Abank, sendikasyon kredisi aldı
Banka, 9 bankanın katılımıyla bir yıl vadeli 30 milyon dolar ve 31 milyon euro olmak üzere iki dilimden oluşan sendikasyon kredisi aldı
İSTANBUL - Alternatifbank (ABank), yurt içi ve yurt dışı piyasalarda yer alan 9 bankanın katılımıyla bir yıl vadeli 30 milyon dolar ve 31 milyon euro olmak üzere iki dilimden oluşan sendikasyon kredisi aldı.
Kredinin faiz oranı libor artı yüzde 1,75, toplam maliyeti ise libor artı yüzde 3,25 olarak gerçekleşti.
Sendikasyon kredisinin imza töreninde konuşan ABank Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, ekonomik olarak zor bir dönemden geçildiğini ancak finans sektörünün güçlü sermaye ve likidite yapısına sahip olduğunu kaydetti.
Türkiye bankalarının sendikasyon piyasalarından borçlanabilen az sayıdaki banka arasında yer aldığını söyleyen Özilhan, "ABank olarak kredi vermede titiz bir yaklaşım sergilemekle birlikte reel sektörü desteklemeye devam edeceğiz" dedi.
ABank Genel Müdürü Murat Arığ da küresel krize bağlı olarak yaşanan likidite krizine işaret ederek, geçen yılın bu dönemlerinde, 2008'in ilk sendikasyonunu gerçekleştirdiklerini ve 135 milyon dolar sağladıklarını hatırlatarak, bu sene de zor koşullara rağmen sendikasyonu iyi bir tutarla yenilemeyi başaran ilk bankalar arasında yer aldıklarını ifade etti.
Geçtiğimiz yılı 2,5 milyar dolar aktif büyüklüğü ile kapattıklarını aktaran Arığ, "2009 yılında da aktif kalitemizi korumaya çalışırken, müşterilerimizi ve reel sektörü desteklemeye devam edeceğiz" diye konuştu.
Arığ, geçen yılkı sendikasyon ile kıyaslandığında yüzde 50'lik bir yenileme oranı yakaladıklarına işaret etti.
"Sadece Türkiye ve Güney Afrika bankalarına sendikasyon"
Sendikasyonu sağlayan bankalar adına konuşan Standard Chartered Bank Finansal Kurumlar Direktötü Kaşif Atun ise dünyadaki sendikasyon piyasalarına ilişkin bilgi verdiği konuşmasında, "Mevcut ortamda sadece Türkiye ve Güney Afrika bankaları sendikasyona çıkabiliyor. Geçmiş senelerin yıldızı Rusya'ya bile, sendikasyon piyasaları şu anda kapalı durumda. Bankalar bilançolarını temizlemeye çalıştıkları bir ortamda uluslararası sendikasyonlara katılımda seçici davranıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye bankalarının 8,5-9 milyar dolar civarında bir sendikasyonu döndürmesi gerektiğini ancak likit oldukları için bütün sendikasyonları döndürme zorunluluğu bulunmadığını ifade eden Atun, yüzde 50-60 civarında bir yenileme oranı beklediklerini kaydetti.
Atun, "Küresel krizin daraldığı bu dönemde Türk bankalarına sendikasyon piyasalarının açık olması, miktardan bağımsız olarak çok önemli ve pozitif bir göstergedir" diye konuştu.