92 bin ton lastik geri kazanıldı

Ömrünü tamamlamış lastikler, kauçuk granül, çelik tel ve tekstil parçacığı olarak kullanılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANKARA - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 92 bin ton lastiğin geri kazanımı sağlandı.
 
Bakanlık'tan yapılan açıklamada, 2011 yılı itibarıyla Türkiye'de lastik üretimi veya ithalatını yapan yaklaşık 80 firma bulunduğu belirtildi.
 
Firmalar tarafından piyasaya sürülen lastik miktarının 246 bin ton olduğunu işaret edilen açıklamada, bunun 92 bin tonunun Bakanlık ve lisanslı tesislerin işbirliğiyle geri dönüştürüldüğü bildirildi.
 
Açıklamada, ömrünü tamamlamış lastiklerin, maddesel geri kazanım yöntemiyle dönüştürüldüğü ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Tesislerde fiziksel kırma yöntemiyle kauçuk granül, çelik tel ve tekstil parçacıkları elde ediliyor. Elde edilen kauçuk granüller, rejenere kauçuk, ayakkabı ve ayakkabı tabanı, spor ve oyun sahaları, mobilya parçaları, yer kaplama malzemelerinde kullanılıyor. Ayrıca, çimento fabrikalarında ek yakıt olarak kullanılabilen ömrünü tamamlamış lastikler, böylelikle ülke ekonomisine de katkı sağlıyor."
 
Ömrünü tamamlamış lastiklerin, piroliz yöntemiyle enerjiye dönüştürüldüğü belirtilen açıklamada, bu işlem sırasında elde edilen yağın elektrik üretiminde kullanılması için de çalışmalara başlandığı bildirildi.
 
Açıklamada, proses sonucu elde edilen karbon karasının ise lastik üretimi, kablo, konveyör bant, araç yedek parçaları ve paspası, ısı yalıtım malzemeleri gibi geniş bir üretim yelpazesinde kullanıldığı kaydedildi.
 
Lastiklerin bu alanlarda kullanılmasıyla karbon karası ithalatının azaldığına dikkati çekilen açıklamada, bakanlık tarafından bu yöntemle çalışan 3 adet tesise çevre izin ve lisansı verildiği vurgulandı.
 
Açıklamada görüşlerine yer verilen Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, geri dönüşüm konusunda Avrupa'da çoğu ülkeyi geride bıraktıklarına dikkati çekerek, vatandaşların konuyla ilgili duyarlılığını artıracaklarını kaydetti.
 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir