine çıpalamak haksızlık olur'

Devlet memurlarını hem devletin hem de ülkenin dinamo merkezi olarak niteleyen Bakan Soylu, "Uzun zamandır tartışılan ve değiştirilmesi istenen, etkinliği ve verimliliği devlet hayatına tam anlamıyla hakim kılınmaya çalışılan bir değişiklik kaçınılmazdır. Çalışma hayatının sağladığı çok önemli bir kazanım vardır ki; o da bunun bütün paydaşlarımızla gerçekleşmesidir. Usulümüz bugüne kadar bu olmuştur, bundan sonra böyle olacaktır. Türkiye'deki bu büyük reformu sadece iş güvencesine çıpalamak ve onun üzerinden bir tartışma açmak haksızlık olur düşüncesindeyiz. Bu konuda atılacak adımlar Türkiye'nin hem ekonomik ve sosyal hedeflerine ulaşabileceği hem de sosyal hukuk devletinin yerine getirebileceği bir anlayışla gerçekleşecektir" diye konuştu.

Soylu, AK Parti'nin kurulduğu günden bugüne kadar toplumun hiçbir kesimini mağdur etmediğini dile getirerek, Devlet Memurları Kanunu ile ilgili şunları aktardı:

'Hakkaniyet ölçüsünde olacaktır'

"Bilinmelidir ki; bu konuda reforma ihtiyaç vardır. Bu reformu gerçekleştirmek için muhakkak ki hükümet programımız dahil olmak üzere her birimizin kararlılığı söz konusudur. Bunu paydaşlarımız ve toplumun bütün kesimleriyle tam bir reformu sağlayacak şekilde inşallah gerçekleştirmeye çalışacağız. Yürüteceğimiz her şey açık, şeffaf ve hakkaniyet ölçüsünde olacaktır."

Kanunun öne çıkan maddeleri

- Devlet memurları, bu kanun ve bu kanuna dayanılarak yayınlanan tüzük ve yönetmeliklere göre tayin ve tesbit olunup yürürlükte bulunan hükümlerin kendileri hakkında aynen uygulanmasını istemek hakkına sahiptirler.

- Kanunlarda yazılı haller dışında Devlet memurunun memurluğuna son verilmez, aylık ve başka hakları elinden alınamaz.

- Devlet memurlarının, özel kanununda yazılı belirli şartlar içinde, emeklilik hakları vardır.

- Devlet memurları, bu kanunda belirtilen esaslara göre memurluktan çekilebilirler.