81 il için 1 milyar lira kaynak ayırdık

Sanayi Bakanı Ergün, 5 yıl içinde 81 ile Bilim Merkezleri kurulacağını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "İki yıl içerisinde tüm büyükşehirlerde, 5 yıl içerisinde ise tüm illerimizde Bilim Merkezleri olacak" dedi.
 
Bakan Ergün TÜBİTAK Toplantı Salonu'nda 81 İle Bilim Merkezleri Kurulması Projesinin tanıtım toplantısında, Türkiye için geçmişin geçmişte kaldığını, ülkede artık dengelerin kurulduğunu ve geleceğin hesaplarının yapıldığını söyledi.
 
Geleceğe dair hedeflerin başında 2023 yılına dair hedefin geldiğini anımsatan Ergün, bu hedefin dünyada ilk 10 ekonomi arasına girmek ya da 500 milyar dolarlık ihracat hedefiyle sınırlı olmadığını Ar-Ge harcamalarının milli gelir içindeki payının yüzde 3'ler seviyesine çıkartılması gibi çalışmaların da olduğunu dile getirdi.
"Bugün ABD'de yaşayan 12 yaşındaki bir çocuk Apple için program yazıyorsa orada Bill Gates gibi dahiler çıkıyorsa, bunun ana sebebi onların bizden daha zeki olmasından değil, insanlara sunulan fırsatlar ve kültürdür. Biz de o fırsatları çocuklarımıza verirsek onlarda başarılı işlere imza atarlar" diyen Ergün, bilim merkezleri projesiyle bilimi seven nesilleri yetiştirmek istediklerini ifade etti.
 
Türkiye'nin başka ülkelerin bilim ve teknolojine bağımlı bir ülke olmaması için birçok projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Bakan Ergün, şunları kaydetti:
"Ülkemizi bilim ve teknoloji konusunda da lider ülkelerden birisi yapmalıyız. Bunun için bilim merkezlerini çok önemsiyoruz. Bakanlığımız, TÜBİTAK ve yerel yönetimlerin işbirliğinde hayata geçirilecek Bilim Merkezleri projeleri ülkenin bilim ve teknoloji ihtiyacını karşılayacak. Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu'nda büyükşehir için 2016 yılı, 81 yıl için 2023 yılda diye görüşüldü ama bunu daha erkene çekebiliriz. Gerekli enerji ortaya koyarsak iki yıl içerisinde tüm büyükşehirlerde, 5 yıl içerisinde ise tüm illerimizde Bilim Merkezleri olacak."
 
Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Bilim Merkezi kurmak için çalışmalarının sürdüğünü, inşaat aşamasındaki merkezin dünya standartlarında olacağını belirten Ergün, Kocaeli, Bursa ve Gazientep'te de bilim merkezi kurulması için çalışmaların devam ettiğini söyledi.
 
Belediye başkanlarının yaklaşan yerel seçimler öncesinde Bilim Merkezleri projesini fırsata çevirebileceğini vurgulayan Bakan Ergün, şöyle devam etti:
"Belediye başkanlarımız spor salonları ve yüzme havuzlarına verdikleri önem kadar, bilim merkezlerine önem vermezse hata yaparlar. Kim elini çabuk tutarsa o önce yararlanacak. Alt yapı, bina ve çevre düzenlemesi sizden, işin teknik donanımı sağlamak bizden. Elini çabuk tutan projede öncelikli olacak. Bu iş topluma, gençliğe yapılabilecek en önemli işlerin başında geliyor. Gelecek bilim merkezlerinde."
 
Bu konularda ilginizi çekebilir